Mulgid peavad Mustlas konverentsi

21. novembril toimub Mustla rahvamajas järjekorras kaheteistkümnes Mulgi konverents, mis on üks olulisim mulkide kokkusaamise koht. Tänavuse konverentsi teema on Mulgi patrooni president Toomas H. Ilvese poolt välja öeldud mõte “See, mis tõi meid siia, ei vii meid enam edasi”.

Mulkide vanem Siim Kabrits ja mulkide patroon Toomas Hendrik Ilves laulupeo rongkäigus. Foto Ave Grenberg
Mulkide vanem Siim Kabrits ja mulkide patroon Toomas Hendrik Ilves laulupeo rongkäigus. Foto: Ave Grenberg

[pullquote]Konverentsil kuulutatakse välja 2019. aasta Mulgimaa Uhkuse auhinna laureaat[/pullquote]Konverents keskendub mõtteviisile, kuidas Mulgimaal targalt toimetada, et sellest oleks kasu nii ärielule kui ka kultuurile. Mulgi vanema Siim Kabritsa sõnul on Mulgimaal olemas kõik, mida ühel piirkonnal edulooks tarvis – oma toit, tugev kultuur ning edukad äriettevõtted ja ettevõtlikud inimesed. „Seekordne konverents on oluline ja vajalik eelkõige sellepärast, et inspireerida noori ja näidata, et koostöös peitub võti ja kogu piirkonna tähelepanu alla seadmine aitab kaasa meist igaühe arengule eraldi. Hea näide koos tegemiseks on esmakordne ja ajalooline kolme Mulgi omavalitsuse ühine volikogude päev enne konverentsi, mil ühise laua taha kogunevad Tõrva, Mulgi ja Viljandi valla esindajad“, räägib Kabrits.

Kõnelejatena astuvad konverentsil üles Cleveroni juhataja Arno Kütt ja Mulgimaa Väiketootjate Liidu eestvedajad. Samuti kooliõpetaja ja Mulgimaa ajaloonäituse kokkupanija Maile Kreevs, Peeter Volkonski, kes kõneleb mulgi suurmeeste sünnipaikadest ja Tiina Tafenau, kes teeb ettekande mulkide suguvõsadest. Mulke tuleb tervitama ka Eesti Vabariigi riigihalduse minister Jaak Aab.

Konverentsi korraldamisse on kaasatud Mulgi ettevõtjad, kooliõpilased, muusikud, käsitöölised ja paljud teised.

Konverentsil kuulutatakse välja 2019. aasta Mulgimaa Uhkuse auhinna laureaat, kes on pikka aega oma tööde ja tegemistega panustanud Mulgimaa heaks kui kultuuriväärtuste hoidja, säilitaja ja Mulgimaa tutvustaja. Samuti jagatakse kaks Mulgi märki ehk Mulgimaa kvaliteedi tunnust, millega tähistatakse Mulgimaal pakutavaid tooteid, teenuseid ja elamusi.

Ave Grenberg
MTÜ Mulgi Kultuuri Instituudi juhatuse liige