Eesti Folkloorinõukogu tegevjuht valiti CIOFFi kultuurikomisjoni juhiks

Täna valiti Eesti Folkloorinõukogu tegevjuht Monika Tomingas Tšiilis toimunud rahvusvahelise folkloorifestivalide ja rahvakunsti organisatsioonide nõukogu (lühendatult CIOFF) üldkogul juhtima selle kultuurikomisjoni.

Monika Tomingas, CIOFFi kultuurikomisjoni juht. Foto CIOFF 2019
Monika Tomingas, CIOFFi kultuurikomisjoni juht. Foto: CIOFF 2019

Kultuurikomisjoni ülesandeks on leida lahendusi vaimse kultuuripärandi rakendamiseks folklooriliikumises ja koostöö tegemine enam kui 100 võrgustiku liikmesriigiga Aafrikast Aasiani. Lisaks tegeleb komisjon kultuurikonverentside korraldamise ja erinevate kultuuriprojektide elluviimisega.

„ Minu jaoks pakub kultuurikomisjoni juhtimine mitmekülgseid võimalusi panustada rahvusvahelisse folklooriliikumisse. CIOFFi liikmetega on olnud väga huvitav koostööd teha ning mul on hea meel, et saan seda sügavamal tasandil arendada, “ ütles Tomingas.
Viimasel kahel aastal on komisjon võtnud fookuseks sanditamis- ja maskeerimiskombestiku tavade populariseerimise, kuna need on ühed silmapaistvamaid kõiki kultuure ja riike ühendavad elava pärimuse näited.

Näiteks valmib komisjoni ja CIOFF Venemaa koostöös 2020. aasta suvel interaktiivne foto- ja maskikostüümide näitus, mis sisaldab ka võimalust näha videote vahendusel näitusel eksponeeritud maske karnevalide ja rahvakalendri pühade ajal erinevates riikides elavas kasutuses.

Kultuurikomisjon on varasemalt tegelenud ka folkloorifestivalide kunstiliste määratluste välja töötamisega ning seda määratlust (autentne, stiliseeritud või seatud) kasutavad ligi 400 CIOFFI võrgustikku kuuluvat folkloorifestivali üle maailma.

Komisjoni kuuluvad eksperdid Argentiinast, Paraguaist, Indoneesiast, Itaaliast, Sloveeniast ning komisjoni töös on osalenud pikka aega ka endine Eesti Folkloorinõukogu esinaine Ingrid Rüütel.

Monika Tomingas on lõpetanud kultuurikorralduse eriala ning õppinud ka koreograafiat, hetkel täiendab end Tallinna Ülikoolis andragoogika erialal. Ta on edukalt algatanud ja ellu viinud mitmeid kultuuriprojekte, juhtinud 8 aastat Tantsuansamblit Tuisuline ja lisaks õpetab tudengitele Tallinna Ülikoolis projektijuhtimist. Monika oli käesoleva aasta suvel toimunud rahvusvahelise folklorifestivali Baltica peakorraldaja.

Eesti Folkloorinõukogu on CIOFFI ametlik esindaja ehk rahvussektsioon Eestis. CIOFF on 50 aastat tagasi asutatud folkloorifestivale ühendav organisatsioon, mille eesmärgiks on kultuurilise mitmekesisuse toetamine ja elavate traditsioonide tutvustamine folkloorifestivalidel. CIOFF Internationalil on tugev rahvussektsioonide võrgustik enam kui 110 riigis üle maailma.

CIOFFi ametlikke festivale on Eestis kolm: Rahvusvaheline Pärimuspidu Baltica. Võru pärimustantsu festival ning alates 2018. aastast ka Hõimupäevad.

Eesti Folkloorinõukogu (EFN) valdkondliku keskseltsina on folklooriliikumise eestvedaja ja arendaja, kelle eesmärgiks on väärtustada pärimuskultuuri ja hoida selle järjepidevust.

Annela Laaneots
Eesti Folkloorinõukogu teabejuht