Raeküla esimene aukodanik: külva seeme pildikirjas tagasi

Johanna Grauverk ütleb oma viimati ilmunud raamatus „Minu värvilisest maailmast – Looja Loomingu Lättel”, et tema täpselt samanimeline näitus toimub äsja valminud trükise auks.

Raeküla hea kodanik Arvo Soovik, Raeküla aukodanik nr 1 Johanna Grauverk ja Piia Karro Selg Raeküla Vanakooli keskuse kirjastusest. Foto Urmas Saard
Raeküla hea kodanik Arvo Soovik, Raeküla aukodanik nr 1 Johanna Grauverk ja Piia Karro Selg Raeküla Vanakooli keskuse kirjastusest. Foto: Urmas Saard
Minu värvilisest maailmast – Looja Loomingu Lättel. Foto Urmas Saard
“Minu värvilisest maailmast – Looja Loomingu Lättel” Foto: Urmas Saard

[pullquote]ma mõtlesin, et seal laua taga istuda on väga igav[/pullquote]„Näituse avapäevaks ja ühtlasi minu raamatu esitluseks on „Raeküla hea kodaniku nädala” lõpusündmus, kus astuvad lavale pereansamblid, antakse välja Raeküla hea kodaniku ja ka aukodaniku tiitel,” jätkab Grauverk, kes jätab märkimata, et autor ise ongi see aukodanik ja hea kodaniku tiitli saaja tema lähimaid abilisi Arvo Soovik. Ilmselt ta seda ei teadnudki, sest Raeküla Vana kooli keskus oskas otsust hoida kuni viimase hetkeni salajas. Aga kõike ei teadnud ette aimata isegi mitte keskuse juhataja Piia Karro-Selg.

Kui RVK huvikooli bänd, pereansambel Baumann, perebänd Juhkamsoo Plixid, pereansambel ja Pajusaare Tüdrukud olid oma esinemise lõpetanud, toodi saali heategevusloterii auhindade laud. Pärnu Y klubi korraldas seegi kord heategevuslikku korjandust, kus iga kindlas vääringus annetatud summa eest anti vastu numbriga varustatud pilet. Pärnu abilinnapea Meelis Kukk võttis oma käega pileti, millel olev number tähendas Grauvergile peavõitu.

„Mine tee head, saad veel kuhjaga tagasi,” märkis keegi saalis viibinutest.

Auväärsed tiitlid andis üle Kukk. Raamatust „Minu värvilisest maailmast – Looja Loomingu Lättel” kõneldes tänas abilinnapea autorit suure töö eest ja lisas juurde, et see on kahtlematult nende linnaosale, mille hulka ta isegi kuulub, kaunis kingitus. Kuna Grauverk on nooruses töötanud ka Pärnu linnavalitsuses, siis kinkis ta valitsuse poolt Pärnu kunstniku Vello Paluoja töödega raamatu „On mida hoida”. Grauverk ütles seepeale, et on jah olnud sekretär. „Aga ma mõtlesin, et seal laua taga istuda on väga igav. Mõtlesin, et olen lõpetanud Tallinnas õpetajate seminari ja õppinud Pärnu kaubanduskoolis raamatupidajaks ja leian endale mõne meelepärasema töö. Seda ma tegingi.” Raeküla selts, mille liige ka Grauverk ise on, kinkis talle maali Raeküla vanast koolimajast, kus Raeküla esimene aukodanik kunagi õppis. Maali maalis Maris Talu.

Raeküla hea kodaniku tiitli saanud Arvo Soovik on olnud üks olulisi abilisi raamatu väljaandmisel. Sooviku sõnul kulus neljanda raamatu valmimisele 16 aastat. „Looja Loomingu Lättel” I osa ilmus aastal 2007, II ja III osa 2009. Aga 97-ndat aastat eluteel sammuv südikas naine mõtleb juba viiendale raamatule,” lausus Soovik. Raamatut küljendas Karro-Selg. Kirjastajaks oli Raeküla Vanakooli keskus. Grauverki sõnul on see üks mälestuste rida pikal eluteel. „Neist osa on jäänud südame lähedale.” Raamat on välja antud autori kuludega. Karro-Selg rõhutas, et ta ei võta kunagi oma raamatu ja maalide eest tasu. Kogu tiraaž on kõigile huvilistele tasuta.

« Võta paber. Papp ja pliiats. Pintsel. Anna rõõmusõnum edasi.

146-leheküljelisest suures formaadis raamatust leiab vaheldumisi autori joonistusi, maale, mälestusi, fotosid, luuletusi ja nendele värssidele loodud meloodiate noodistusi, mida on teinud tuntud Eesti vaimuliku muusika heliloojad Marje Sink ja Fred Raidla. Raamatust leiab tervelt tosin viisistatud luuletust.

Raamatu algusesse on autor asetanud napid read: Jumal ütles „Saagu!” / Inimlaps! Sai elu, ilu, rõõmu, ande. / Inimlaps ka ütles: „Saagu!” / Võttis pliiatsi ja pintsli … / Talletaski ilu kunstis. Sajandal leheküljel on lõik: „Olin tulnud elavale Eluvee allikale ja südame sügavas pinnases oli toimunud muutus. Püha on Vägede Jumal ja kogu loodus on täis Tema au. Talv oli taganenud ja kevad oli kätte jõudnud. Õitsesid sirelid, toomingad, kastanid, pihelgad ja pärnad. Nende lehestikus siristasid linnukesed mulle: „Võta paber. Papp ja pliiats. Pintsel. Anna rõõmusõnum edasi. Külva seeme pildikirjas tagasi. Ole viljakas ja ustav sulane!”

[pullquote]Saalem on tema kodukogudus[/pullquote]Grauverk meenutab, et juba Pärnu Kaubanduskeskkoolis käies sai tehtud kunstinäitust vanas Endla teatris. „Pisut hiljem panin oma maale ka Pärnu Saalemi evangeelses kristlikus palvelas. Saalem on tema kodukogudus. Seepärast on mõistetav kaanekujundusel olev Saalemi pühakoja pilt. Ajaloohuvilistel on huvitav kuulda Grauverki jutustust Pärnu Evangeeliumi Kristlaste Vabakogudusest Saalem. Omaaegsel Possieti (Suur-Posti) tänava ja Karja nurgal asunud maavaldaja kinkis osa maast tänulikele evangeeliumi kristlastele. Suigu usklike vendade abiga ehitati Saalemi palvela valmis. Esimeseks kogudusevanemaks oli Pärnu linnapea Hendrik Soo vend Mart Soo. Selle usulise liikumise alguses oli Saalemi abiliseks Riia misjonäride koolist saabunud Olga Sabine Oerthling (õde Olga), keda omaaegsed mäletasid alati mustas valgeäärelises kapes ja pikas rüüs toimetamas.

Enamik jutustavat teksti on raamatus kirja pandud lühikeste, kuid selgelt arusaadavate märkmetega. Sageli moodustab nö terve lause ainult üks sõna. Aga kui selliseid lühilauseid on ühtejärge palju, siis loob seegi enamvähem sama hea kirjelduse nagu olnuks pikad ja kiillausetega koostatud jutustused. Näib, et Grauverk hindab väga täpsust. Seepärast on mõnigi sündmus jäädvustatud kellaajaliselt koguni minutilise täpsusega.

Olles raamatu kaanest kaaneni läbi lugenud ja iga üksikut pilti süvenenult vaadanud võib arvata, et Grauverk on loojana pühendunud jäägitult oma Loojale. Kristlikule meelsusele omane hästi praktiline elamise viis, rahulikud ja valdavalt rõõmsat joont kandvad luuleread ühilduvad hästi tema pildiloomega.

Urmas Saard