Tapiku kõrvitsapäevale toodi üle kolmesaja kõrvitsa

Möödunud laupäeval korraldas kohalik külaselts Põltsamaa vallas Tapikul teistkordselt kõrvitsapäeva. Sündmusel pakuti atraktiivset tegevust, vahvat vaatemängu, head muusikat. Rõhutati kõrvitsa ja sellest valmistatud toitude tervislikkust.

Kõrvitsad. Foto Urmas Saard
Kõrvitsad. Foto: Urmas Saard

Tapiku kõrvitsapäeval võisteldi kõrvitsate lõikamises. „Osavõtjate fantaasia oli piirideta, teoseid jätkus seinastseina ja väga vahvad ideed said teostatud. Neljaliikmeline erapooletu žürii valis võitjad ja seekord üllatuslikult väga ühehäälselt, ilma vaidlusteta,” rääkis Tapiku külaseltsi juhatuse liige Eda Kasar.

Tapiku mõisa omanik Olev Kull kutsus Tallinnast kõrvitsapäevale esinema udmurtide ansambli, mis jättis koosolijatele väga positiivse elamuse. „Vahva, et isand Kull selle ansambli Tapikule esinema palus. Etteaste oli võimas. Kull ja Tapiku külaselts ajab õiget asja,” arvas sündmust külastanud Põltsamaa vallavolikogu esimees Andres Vään.

Korraldajate arvates toodi Tapiku kõrvitsapäevale kõrvitsaid 300 ringis. Tapiku kandist võrsunud Jõgeva lihapoepidaja ja rahvamuusik Virve Peterson tõi kõrvitsa kohalt, kus kunagi asusid talumajad, vanas kõnepruugis suitsud. „Virve kõrvits oli selles suhtes ainulaadne ja väga õige lähenemisega, mõeldes oma päritolule ja tänaseks kaardilt kadunud külale tähelepanu juhtiv,” märkis Kasar.

Lisaks salatitele saab kõrvitsast valmistada veel moose, vahtusid, taignaid, suppe. Vestlesime ka kõrvitsatoitude tervislikkusest. Kõrvitsa ostmisel soovitas Kasar jälgida suuruse ja kaalu suhet, et mõõdult suur kõrvits ka korralikult kaaluks, mitte poleks tossakas. Kõrvitsaid saab osta ka Tapikult. Kõige rohkem kasvatakse neid siin Rehemäe talus. Selle talu spetsialiseerumine kõrvitsatele motiveeriski suuresti külaseltsi kõrvitsapäeva korraldama.

Kasar arvas, et Tapikul oleks nii väljas kui ka praegu renoveeritavas külaseltsi majas ruumi korraldada kõrvitsapäeva, mida külastaksid sajad või miks mite ka tuhanded inimesed.

Jaan Lukas