Unilook-maavits lubab maitsta esimesi vilju

Täpselt kaks kuud tagasi kutsus Sindi-Viiral elav Liivia Enn vaatama tema koduaia kasvuhoones kasvavat väga vähe levinud ja huvitavat taime. Juuli keskpaigas võis vaadata okkalisel taimel valgeid õisi. Nüüd näeb juba valgete ja sinakate õite vahel ka üksikuid punaseid vilju.

Vilja kandev unilook-maavits meenutab väliselt mõneti füüsalit, maitselt pigem tomatit. Foto Urmas Saard
Vilja kandev unilook-maavits meenutab väliselt mõneti füüsalit, maitselt pigem tomatit. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Kuuldavasti pole siiski kõikjal Sindi aedades nii hästi läinud[/pullquote]Esimesel külastuskorral jutustas Liivia tütretütar Nomi, kuidas ta Pariisi poest oli oma käega need seemned valinud. Kuna siis ei osatud eestikeelset nimetust öelda, nimetati taim pereringis lihtsalt nomiks. Hiljem saadi teada, et Kodu- ja aianduskeskuse Gardest peaaednik Ivari Kandima sõnade kohaselt on ladinakeelse Solanum sisymbriifolium eestikeelne nimetus unilook-maavits.

Kuna Liivia kasvuhoones on päris punaseks läinud vilju ainult paar üksikut, siis viis perenaine meid hoopis Nomi Tammiste vanaisa ja vanaema kasvuhoonesse, kus vilju rohkem valminud. Rohelisi vilju on aga mõlemas kasvuhoones rohkelt. Kuuldavasti pole siiski kõikjal Sindi aedades nii hästi läinud, sest unilook-maavits kasvatab neis kohtades ainult okkalisi varsi ja lehti.

Täna kogetu põhjal saab öelda, et vilja kandev unilook-maavits meenutab väliselt mõneti füüsalit, maitselt pigem tomatit.

Urmas Saard & Kärt Saard

Samal teemal:

Solanum sisymbriifolium. Foto Urmas Saard

 

 

 

Liivia koduaias kasvab “nomi”