Koplifesti tänavuse muusikaprogrammi koostab Eesti Pärimusmuusika Keskus

Sel laupäeval, 14. septembril Tallinnas toimuva asumipäeva Koplifest muusikaprogrammi on kokku pannud Eesti Pärimusmuusika Keskuse meeskond. Koplifestil astuvad üles Estonian Voices, Duo Ruut, Meelika Hainsoo ja Paul Daniel, Lõõtsavägilased ja Puuluup. Õhtuses programmis Põhjala tehases esitab oma soolokava trummar Tõnu Tubli.

Puuluup Tallinna loomaaias. Foto Urmas Saard
Puuluup Tallinna loomaaias. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Põhja-Tallinn on veel lõpuni avastamata kultuurioaas.[/pullquote]Seesugune koostöö Tallinna linna ja Eesti Pärimusmuusika Keskuse vahel on esmakordne.”Põhja-Tallinna linnaosavalitsus pöördus meie poole abipalvega, mille üle oli meil Keskuses ainult hea meel. Meie peamine eesmärk on pärimusmuusika levitamine ja igapäeva elu osaks taasmuutmine, nii on rohke külaliste arvuga Koplifest meie tegevusele suurepärane väljund,” räägib Keskuse programmijuht Jaan Jaago ja lisab, et Eesti Pärimusmuusika Keskus pakkus Koplifesti korraldajatele välja kolm eriilmelist programmi, millest valiti välja oma ürituse kontseptsiooniga kõige paremini sobiv lahendus.

Põhja-Tallinna linnaosavanema Peeter Järvelaidi sõnul on Kopli võrreldes teiste Tallinna asumitega oma olemuselt väga erinev, ja seetõttu üritatakse festivali korralduses leida lahendusi, mis eristuksid ja oleksid just Koplile omased. „Põhja-Tallinn on veel lõpuni avastamata kultuurioaas. Meil on väga hea meel, et Eesti Pärimusmuusika Keskus oli kohe nõus meid aitama,“ ütles Järvelaid.

Koostööd tehakse ka teisel viisil. Nii Viljandi pärimusmuusika festival kui Koplifest peavad mõlemad lugu jätkusuutlikust festivali korraldamisest. Nii laenab Viljandi festival Koplifestile asumipäeva kaunistamiseks välja suvel kasutusel olnud folgi tiimi poolt taaskasutusmaterjalidest valmistatud lavade ja ala kaunistusi ning dekoratsioone.

Koplifest sai alguse 2018. aastal ja on inspiratsiooni saanud mõned aastat tagasi kohaliku kogukonna poolt ellu kutsutud Kopli liinide festivalilt. Tegemist on kogukonnapäevaga, mille märksõnad on hea muusika, maitsev toit, kunst, tegemised noortele ja uued teadmised Kopli asumist. Festivali põhiline toimumiskoht on TalTech Eesti Mereakadeemia hoov, kuid programm pakub avastamisvõimalusi terves Koplis. Nii on tegemistesse kaasatud ka Põhjala tehas, Bekkeri Sadam, Kopli Komando ja Kopli vana rahvamaja. Festival toimub tänavu teist korda.

Maksim Rogalski
Põhja-Tallinna valitsuse avalike suhete nõunik