Sindi Skate 2019 viidi Tihemetsa

Järjestikused vihmahood sundisid tänaseks kavandatud trikitamiste võistluse Sindi Skate 2019 viima üle Tihemetsa sisekasse, kuid pidulik avamine toimus siiski Sindi skatepargis, kus märjakartmatuid ekstreemspordi harrastajaid tervitas Sindi endine linnapea Mati Mettus.

Trikitamine tõukerattal Sindi skatepargis. Foto: Urmas Saard
Trikitamine tõukerattal Sindi skatepargis. Foto: Urmas Saard
Mati Mettus tervitab 13. korda avatavat Sindi Skate võsitluspäeva. Foto Urmas Saard
Mati Mettus tervitab 13. korda avatavat Sindi Skate võsitluspäeva. Foto: Urmas Saard

[pullquote]et kõik kondid ning luud jääksid ka tänase võistlusega ühte tükki kokku[/pullquote]„Mul on siiralt hea meel teid tervitada tänase võistluspäeva puhul vaatamata sellele, mis taeva all toimub. Olete nii karastunud, et ilm ei ole teie jaoks probleem,” lausus Mettus, kes olnud 1996. aasta sügisest kuni 2009. aasta kohalike valimisteni neli perioodi järjest linnapea ja teinud linna juhtimisel asju, mida veel nüüdki tänuga meenutatakse. Eelkõige tänas ja tervitas omaaegne linnapea neid organiseerijaid, kes kunagi selle toreda võistluse ellu kutsusid. Nüüdseks on sellest saanud väga kena ja pikk traditsioon, mis täna jätkub kolmeteistkümnendat korda. „Loomulikult tervitan kõiki osalejaid: olge vaprad ja pidage vastu. Soovin teile edukat võistlust niivõrd-kuivõrd te seda pidada saate ja et kõik kondid ning luud jääksid ka tänase võistlusega ühte tükki kokku. Aga te olete sellised raudmehed, et ka millegi juhtumise korral teid see ei morjenda,” rääkis julgustavaid sõnu mees, kes Pärnumaa Kutsehariduskeskuse õpilaste poolt valitud ühena aasta lemmikõpetajaks.

[pullquote]Võibolla sobib heaks näiteks Jamaika sprinter Usain Bolt, kellega võrdväärselt joosta ei õnnestu vist mitte kellegil[/pullquote]Mettus meenutas, et tõepoolest on tal olnud au olla kunagi osaline selle pargi loomise juures. „Pargi ehitamine sündis vastuseks noorte ootustele. Aga minu arvates peaks meie kõikide tänu kuuluma Helle Vendile, keda tunnen isiklikult juba 30 aastat. Meie koostöö on väga paljude aastate kestel hästi laabunud.” Võttes kurbusega teadmiseks kuuldust, et Vent paneb peatselt Sindi Avatud Noortekeskuse juhataja ameti maha, kasutas Mettus hetke võimalust ja avaldas talle kiitust senise tehtud töö eest. „Tahaksin öelda, et sedasama Helle tehtud tööd saab keegi teine jätkata küll võrdluses temaga sama hästi, kuid mitte paremini.” Oma mõtte illustreerimiseks kasutas Mettus näidet maailmaspordi legendist. „Võibolla sobib heaks näiteks Jamaika sprinter Usain Bolt, kellega võrdväärselt joosta ei õnnestu vist mitte kellegil. Aitäh sulle, Helle! Ole ikka sama särtsakas ja nooruslik. Ma usun, et neid Sindi trikitamise võistluseid tuleb siin veel ja veel.”

Vent meenutas 2007. aastal toimunud Sindi Skate esimest võistlust, kui Mettus istunud hulljulgelt BMX rattale, mida tollane linnapea polnud varem nii lähedalt näinudki.

Kui Sindi Skate 2019 sai vihmasabina saatel pidulikult avatud, ilmus viivuks ka päike uuesti välja. Peeti veel nõu ja arutati tuliselt, kas ilmaolud võiksid sedavõrd paraneda, et saaks võistluse siiski Sindis läbi viia. Kella kahe paiku teatas Vent, et otsustati siiski Tihemetsa sõita. Algses võistluskavas olid sõidud rulaga, trikitõukerattaga ja BMX-ga. Milliseks võistluskord täpsemalt kujuneb ja kes võitjatena pjedestalile astuvad, sellest saab loodetavasti teada veel täna hilisõhtul.

Võistluste heaks kordaminekuks panid õla alla Tori vallavalitsus, Fein-Elast Estonia, Pajo trükikoda, OnWheels, Raba 5, Sindi kommunaal, Sindi seltsimaja, Sindi raamatukogu ja muidugi noortekeskus ise. Osalustasuna kogutud 3 eurot läheb heategevuseks.

Urmas Saard