Külmarekordi aastapäevale pühendatud Jõgeva talvetrallil pakutakse „Jõgeva kollast”

17. jaanuaril möödub 80 aastat päevast, mil Jõgeval fikseeriti praegugi kehtiv Eesti külmarekord – miinus 43,5 kraadi. Kuus päeva varem, 11. jaanuaril, saab Jõgeva kultuurikeskuse juures teoks talvetrall, mille ajal võib osaleda jääpurikate sulatamise võistlusel ja muudel lõbusatel jõuproovidel, maitsta lõkkes küpsetatud „Jõgeva kollast“ ning jälgida teadusteatri Kvark etendust. Lapsed saavad lustida ka mobiilsel suusahüppemäel.

Raul Taul 2019. aasta Talvetrallil jääpurikavõistlust korraldamas. Foto Jõgeva vallavalitsus
Raul Taul 2019. aasta talvetrallil jääpurikavõistlust korraldamas. Foto: Jõgeva vallavalitsus

Sulatatakse jääpurikaid

Jõgevale kui Eesti külmarekordi hoidjale pühendatud sündmusi on Jõgeval korraldatud juba 2008. aastast alates ning ikka on nende kavas olnud jääpurikavõistlus. Sooja ilma tõttu on tulnud enamasti võistelda sügavkülmikus valmistatud kunstpurikate sulatamises. Purikaid kasvatada on õnnestunud ainult paaril aastal. Purikate sulatamine on kavas nüüdki, sest ilmateade nende kasvatamiseks sobivat ilma ei luba.

„See, et ilmataat Jõgeva külmarekordi aastapäevaks meile suhteliselt sooja ilma saadab, pole tegelikult üldse halb. Siis ei hakka rahval talvetralli ajal külm,“ sõnas MTÜ Miinus 43,5 eestvedaja Raul Taul, kes on ka sündmuse päevajuht.

Põnev tegevus Marumäel

Peale jääpurikate sulatamise on talvetrallil võimalik võistelda mitmel muul alal. Jõuproove kavandatakse nii lastele kui täiskasvanutele. Lapsed saavad oma osavust proovida Marumäel. Seda teisaldatavat väikest suusahüppemäge on Jõgeval ühel varasemalgi talvetrallil nähtud.

„Et murdmaaradu lume puudumise tõttu võtta pole, otsustasime lastele suusahüpete sooritamise võimalust pakkuda,“ sõnas Raul Taul. Suuski tema sõnul kodunt kaasa võtta pole vaja, need saab kohapealt. Kohale tuleb ka asjatundja, kes hüppajaid juhendab.

„Jõgeval aretatud legendaarne kartulisort oli fookuses ka möödunud aastal: selle esindajad kasvasid Jõgeva kesklinna pargis ja tegid kaasa isegi laulupeorongkäigu. Las nad olla esiplaanil siis ka talvetrallil,“ arvas Raul Taul.

Süttib kuuselõke

Jõgeva külmarekordi juubelit tähistavat talvetralli ilmestab teadusteatri Kvark etteaste. Milliseid katseid tehakse, on raske ette ennustada, aga lõpeb teadusšõu igatahes kuuselõkke süütamisega. Kuuski, mis jõgevlaste kodusid jõuluajal kaunistasid, võib juba nüüd kultuurikeskuse taha parki viia. Kuuskede kogumise kohaks on seesama paik, kus suviti jaanituld tehakse.

Talvetrall, mida korraldavad MTÜ Miinus 43,5, Jõgeva kultuurikeskus ja spordikeskus Virtus, algab laupäeval kell 14. Kuuselõke süüdatakse orienteeruvalt kell 16.30.

Jaan Lukas