Kylauudis.ee

on kodanikualgatuse korras sündinud infoportaal, mis vahendab kodukandi uudiseid ja elulist infot inimeselt inimesele. Loe lähemalt!

ENFRDEESFILVVRO

Kaastööd ja kirjad
palume saata e-posti aadressil info@kylauudis.ee

Nädala mõte

"Pilk üle õla ja sammuga edasi."

Vaata nädala mõtete arhiivi!

Viimased uudised

Arhiiv

Sõbrad, toetajad

november 2019
E T K N R L P
« okt   dets »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Sindi naised korrastasid viljelooliselt mälestusväärseid kalmusid

Sindi Naisliidu viis naist võtsid nõuks tulla tänasel hingedepäeval Sindi Vanale kalmistule, et silmapaistvate avalikuelu tegelaste kalmudelt sügistuultes langenud puulehti kokku riisuda.

Helju Lekk, Ilme Kask, Maria Vesselov, Urve Saks Kukk, Juta Velleste (vasalt kolmas), Leiu Tünder (vasakult viies). Foto Urmas Saard

Helju Lekk, Ilme Kask, Maria Vesselov, Urve Saks Kukk, Juta Velleste (vasalt kolmas), Leiu Tünder (vasakult viies). Foto: Urmas Saard

Tähena valgustan öösel su rada…

Tööd tegid Helju Lekk, Ilme Kask, Maria Vesselov, Urve Saks Kukk, Juta Velleste. Ositud hauakääbaste juurde juhatas Sindi kalmistute vaht Leiu Tünder, kes tegi koos naistega kõige raskemat tööd: tõstis rakseid kotte kärule ja kärutas vettinud lehed kalmistu väravast väljapool asuvasse suurde lehekuhja.

Mitte kõiki viljelooliselt olulisi haudu polnud tarvis koristada, sest mitmetel elavad lähedased lähedal ja saavad korrapäraselt ise omaksete kalmude eest hoolt kanda. Sindi Vanal kalmistul puhkavad aastatel 1904 kuni 1926 Sindi kooli juhatanud Jaan Arak ja tema poeg Vabadusristi II/3 kavaler Viktor Arak; köster-koolmeister, Sindi alevivanem, Sindi linnapea Nikolai Lett; Sindi muuseumi asutaja ja juhataja Olga Kalda; „Postipapa”, Eesti Vabariigi eksiilvalitsuse liikme Mihkel Mathieseni vanaisa ja Eesti metsateaduse rajaja Andres Mathieseni isa Endrek Mathiesen; poliitika ja ühiskonnategelase Kaarel Liidemani vanemad Kaarel Liideman ja Juuli Liideman; linna juht Joann Somson; Sindi õigeusu koguduse preester Antoni Orgussaar; Vabadussõjas langenud August Kuller; kauaaegne Sindi gümnaasiumi pedagoog Ljubov Jürgenson; linna juht Juhan Soosaar; kauaaegne Sindi linnavalitsuse töötaja Zinaida Reimann; ulmekirjanik Tiit Tarlap.

Küünalt süüdates mälestati neid, keda meiega enam ei ole. Juta Velleste, Sindi Naisliidu esinaine, luges värsse: „Ära seisa mu haual ja nuta mind taga. Ma pole siin kalmus, siin mullas ei maga. Ma elan tuules, mis paitab su palgeid… Tähena valgustan öösel su rada…”

Urmas Saard

Samal teemal:

Tuluke hingedepäeval koduõuel Foto Urmas Saard

 

 

 

Hingedepäeval Sindi kalmistutel

Täna, hingedepäeval, Sindi kalmistul Foto Urmas Saard

 

 

 

Saima Sellak-Martinson: mõeldes hingedepäevale

Comments are closed.