Lauri Luur: tubli uudishimu on kõige parem õpetaja

Täna peeti Sindi gümnaasiumis õppeaasta avaaktust esimesse klassi tulevatele lastele ja gümnaasiumi lõpuklassis jätkavatele neidudele ning noormeestele, homme toimub sama pidulik sündmus kõigile ülejäänud õpilastele.

Esimene koolipäev Sindi gümnaasiumis kooliteed alustavatele lastele. Foto Urmas Saard
Esimene koolipäev Sindi gümnaasiumis kooliteed alustavatele lastele. Foto: Urmas Saard

[pullquote]tänati mind kui väga tublit kõplajat kolhoosi peedipõllul[/pullquote]Lotte ja karupoiss Braiani abiga ning direktor Ain Keerupi käepigistusel said trükivärskelt lõhnavad Aabitsad 35 kooliteed alustavat väikest tüdrukut ja poissi. 10. klassis alustab homme õpinguid 25 õpilast. Õpilaste üldarv on võrreldes eelmise õppeaastaga suurenenud. Hetkel on nimekirjas 346 õpilast.

Tavaks saanud direktori koolialguse kõne juhatasid sisse Lotte ja Braian, kes märkasid klaverikaanel kulunud servadega vana Aabitsat, mis kuulub Keerupile. „Mäletan selgelt seda päeva, kui kooli aulas jalgu kõigutades ootasin, millal ma oma aabitsa lõpuks saan. Ja saingi ja koos aabitsaga ka tänukirja, milles tänati mind kui väga tublit kõplajat kolhoosi peedipõllul. Oli ikka väga uhke päev! Ja täna, hoides taas käes just täpselt sellist aabitsat, mille ma 48 aastat tagasi südamepõksudes vastu võtsin, meenus see kõik mulle uuesti. Esimene koolipäev oli tõesti tore, aga mis edasi sai, sellest ma ei räägiks. Eelmisel aastal rääkisin.”

« kipub ise sõrmede vahele pugema

Õpetajate poole pöördus direktor üleskutsega lahendada tohutu keeruline, peaaegu lahendamatu ülesanne. „Kuidas võtta märkamatult õpilasel käest nutitelefon, ja asendada see raamatuga. Ja seda nii, et teid ei süüdistataks hiljem milleski koledas?!” Haridus- ja teadusminister ütles mõned päevad tagasi, et esmatähtis on koolis kõikide turvalisus. Turvalisuse saavutamiseks on ka õpetajatele antud õigusi juurde. Neist üks annab õpetajale õiguse määrata tunni ajal telefoni asukohta, kas kotis või näiteks õpetaja laua peal, kui see kipub ise sõrmede vahele pugema.

Sindi gümnaasiumis on poolsada töötajat, aga homme tutvustab direktor uusi inimesi. Poiste töö- ja tehnoloogia õpetajana alustab 4.-6. klassidele tööd Margus Rikk, kes täna viis läbi klassijuhataja tundi Rääma põhikoolis, kus asub tema teine töökoht. Eripedagoogina alustab tööd Airika Pening. Huvitegevust juhib ja juhendab alates tänasest Merlin Raid. Kolmandatel klassidel on rõõm kohtuda temaga ka kehalise kasvatuse tundides. Õppealajuhataja Aavo Jakobsoo on küll koolile juba mõneti tuttav, aga käesolevast õppeaastast on ta õppealajuhataja kogu koolile. Neli klassi saavad uue klassijuhataja. Abituriendid palusid oma klassijuhatajaks kooli direktori.

„Et jutud ei jääks ainult juttudeks ja et meil oleks ikka ka päriselt koolis väga hea olla, on taas valmistatud ette Koolirahu leping,” rääkis Keerup, kes tutvustas sellest mõnda olulist:

• Märkame, kuulame ja tunnustame üksteist
• Oleme sallivad, hoiame kokku ja aitame üksteist
• Teeme koostööd ja osaleme aktiivselt koolielus, armastame õppimist ja õpetamist
• Hoidume vaimsest ja füüsilisest vägivallast ja meelemürkidest – kool peab olema turvaline ja mõnus paik!
• Oleme üksteisele heaks eeskujuks – muutused algavad meist endist!

Traditsiooniliselt kirjutavad koolirahu lepingule alla koolijuht, õpetajate esindaja ja õpilaste esindaja, aga võimalik, et allakirjutajaid lisandub veelgi. Leping paigutatakse raamitult nähtavale kohale.

Kooliaasta avapäeval tuli Sindi gümnaasiumi peret tervitama ka Tori vallavanem Lauri Luur, kellel oli kaasas igale õpetajale lilleõis. Luur nimetas avaaktusel nähtut väga ägedaks. „Nautige kõike seda aega, mida te siin koolis veedate. Lugupeetud õpetajad, mina usun, et tubli uudishimu on kõige parem õpetaja. Leidke see uus moodus, kuidas lastes tekitada uudishimu. Et nad tahaksid ise õppida veel ja veel rohkem ja armastaksid seda maja.” Lastevanematele lausus vallavanem soovituse usaldada kooli.

Urmas Saard