Sanditamiskombeid esile tõstev aktsioon „Hakkame santima!“ kulmineerub pühapäeval üleriigilise kadrisandijooksmisega

Pühapäeval, 24. novembril kulmineerub rahvusvaheline sanditamiskombeid esile tõstev aktsioon „Hakkame santima!“ üleriigilise kadrisandijooksmisega, kus kõik kadrisandid on oodatud end mardi- ja kadrisantide rahvaloendusel kirja panema. Üle riigi toimuvad kadripeod, suurim neist 25. novembril Viljandis Pärimusmuusika Aidas.

Hakkame santima[pullquote]Pea iga põlisrahva kultuurist võib leida paralleele meie kadri- ja mardisantidele[/pullquote]„Mardid ja kadrid on maskeeritud tegelased, kes käivad perest peresse ja toovad õnne,“ ütles aktsiooni „Hakkame santima!“ eestvedaja Kati Taal. „Meile toovad sandid õnne, vastu saavad ande. Soovitame sõpruskondadel ja peredel kindlasti kadrisandijooksmise ette võtta. “

„Arvatakse, et mardi- ja kadrisandid on tulnud siia kaugelt teispoolsusest ja endale maski ette pannes kehastavad nad meie esivanemate hingi. Pea iga põlisrahva kultuurist võib leida paralleele meie kadri- ja mardisantidele,“ ütles aktsiooni eestvedaja, Eesti Folkloorinõukogu juhatuse esinaine Kati Taal.

Sestap on Eestisse külla sõitnud ka folkloorirühmad Lätist ja isurite juurest, samuti astub koolides ja rahvamajades toimuvatel kontserditel üles Narva laste folkloorirühm Guselki.

Läti folkloorirühm Artava astub üles 23. november kell 16 Paide Noortekeskuses ja 24. novembril kell 18 Albu rahvamajas.

Narva folkloorirühm Guselki esineb 24. novembril kell 18 Risti Põhikoolis ja 25. novembril kell 11.30 Tallinna Mustjõe Gümnaasiumis.

Isuri folklooriansamblit saab näha 24. novembril Kihnu rahvamajas Kadripeol.

Kõik folkloorirühmad astuvad üles 25. novembril kell 19 Viljandis, Pärimusmuusika Aida suurel Kadripeol, kus lisaks välisrühmadele on kohal ka Aida ja Karksi kadrisandid ning sanditamiskombestiku teemalisi sketše etendab teater Vaba Vanker.

Kadrikombestikku esile toovaid sündmusi jätkub küladesse ja linnadesse üle Eesti. Vaata täpsemat „Hakkame santima!“ kava.

„Hakkame santima“ raames on toimunud sanditamiskombeid põhjalikumalt tutvustavad mentorkoolitused Tartus, Tallinnas, Kohtla-Järvel ja Haapsalus, saab näha põnevaid, oma maa sanditamiskombestikku tutvustavaid väliskollektiive, osaleda kontserditel, õpitubades ja kadripidudel. Aktsiooni kodulehelt  leiab videosid ja nõuandeid sanditama mineku ettevalmistamiseks.

Kõik mardi- ja kadrisandid on oodatud end kirja panema aktsiooni kodulehel kadrisantide rahvaloendusel.

Aktsioon „Hakkame santima!“ toimus esimest korda möödunud aastal mardipäeval, tänavu on võetus fookuseks kadripäev ja kadrisantidega seotud kombestiku sügavam tutvustamine.

„Hakkame santima!“ lõppeb sel aastal suure kadripeoga 25. novembril Pärimusmuusika Aidas Viljandis, kus saab kohtuda läti, vene, isurite, eesti ja teiste rahvaste sanditajatega.

„Hakkame santima!“ korraldab Eesti Folkloorinõukogu koostöös Rahvakultuuri Keskusega ning heade koostööpartnerite Coop Eesti, Uuskasutuskeskuse kaasabil.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Mardisandid ootamatult uksel. Foto Urmas Saard

 

 

 

Algab üleriigiline mardi- ja kadrisantide rahvaloendus