Valminud on Jõgeva linna aegade kallim projekt

Pühapäeval, 1. septembril kell 11 avatakse pidulikult Jõgeva põhikooli ja linnaraamatukogu uus hoone.

Jõgeva uus koolihoone. Foto Marge Tasur
Jõgeva uus koolihoone. Foto: Marge Tasur

[pullquote]Koolimaja ja raamatukogu projekteerimisel tegid suurepärase töö arhitekt Kalle Vellevoog ja sisearhitekt Tiiu Truus.[/pullquote]Kooli ja raamatukogu ehitustöid tegid OÜ KRC Ehitus ja AS Tartu Ehitus. Hoone projekteeris Kalle Vellevoog arhitektuuribüroost JVR OÜ ning sisekujundaja oli Tiiu Truus. Jõgeva linna aegade kallim projekt valmis õigeaegselt ning anti üle täpselt lepingu täitmise tähtajaks. Ehitustööd koos sisustusega läksid maksma 7,5 miljonit eurot, millest valla omaosalus oli 2,5 miljonit. Jõgeva põhikooli rekonstrueerimise ja sisustamise töid kaasrahastati Euroopa Regionaalarengu Fondist. Linnaraamatukogu hoone ehitas vald omavahenditega. 106aastasel raamatukogul on olnud palju kodusid. Viimases asukohas, mis oli kunagi ehitatud lasteaiaks, tegutses raamatukogu üle 20 aasta. Jõgeva linnaraamatukogu direktor Meeri Remmelg sõnas, et raamatukogu ajaloos on see esmakordne, kui nad avavad päris uue maja uksed.

KRC Ehituse juhatuse liige ja ehitusjuht Taavi Sinijärv tõdes, et Jõgeva põhikooli uue õppehoone ja linnaraamatukogu ehitamise aega ilmestas meeldiv ja konstruktiivne koostöö tellija, Jõgeva vallavalitsusega. „Meie oleme uhked hoone üle, mille valmis saime, ning loodetavasti on ka vallavalitsus tulemusega rahul. Oleme rajanud suuremaidki objekte, aga siinne koolihoone on erilise tähendusega, seda enam, et üks meie firma omanikke, Alar Kroodo, on varem siin tegutsenud Jõgeva keskkooli vilistlane ning sama kooli kauaaegse õppealajuhataja poeg,“ ütles Taavi Sinijärv. Koolimaja ja raamatukogu projekteerimisel tegid suurepärase töö arhitekt Kalle Vellevoog ja sisearhitekt Tiiu Truus. Ka koostöö teise ehitaja, Tartu Ehitusega, oli ladus ja tõi esile kummagi partneri paremad praktikad.

Uus hoone toob koolipere ühe katuse alla. Eelnevalt olid põhikooli õpilased kahe maja peale jagatud. Maja on ehitatud 680 õpilasele ning vastab koolipere vajadustele. Koolimajas ja raamatukogus on pinda 6260 m2, millest 630 m2 on linnaraamatukogu kasutuses. Uues põhikoolihoones on loodud lastele nüüdisaegne õpikeskkond. Tõusva astmestikuga aatrium sobib nii õppetööks, ühisloenguteks kui ka puhkamiseks. Õppuritel on ka piisavalt võimalusi liikumiseks. Jõgeva põhikooli direktor Triin Lõbu sõnas, et koolipere on õppeaasta eel põnevil ja ootusärev. „Uus koolimaja annab meile kaasaegse õppekeskkonna, oleme seda kaua oodanud. Saame sel aastal katsetada uut päevakava ja õuevahetunde,“ sõnast ta. Direktor lausus, et nad on koolimaja üle uhked, hoone on ühteaegu ilus ja funktsionaalne. „See et oleme saanud kaasaegsed tingimused näitab kuivõrd väärtustakse meie kogukonnas haridust. Loodame väga, et meie helget ja puhast keskkonda osatakse hinnata ja et ise oskama uue maja võimalusi maksimaalselt enda heaks ära kasutada. Jõgeva põhikoolis on südamega tööd tegevad õpetajad ja vahvad õpilased, kelle üle saame uhkust tunda.”

Triin Lõbu sõnul õpib Jõgeva põhikoolis 661 õpilast. 1. septembril alustab esmakordselt kooliteed 66 last.

Jõgeva vallavanem Aare Olgo sõnas, et 1. septembril saavad lapsed alustada oma kooliteed suurepärastes tingimustes. Viie aasta eest koolimaja ehitusplaanidega alustades rõhutas Olgo, et Jõgeva laps peab oma haridustee läbima parimas keskkonnas. Nüüd on see soov reaalsuseks saanud.

Jõgeva põhikooli ehituse projektijuht ja vallavalitsuse arenduse peaspetsialist Erki Teder nentis, et sisustustööd kulgesid plaanipäraselt ja augusti lõpuks said kenasti paika viimased mööbliesemed nii kooli kui raamatukogu osas.

„Koostöö on olnud väga hea. Oleme tellijana tänulikud, et kasutatud on häid materjale ja kaasaegseid tehnilisi lahendusi. Ka kooli sisekujunduses võib näha küllalt keerulisi, aga visuaalselt kauneid lahendusi,“ märkis Teder.

Jaan Lukas