TORMA VALITSEJAMAJA AVATI KOGUKONNA ERIVAJADUSTEGA INIMESTELE

15. jaanuaril avati Jõgeva valla Torma mõisakompleksis renoveeritud valitsejamaja, kus hakatakse kogukonnas elamise teenust pakkuma tosinale psüühilise erivajadusega inimesele.

Erivajadustega inimeste koduks kohandatud valitsejamaja. Foto Marge Tasur
Erivajadustega inimeste koduks kohandatud valitsejamaja. Foto: Marge Tasur

[pullquote]Tanel Kiik märkis, et Jõgeva vald on Eesti omavalitsuste seas sotsiaalhoolekandesse panustamises esirinnas.[/pullquote]Jõgeva vallavanem Aare Olgo tõi hoone renoveerimise kirjeldamiseks paralleeli muinasjutuga „Inetu pardipoeg“. „Paar aastat tagasi oli maja räämas ja poleks uskunud, et midagi nii ilusat tuleb. Nüüd on see pardipoeg särav luik,“ tõdes ta. Vallavanem andis üle tänukirjad idee algatajatele, toetajatele, kaasamõtlejatele ja elluviijatele. Jõgeva vallavolikogu esimees Raivo Meitus rõhutas, et oluline on hoida neid inimesi, kes ise seda teha ei suuda. Ta väljendas heameelt, et suure valla loomisel oli keskuse rajamine arutelulauas oluliseks teemaks. Meitus oli tänulik ka volikogule, kes on mõistnud keskuse rajamise vajalikkust ning seda toetanud.

Avamisel osalenud sotsiaalminister Tanel Kiik kiitis Jõgeva valda, kes on uue üksuse avamisega astunud edasi olulise sammu, et Jõgeva valla elanikele oleks tagatud vajalikud teenused kodu lähedal. “Kogukonnas elamise teenusel olija elab igapäevast elu nagu perekonnas. Omakandi inimene ei pea jääma kogukonnast eemale või minema kaugele hooldekodusse, vaid tal on võimalik tulla toetatud elamise või kogukonnas elamise teenusele, kus tegevusjuhendaja jälgib tema igapäevaeluga hakkama saamist,” lausus minister.

Tanel Kiik märkis, et Jõgeva vald on Eesti omavalitsuste seas sotsiaalhoolekandesse panustamises esirinnas. „Investeerime inimestesse. Kuhu veel raha panna, kui mitte inimeste heaolusse, nende tervisesse ja sotsiaalhoolekandesse,“ lausus ta.

Valitsejamaja valmimisega jõudis lõpule 2016. aastal Tormas käima lükatud projekti viimane osa, mille eesmärgiks oli uute kogukonnapõhiste erihoolekande teenuskohtade taristu rekonstrueerimine ja renoveerimine. Euroopa Regionaalarengu Fondi toel ja nii endise Torma valla kui praeguse Jõgeva valla rahade ning laenuga on puuetega inimestele loodud 30 teenuse kohta. Uute teenuste tarbeks renoveeriti Torma alevikus valla kaks 3-toalist ja kolm 4-toalist munitsipaalkorterit kokku 18 majutuskohaga ning kahe korteriga peremaja 12 majutuskohaga. Kogu projekti maksumuseks kujunes üle 1,1 miljoni euro, millest enam kui 688 tuhat eurot on Euroopa Regionaalarengu Fondi toetus ning üle 425 tuhande euro Jõgeva valla omaosalus.

Jaan Lukas