Juhan Seer on Otepää valla aasta isa

9. novembril oli Sangaste Kultuurimaja täis rõõmsaid isasid ja lapsi. Toimus Otepää valla isadepäeva kontsert ja valla aasta isa tiitli üleandmine. Otepää valla aasta isaks sai Juhan Seer Arula külast.

Juhan ja Esti Seer. Foto Monika Otrokova
Juhan ja Esti Seer. Foto: Monika Otrokova

Aasta isa nimetusele esitati sellel aastal kolm nominenti – Juhan Seer, Mihkel Keemu ja Enno Taur. Aasta isa valis Otepää vallavolikogu kultuurikomisjoni juurde moodustatud töörühm, kuhu kuuluvad Otepää Naisseltsi ja Otepää valla esindajad.

Aasta isa Juhan Seer peab pensionipõlve Arula külas. Tal on kolm täiskasvanud last: Kristi, Frants, Roland ja kokku viis lapselast. Juhan on oma lastest kasvatanud töökad ja väga loovad ilmakodanikud, kes on laias ilmas läbi löönud. Poeg Frants valmistab käsitööna kuulsaid puidust kümblustünne, poeg Roland on nime teinud animatsioonirežissööri ja -kunstnikuna, tütar Kristi peab aga koos abikaasaga Pühajärvel kuulsat Heteromeeste Varjupaiga puhvetit.

Juhan on ka aktiivne kogukonnaliige – ta on MTÜ Arula Külaselts juhatuse liige ja osaleb külaelu edendamises. Lisaks sellele lööb ta kaasa Tartu Maratoni, Tartu Rattaralli, Rattamaratoni ja Linnajooksu korraldamises ning on olnud Otepää Lions Klubi üks loojatest ja ka piirkondliku klubi president.

Aasta isa nominent Enno Taur tuleb Puka piirkonnast. Tal on 6 täiskasvanud last: Aive, Ly, Jaanika, Leo, Elis ja Priit. Enno töötab Eesti Energias elektrikuna. Enno on väga tubli, töökas, sõbralik, hooliv ja abivalmis inimene. Ta on kasvatanud üles väga toredad, sõbralikud ning töökad lapsed. Enno jaoks ei ole ükski töö võõras. Ta ei ütle iial, et ei saa, või ei ole aega. Ta on hinnatud inimene kõikide naabrite, töökaaslaste, sugulaste ja tuttavate seas. Enno ei hädalda kunagi, ei ütle kellelegi halvasti. Ta pole kunagi ei ühtki toetust ega abi palunud – ütleb, et tal endal käed-jalad töötavad. Enno on ka väga eeskujulik jahimees: ükski nädalavahetus ei möödu nii, et ta ei käiks metsas loomadele toitu viimas.

Aasta isa nominent Mihkel Keemu elab Otepää linnas. Ta töötab välismaal, ehituse valdkonnas. Tal on kolm väikest last: Eliise Greete, Ken Eerik ja Emma Loreen. Olenemata sellest, et oma töö tõttu peab Mihkel abikaasast ja lastest üsna palju aega eemal veetma, on ta nende kõigi jaoks alati olemas. See aeg, mille ta saab tööst vabal ajal kodus olla, tegeleb ja toimetab ta alati oma perega. Sportlikud ettevõtmised nagu Tartu Maratoni lasteüritustel osalemised, kodused koosehitamised ja niisama kinoskäigud on nende peres alati tähtsal kohal olnud. Lapsed on Mihkli jaoks kindlasti maailma kõige olulisemad aga sealjuures ei unusta ta kunagi oma tublit abikaasat, kes majandab ja toimetab kolme lapsega üksinda, siis kui isa kodust eemal on. Seetõttu teeb ta ikka nii kohal kui ka eemal olles oma naisele romantilisi ja toredaid väikeseid üllatusi, mis tulevad tal alati hästi välja. Samuti leiab ta alati aega ka oma sõprade jaoks, kellega koos miskit toredat ette võtta. Kindlasti pole kerge töö tõttu olla oma väikestest lastest eemal. Tore ja südantsoojendav on näha, kuidas ta olenemata eemalolekust püüab alati olemas olla ning teha kõik endast olenev, et pere oleks õnnelik ja neil oleks hea olla.

Aasta isasid tänasid ja tunnustasid Otepää vallavalitsuse liige Valdur Sepp ja Otepää Naisseltsi esinaine Ene Raudsepp. Aasta isa Juhan Seer ei saanud kahjuks kohale tulla, kuna viibis koos perega reisil. Aasta isa nominendid ei saanud ka kahjuks kohale tulla. Aasta isa sai valla tänukirja ning Ave Kruusmaa poolt loodud aasta isa meene „Päikeseratas“. Aasta isa nominendid said samuti valla tänukirjad ning Ave Kruusmaa valmistatud alused.

Aasta isa õhtut juhtisid kaks meest: suur mees Otepää Kultuurikeskuste juhataja Jorma Riivald ja väike mees – Keeni Põhikooli õpilane Edvard Varjun. Südamliku ja rõõmsast meelest kantud kontserdi tõid vaatajateni Otepää valla lapsed ja isetegevuskollektiivid. Isadepäevale kohaselt sai nautida kõike – mehist tantsu ja laulu, laste etteasteid ja rahvatantsu ning lustlikku rahvapilli. Kontserdil esinesid: Keeni Põhikooli tantsulapsed (juhendaja Kaija Tamm), Keeni Põhikooli 1.-4.klassi laululapsed (juhendaja Katre Kikkas), rahvamuusikaansambel Merle + 3 (juhendaja Merle Soonberg), segarahvatantsurühm Kõvvera Kõdara (juhendaja Tiina Kukk), Evald Raidma ja Puka meesansambel (juhendaja Evald Raidma) ning Otepää Gümnaasiumi vilistlane Geir Kudu. Hiljem said kõik kokku peolauas, mis oli kaetud Ameerika-päraselt hamburgerite, friikartulite ja Coca-Colaga, kuna isadepäev on oma alguse saanud just Ameerika Ühendriikidest.

Aasta isa tunnustamisürituse korraldas Otepää Kultuurikeskused koostöös Otepää Naisseltsiga, aasta isa kontserdi lavastas ja seadis Otepää Kultuurikeskused loomejuht Merilin Kirbits.

Monika Otrokova
Otepää vallavalitsus