Võrokeste suitsusaunateemaline käsitöö Mardilaadal

Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ esitleb 7.–10. novembrini Tallinnas Saku Suurhallis peetaval Mardilaadal võrokeste suitsusaunaga seotud käsitööd ning virtuaalselt saab käia suitsusaunas. Käimasoleva võro keele nädala raames kõneldakse Mardilaadal võrokeste esinduses võro keeles ning soovijad saavad osta omale võrokeelse seinakalendri.

Võrokeste suitsusaunateemaline väljapanek eeloleval Mardilaadal. Foto Vilve Oja
Võrokeste suitsusaunateemaline väljapanek eeloleval Mardilaadal. Foto: Vilve Oja

[pullquote]Saunatunnet aitavad luua suitsusaunahõng ja saunaskäik virtuaalreaalsuse (võro keeles virbitüse) prillide abiga[/pullquote]„Käesoleva aasta väljapaneku teemaks on suitsusaun ja saunaga seotud käsitöötooted. Suitsusaun on ju võrokeste üks tunnusmärke, mille üle uhkust tunda. Juba aasta alguses toimus meil temaatiline tootekonkurss, mille käigus sündinud tooteid näeb ning saab osta Tallinnas Mardilaadal,“ ütles MTÜ Vana-Võromaa Käsitüü juhatuse esimees Vilve Oja.

Laada väljapanekust leiab üsna eripäraseid tooteid nagu näiteks vihakohvri, päältsanna verevä suka, pruukmalda kõolehe, sannan sündünü latsõ, sannasõna, aga ka mitmes valikus saunarätikuid, seebialuseid, vihtu, saunahamesid ja isegi saunakütmiseks sobivaid lepähalgõ. Ummamuudu saunatarbed on värvikirevad vildist saunamütsid, istumisalused ning saunakraami kotikesed, mille iga komplekt on eriilmeline ning vigurise võrokeelse nimega.

Saunatunnet aitavad luua suitsusaunahõng ja saunaskäik virtuaalreaalsuse (võro keeles virbitüse) prillide abiga ning julgemad võivad proovida isegi aktuaalreaalsuse prille.

Kutsume Tallinna võrokesi laadalt meie juurest läbi astuma, sest Mardilaadaga samal ajal on käimas võro keele nädal ning võrokeste esindusest saab tasuta kleepse „Tan või pruuki võro kiilt“. Äsjavalminud võrokeelset seinakalendrit saab kohapeal osta või omale Vana-Võromaa e-poe Uma Puut kaudu tellida.

Vana-Võromaa piirkonna käsitöö ühisväljapanek on Mardilaadal esindatud neljandat aastat. Igasügisene Mardilaat on Eesti käsitöö tippsündmus, kus esitletakse ja müüakse Eesti parimat käsitööd. Mardilaata korraldab Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit.

Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ Mardilaadal osalemine sai võimalikuks tänu Võru Instituudile, Rahvakultuurikeskuse Vana-Võromaa pärimuskultuuri toetusele ja Maaeluministeeriumi toetusele.

Külli Eichenbaum