AUSA MÄNGU VAIMUS

Eesti Antidopingu juhatuse liige Henn Vallimäe rääkis TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli kuulajatele „Aususest spordis ja elus. Kas dopinguta on võimalik tulemusi saavutada?”

Henn Vallimäe räägib Pärnu väärikatele ausast mängust. Foto Urmas Saard
Henn Vallimäe räägib Pärnu väärikatele ausast mängust. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Praegu kuulub keelatud ainete ja võtete nimekirja umbes 500 nimetust[/pullquote]Taas oli Tervise konverentsi saal eile pilgeni hõivatud, istuti ka lisaks toodud toolidel ja lepiti fuajees kuulamisega. Kuni 2018. aastani üheksa aastat Pärnu kolledži direktorina töötanud Vallimäe esinemine oli eriliselt oodatud. Teda kuulati suure huviga tund ja 40 minutit ilma, et keegi oleks istmetel väga nihelema hakanud või muul viisil üritanud tüdimusest märku anda. Tema elu on alates õpingutest ja harrastustest kuni osalemiseni erinevates ühingutes ning organisatsioonides tugevalt põimunud spordiga. Seega väga õige mees, kes räägib aususe vajalikkusest spordis.

Ta tegi ausast mängust kõneldes kiirpilgu ajaloole, selgitades õiguslikku raamistikku ja vastates küsimusele diopingu olemusest. Kuulajad said teada reeglite siduvusest ja rikkumisest. Auditoorium üllatus WADA (ehk rahvusvaheline antidopingu agentuur) keelatud ainete ja meetodite nimekirja lõputust pikkusest. Huvi ja murega kuulati dopingu mõjust tervisele, saadi teada dopingukontrolli protseduuridest – et osata vanavanematena paremini jälgida ja aidata oma järeltulevaid võsukesi hoiduda võimalike ohtude eest, mis tippspordiga tegelemisel võiksid neid varitseda.

Ausa mängu (fair play) mõistet kasutas esmakordselt Shakespeare 1597. aastal oma näidendis „Kuningas John”. Inglise ühiskonna noori kristlikke sportlasi ja kristlikke härrasmehi, keda peeti nende ajastu ideaalideks, hariti spordi kaudu. Vallimäe pidas silmas 1844. aasta suvel Londonis asutatud Noorte Meeste Kristliku Ühingut (inglise lühendina YMCA või Y). Ideaalist kujunes hindamatu väärtus ja peamine vahend isiksuse kujundamisel. Nende käitumist reguleeriti ja kontrolliti ausa mängu vaimus. Kui parun Pierre de Coubertin algatas kaasaegsed olümpiamängud, sai aus mäng olümpialiikumise nurgakiviks ja spordieetika keskseks mõisteks. Ausa mängu läbi võidavad üksikisikud, spordiorganisatsioonid ja kogu ühiskond tervikuna.

Esimesed antidopingu ideed sündisid 1920. aastal ja kaheksa aastat hiljem keelustas IAAF stimulandid. ROK avaldas esmakordselt keelatud ainete nimekirja 1967. aastal. Praegu kuulub keelatud ainete ja võtete nimekirja umbes 500 nimetust.

Veredoping kerkis päevakorda möödunud sajandi kaheksakümnendatel. 1989. aastal keelustas ROK kasvuhormooni tarvitamise ja EPO keelustati 1990. aastal. Käesoleval aastal hakatakse WADA konverentsi otsusega olümpiamängul testima geenidopingut, mille varjamine pidavat olema täiesti võimatu.

On tähelepanuväärne, et UNESCO maailma dopinguvastane konventsioon asub teisel kohal enim ratifitseeritud riikide poolest. Sellega on liitunud 188 riiki. Üksnes UNESCO maailmapärandi kaitse konventsiooniga on veel rohkem liitunud riike.

Miks võidelda dopingu vastu? Aga sellepärast, et vältida spordis ebavõrdset eelist. Doping kahjustab sportlase tervist ja muidugi eirab spordi ausa mängu vaimu.

Vallimäe tutvustas valemängijate TOP kümnesse kuuluvaid skandaale. Esimesena nimetas ta Venemaad. Maailma Antidopinguagentuur WADA jättis Venemaa antidopingu agentuuri RUSADA 2015. aastal antidopingu agentuuri ilma staatuseta. Aastatel 2011 kuni 2015 ilmnes Venemaal üle tuhande patustamise. Tegemist oli selgelt riiklikult korraldatud õigusrikkumistega. Teisena tõi ta esile eelmise sajandi kaheksakümnendate ja üheksakümnendate Hiinat. Ameerika pesapalli täht Manny Ramirez sai 2009. aastal keelatud steroidide tarvitamise eest 50-mängulise keelu. Aastal 2011 tabas teda korduvkaristus. Kas ka Eestil on võimalus pääseda maailma TOP 10 hulka?

Urmas Saard & Kärt Saard