MÄRGILISEST VIKTOR ARAKUST SINDI MUUSEUMIS

Ajalooraamatu “Kaitseliidu Vabadusristi Vendade Malevkond 1924-1934” esitlus toimub Sindi muuseumis 2. veebruaril algusega kell 13.00

Vabadussõja 100. aastapäeva hommikul VR II 3 kavaler reservkapten Viktor Araku kalmul Sindi Vanal kalmistul. Foto Urmas Saard
Vabadussõja 100. aastapäeva hommikul VR II / 3 kavaler reservkapten Viktor Araku kalmul Sindi Vanal kalmistul. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Vaieldamatult on see sisukaim ülevaade ühest toonase Kaitseliidu allüksusest.[/pullquote]Tartu rahu 100. aastapäeva tähistamisega kulmineeruvat Vabadussõja perioodi iseloomustas mitmete eelnevate aastapäevade väärikas tähistamine. Eesti Vabariigi ja Kaitseliidu 100 aastapäeva jätkuna tähistas möödunud aasta 9. oktoobril asutamise 95 aastapäeva Kaitseliidu Vabadusristi Vendade Malevkond. Märgiliseks ja Sindiga seotuks teeb selle malevkonna Sindi vanale kalmistule maetud sama malevkonna kolmas pealik ja VR II/3 kavaler reservkapten Viktor Arak.

Viktor Araku juhitud Kaitseliidu Vabadusristi Vendade malevkonna ajalooraamatust saab ülevaate Tartu rahu 100 aastapäeva tähistamisel Sindi muuseumis. Ajalooraamatu aluseks on originaalne käsikiri, mis valmis toonase propagandapealiku poolt alles 1944. aastal ning ootas avaldamist kuni tänaseni.

Raamat toob lugejateni 1924. aasta Eesti poliitilise olukorra, kus Vabadusristi Vendade Ühenduse poolt 1924. aastal „rahvaalgatuse korras„ kokku kutsutud kaitsesalkadest sai alguse kogu Kaitseliidu taasloomine. Sisu annab ülevaate Kaitseliidu taasloomisest, Vabadusristi Vendade malevkonna ja malevkonna naiskodukaitse tegevusest nii sõnas kui pildis. Vaieldamatult on see sisukaim ülevaade ühest toonase Kaitseliidu allüksusest.

Raamat on A4 mõõdus kalingur kaantega ofsett-trükis kriitpaberil, milles on 235 trükimasina lehte (470 lk) ja 118 fotot. Fotod olid originaalis lehtedele liimitud ja kaitstud siidpaberiga. Lisaks mitmed käsitsi joonestatud tabelid. Paljud ajaloolised pildid on olnud seni avaldamata. Küljendus on edasi antud võimalikult originaalsel kujul ning lisatud on vaid eessõna ja raamatus mainitud isikute nimede register.

Raamatut tuleb tutvustama Vabadusristi Vendade malevkonna õigusjärgse malevkonna pealik ning raamatu üks toimetajatest leitnant Kristjan Bachman.

Raamatut poodidesse müüki ei jõua, aga seda on võimalik osta kohapeal. Hind 35.-

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Kaitseliidu Pärnumaa maleva auvalve Vabadussõjas langenute mälestustahvli kõrval Sindi gümnaasiumis. Foto Urmas Saard

 

 

 

Vabadussõja alguse sajandat aastapäeva tähistas väikelinn Sindi tähelepanuväärse aupaklikkusega

Viktor Araku kalmul. Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi Vanal kalmistul mälestati sangareid

Sindi gümnaasium lippude ehtes. Foto Urmas Saard

 

 

 

Sada aastat Eesti Vabadussõja algusest ja Viktor Arak

Sindi noored Vabadussõja kangelase Viktor Araki kalmul Foto Urmas Saard

 

 

 

Viktor Arak püsib Sindi gümnaasiumi mälestustes

Marko Šorin, riigikogu väliskomisjoni liige ja Sindi gümnaasiumi õpilased Vabadussõja sangari kalmul Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi austas Vabadussõjas võidelnuid

Pille-Riin Karuse asetab lilled Viktor Araku kalmule  Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi gümnaasiumist käidi täna Sindi kangelaste kalmudel

Jaan Roosnurmel oli Sindis tähistataval lipu päeval ühes tema isa Jaan Roosnurme lipp aastast 1929 Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnu maavanem tänas Sindi rahvast lipu päeva tähistamise eest oma kodulinnas

Vabaduse Risti  Vendade päeval istuti Sindis keset parki kaetud laudade ääres Foto erakogust

 

 

 

Sindi mäletab lipu päeval 75 aastat tagasi toimunud Vabadussõja 800 sangari kogunemist