Pärnu sisejulgeolekuühishoone sai nurgakivi

Täna peitsid Pärnu sisejulgeolekuühishoone ajakapsli betoonisegusse siseminister Mart Helme, Riigi Kinnisvara AS juhatuse esimees Kati Kusmin, Politsei Lääne prefekt Kaido Kõplas, Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu, Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja AS Ehitustrusti juhatuse esimees Kaido Somelar.

Nurgakivi Pärnu sisejulgeoleku hoonetele. Foto Urmas Saard
Nurgakivi Pärnu sisejulgeoleku hoonetele. Foto: Urmas Saard
Pärnu sisejulgeoleku ühishoone eskiisil Tammsaare pst poolselt vaatelt. Foto Riigi Kinnisvara
Pärnu sisejulgeoleku ühishoone eskiisil Tammsaare pst poolselt vaatelt. Foto: Riigi Kinnisvara

„Saagu siia maja, mis teenib kõige paremal moel Pärnu ja ümbruskonna ja Eestimaa rahvast. Ma olen veendunud, et siin hakkavad töötama väga pühendunud inimesed,” lausus Mart Helme. Tema sõnul aitab selline ultramoodne ühishoone veelgi kiirendada ja parandada asutustevahelist suhtlemist ja on oluliseks osaks kohaliku kogukonna turvatunde suurendamisel.

Sisejulgeolekuühishoone arhitektid on Annika Aasmaa, Martin Aunin ja Marti Kahu, sisearhitekt Urmo Vaikla. Projekteerimisleping sõlmiti Novarc Groupiga 2016. aasta oktoobris. Ehitamise lepingu allkirjastasid Riigi Kinnisvara ja Ehitustrust tänavu mais. Valmimise tähtaeg on 2021. aasta kevad. Omanikujärelevalvet teostab Sweco EST. Projekti eelarveks on arvestatud 24,5 miljonit eurot.

Valmiva hoone suletud netopinda on umbes 13 000 ruutmeetrit, millel asuvad tööle Politsei- ja Piirivalveamet, Päästeamet, Häirekeskus, Kaitsepolitseiamet, Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi, Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus.

Pärnu sisejulgeoleku ühishoone eskiisil Riia maante poolselt vaatelt. Foto Riigi Kinnisvara
Pärnu sisejulgeoleku ühishoone eskiisil Riia maante poolselt vaatelt. Foto: Riigi Kinnisvara

Riigi Kinnisvara juhatuse esimees Kati Kusmin kinnitas, et ühishoone ehitatakse nüüdisaegsete lahendustega. Projekteerimisel ja ehitusel kasutatakse digitaalset infomudelit, mis võimaldab suvalisel silmapilgul täit ülevaadet hoonete tervikust. Mudeli abil välditakse võimalikke vigu ja sellega säästetakse oluliselt aega. Seni kulgeb ehitustegevus kavakohaselt.

Peahoone vundamendid on valmis, jätkuvad sokli ja karkassi ehitustööd, rajatakse välisterrasse. Ehitustegevustega on alustatud Tammsaare 70 kinnistul, kuhu kerkib PPA merepääste hoone. Ühishoone energiatõhusamaks muutmiseks kasutatakse päikesepaneele, hoone on planeeritud vastavuses A-klassi nõuetega.Samal ajal uueneb kinnistute piires Tammsaare pst ja Riia mnt ristmik. Ehitustrusti juhatuse esimees Kaido Somelar tõdes, et rajatav ühishoone on ehitaja jaoks väga keerukas objekt. „Nõupidamistel, kus laua taga asuvad tellijad, projekteerijad, lõppkasutajad, on nimelt ühistöö see, mis viib sihile,” selgitas Somelar.

Kaido Kõplase sõnul on rajatavat maja oodatud aastaid. „Siin oleme koos oma heade partneritega, kellega jätkame turvalisema Eesti loomist.”

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius väljendas rahulolu, et täna sai Pärnus lõpuks nurgakivi hoone, millest räägitud ja planeeritud pea kümmekond aastat.

Urmas Saard