Joosep Ailiste loodusfotod Sindi gümnaasiumis

Eelmisel õppeaastal Pärnus Pernova Loodusmajas olnud Sindi gümnaasiumi õpilase Joosep Ailiste fotode näitus jõudis nüüd tema oma kooli, kus täna avatud noore piltniku pildivalikut näeb kevadeni.

Joosep Ailiste tutvustab klassikaaslastele oma loodusfotode näitust Sindi gümnaasiumis. Foto Urmas Saard
Joosep Ailiste tutvustab klassikaaslastele oma loodusfotode näitust Sindi gümnaasiumis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]„Siin on juba küsitud, mis see on? See on pikaleheline huulhein, putuktoiduline taim,” rääkis Joosep, kes juba mitmendat ringi tehes peatus kõigi 22 foto juures ja andis huvilistele täpsustavaid selgitusi.[/pullquote]„Olen kogu elu elanud Sindis. Fotograafiaga hakkasin tegelema kuuendal eluaastal kui sain oma esimese fotoaparaadi. Selle aparaadiga sain kõige teravama pildi linnu pesakastist, kus olid munad sees. Kahjuks rebisid vandaalitsejad pesakasti maha,” rääkis Joosep endast ja pildistamisest koolikaaslastele. Enamus pildistamisi on tehtud aastatel 2017 ja 2018 Sindis või linna lähiümbruses. Värskemad pildid pole kahjuks näitusele jõudnud. „Vöötkakk on pildistatud Seljametsas, mis ongi vast Sindist kõige kaugem paik. Vöötkakk on ka kõige kauem otsitud lind, keda ma olen püüdnud tabada. Pidin kuus tundi koos ühe Paikuse mehega passima.” Kuuendaks sünnipäevaks kingitud kompaktkaamera asemel kasutab ta juba ammu peegelkaamerat. Viimane on Nikon D7500, mis on võimaldanud fotonäituse autoril veelgi paremini lindude ja muu eluslooduse pildistamisega tegeleda.

Näitusele toodud fotode valikus oli abiks tema bioloogia õpetaja Eedi Lelov. Õpetaja tegi oma valiku huvitavamate liikide põhjal, näiteks punarind. „Ma ise valisin selliseid, mida on fotograafilises mõttes raskem tabada. Näiteks ülased ja valgusmäng.” Joosep peab väga tähelepanuväärseks valget toonekurge, keda juhtus nägema 2018. aasta veebruari lõpus Sindis elektriposti otsas istumas.

„Siin on juba küsitud, mis see on? See on pikaleheline huulhein, putuktoiduline taim,” rääkis Joosep, kes juba mitmendat ringi tehes peatus kõigi 22 foto juures ja andis huvilistele täpsustavaid selgitusi. „Siin on luiged Sindi paisu all. Sindi paisu enam ei ole ja muidugi pole enam ka seda luikede meelispaika, mida inimesed varem uudistamas käisid.”

Kuid näitusel on ka pasknäär. Selle linnu foto avaldas ajakiri Eesti Loodus 2018. aasta aprilli numbris. Näitus ongi koostatud valdavalt lindudest, aga ühel pildil näeb ka planeedi Maa lähimat kaaslast.

Joosep õpib praegu 7. b klassis. Tema südamelähedasteks tegevusteks on loodusvaatlused ja -fotograafia. Esimesed ülestäheldatud linnuvaatlused pani Joosep kirja 3. klassis. Nüüdseks on vaatlusi kogunenud juba üle 400 lehekülje. Lisaks fotograafiale ja linnuvaatlusele huvitab teda kalastus, aiandus, entomoloogia ja ajalugu. Üldiselt pöörlevad kõik Joosepi harrastused suure looduse ümber.

Linnuvaatluste läbiviimist, liikide määramist ning ornitoloogiaalaseid algteadmisi on Joosepile jaganud ornitoloogiaringi juhendaja Eedi Lelov.

Urmas Saard

Samal teemal:

Pildil hiilib Joosep Ailiste rabas kobrast Foto Helen Parmen

 

 

 

Huvitavamad leiud Hirve linnuvaatlustornis

Aarne Paul on Joosep Ailistele loengu läbiviimisel tehnilist abi osutamas Foto Urmas Saard

 

 

 

Noored teadushuvilised Pernova loodusmajas

Joosep Ailiste foto ja artikkel Eesti Looduse aprilli numbris Foto Urmas Saard

 

 

 

Joosep Ailiste Eesti Looduses