Tartu Rattamaratonil on tulemas järjekordne Balti maavõistlus

Sel pühapäeval sõidetakse 22. Tartu Rattamaraton, maailma suuruselt kolmas maastikurattaüritus. Nagu viimastel aastatel tavaks saanud, on tänavugi oodata 89 km pikkusel põhidistantsil vihast duelli Eesti, Läti ja Leedu ratturite vahel.

Tartu Rattamaraton. Foto Tarmo Haud
Tartu Rattamaraton. Foto: Tarmo Haud

Viimati võitis eestlane Tartu Rattamaratoni neli aastat tagasi, kui kiireim oli Peeter Tarvis. Lisaks Tarvisele on tugevamatest eestlastest stardis näiteks eelmise aasta teine mees Caspar Austa, 10-kordne Eesti meister maastikukrossis Martin Loo ja endine maanteerattaproff Gert Jõeäär. Paarikuulise vigastuspausi järel naaseb võistlustulle ka valitsev Eesti meister maastikurattamaratonis Peeter Pruus. Korraldajad puhusid Pruusi ehk rattamaratoni ühe favoriidiga enne võistlust natuke juttu.

Oled sa nüüd täielikult terve (Pruus murdis paar kuud tagasi rangluu ja roide – toim.)?
– Tegin pildi ja oli näha, et kõik on ilusasti kokku kasvanud. Võib-olla lihastega pean natuke nüüd tööd tegema, aga üldiselt on seis juba okei.

Võtad sa Tartu Rattamaratonil ettevaatlikumalt või lähed ikka võidu peale?
– Eks ikka lähen rajale võidumõtetega. Rattatunnetus ei ole aga veel kindlasti sajaprotsendiline, on vaja võistlustunnetust. Mingeid suuri riske ei hakka pühapäeval võtma, vaatame, kuidas sõit läheb.

Rattamaratoni küllaltki kiire ja mitte kuigi tehniline rada võiks sulle teoorias väga hästi sobida, või kuidas?
– Teoreetiliselt küll. Samas mõni raskem rada oleks isegi parem. Rattamaratoni rada on nii kiire, mistõttu lihtsalt jõuga minema sõita on üpris keeruline. Kindlasti hoitakse mul silma peal ja väga kuhugi minna ei lasta. Vabalt võib juhtuda, et finišisirgele tuleb 50-liikmeline grupp. Selles osas on Tartu Rattamaraton täielik loterii.

Oled sa muidu stardinimekirjaga ka tutvunud?
– Ei ole, aga eks vanad kalad Austa, Jõeäär ja Tarvis on ikka kohal ja head. Alges Maasikmets võib rattamaratonil alati midagi korda saata. Lätlastest näiteks Flaksis ja Bogdanovics ning mõned mehed veel võivad samuti midagi korraldada.

Mullu said leedukad esimese ja kolmanda koha. On Gudiškis ja Valiauga sulle tuttavad ratturid?
– Need olid mullu täiesti tundmatud mehed. Arvan, et eelmisel aastal keerati asi eestlaste poolt natuke tuksi. Kuidagi said leedukad minema ja siis eestlased hakkasid üksteist vaatama. Ei taha, et selline asi juhtuks ka tänavu.

Pühapäevaks lubab kõva vihma. Kuidas võib see mõjutada võistluse käiku ja ka sinu võimalusi?
– Vihmaga on kindlasti natuke teistmoodi, minu jaoks oleks see võib-olla isegi parem. Vihmane ilm ja libe rada võivad tähendada, et mõnes kohas on võimalik mingid vahe sisse teha. Peaasi, et ei ole päris viis kraadi ja lausvihm – see poleks kindlasti väga meeldiv. Aga sel aastal olen võistelnud ka sellistes tingimustes, seega küll saab hakkama.

Sotsiaalmeedias on näha, et otsid endale aktiivselt uueks hooajaks tiimi. Suvel mainisid, et paar valikut on laual. Kas need Itaalia-variandid kukkusid ära või polnud pakkumised lõpuks lihtsalt sobivad?
– Eks seal olid jah mõned pakkumised. Itaallastega olid mingid suusõnalised kokkulepped olemas, aga jah… Hetkel ühtegi kindlat lepingut laual pole. Olukord ei ole praegu kiita ja ma ei tea täpselt, mis saab. Kui maanteetiimidelt peaks mingisuguseid pakkumisi tulema, siis olen ka selleks valmis, aga pigem eelistan maastikku. Loodan, et midagi ikka leian.

*

Nagu juba intervjuust välja tuli, on tugevamatest välisvõistlejatest kohal Tartu Rattamaratoni kahekordne võitja Andzs Flaksis (Läti), samuti mullu vastavalt esimese ja kolmanda koha saavutanud leedukad Eimantas Gudiškis ning Arnoldas Valiauga. Lisaks Flaksisele on pühapäeval stardis veel mitmed tugevad lätlased, näiteks Dmitrijs Sorokins ja maanteerattaprofid Maris Bogdanovics ning Deins Kanepejs.

Naiste konkurentsis hakkavad ilmselt võidu nimel heitlema kahel korral ürituse võitnud Lelde Ardava (Läti) ning 2014. aasta parim Janelle Uibokand.

22. Tartu Rattamaraton saab avapaugu pühapäeval kell 10. Reedehommikuse seisuga on end põhidistantsidele (89, 40 ja 21 km) kirja pannud 5130 ratturit, mida on ligikaudu 100 võrra enam kui eelmisel aastal. Laupäevastele lasteüritustele on oodata hinnanguliselt 2500 väikest ratturit.

Tanel Rungi
Turundus ja kommunikatsioon
MTÜ Klubi Tartu Maraton