Sadala teatripäevadel mängiti Väikest Printsi ja tänase Ukraina presidendi loomingut

Sadala VII Külateatripäevadel mängiti näitemänge erineva põlvkonna autoritelt. Harrastusnäitlejad hindasid igas mõttes kordaläinuks koolitusi, eriti liikumispedagoog Helen Solovjevi juhendamisel läbiviidud õpituba. Sündmust korraldas Sadala Külade Selts, õpitoad toimusid rahvamajas.

Abja trupp Kolmas Voorus pärast etendust "Asemikud". Foto Jaan Lukas
Abja trupp Kolmas Voorus pärast etendust “Asemikud”. Foto: Jaan Lukas

Sadala Külade Teatri laste- ja noortetrupi mängitud Antoine de Saint-Exupéry „Väikese Printsi” etendusse aitasid sisse elada muinasloost pärinevad olulisemad mõtteterad ning siduv katkend Väikese Printsi ja rebase kahekõnest. Etenduse peaosalist mängis Sadala kooli õpilane Trevor Nork.

Palamuse Amatöörteater tõi külakostiks Marite H. Butkaite ja Lennart Peebu koolituskomöödia „Teie ebaõnn on teie endi kätes”, lavastajaks selles trupis mitmeid rolle mänginud noor daam Susan Kolde.

Sadala Külade Teatri täiskasvanute trupile elas publik kaasa vaadates Valdi Reinase „Viit värvikat lugu” – viit lõbusa nalja, kohati ka musta huumoriga. Ühe naljaloo algupärandi oli Reinas leidnud Volodõmõr Zelenskõi loomingust, perioodist, mil tänane Ukraina president oli veel kirjanik ja näitleja. Loo atraktiivsemaks tegelaseks oli perepoja pruut, naine kellel kasvas habe. Transseksuaalse tegelase mängimisega sai talendikalt hakkama Liisa Katt.

Teenekas harrastusnäitleja Tiina Ivask ütles, et rollid komöödiates olid võetud elust enesest ja tal tulid need hästi välja. „Tundsin veidi ka rambipalavikku, mis näitlejal peabki tekkima.” ütles teatriharrastaja Vilja-Mari Luhalaid.

Viimaseks etenduseks oli Abja eakate trupi Kolmas Voorus mängitud Janno Puusepa lugu „Asemikud”, kus teemaks vanainimese mured, rõõmud ja psüühilised iseärasused.

„Sadala rahvamajas mängisime esmakordselt. Siinne lava mõjus kohe koduselt. Kordaminekule aitasid kaasa kvaliteetsed heli- ja valgusvõimalused,” ütles lavastaja Kersti Sillaots. „Abjas on näitemängu harrastatud kolmkümmend aastat ja
see traditsioon peab jätkuma,” ütles ta.

Etendusele järgnes Abja ja Sadala teatritegijate vestlusring, elamuste ja kogemuste vahetamine, kus tekkis mõnigi mõte edaspidiseks koostööks. Liikumisteemalise koolituse viis Sadala Külateatrite Päevadel läbi selle valdkonna tunnustatud asjatundja Solovjev, kes töötab Rakvere Teatris projektijuhina. Keskenduti lavalise kohaloleku kontrolli, julguse ja enesekindluse loomisele, individuaalse mängulisuse saavutamisele.

„Need tunnid olid väga intensiivsed õppetunnid oma ala professionaalilt. Koolitus kestis ligi poolteist tundi. Saime põhjaliku ülevaate lavalisest käitumisest ja liikumisest. Kõik oli huvitav,” märkis Vilja-Mari Luhalaid, kes andis Sadala Külade Seltsi juhatuse liikmena kogukonna sümboolikaga meened lavastajatele-trupijuhtidele, tänas näitlejaid, publikut ja koostööpartnereid.

Teatripäevade korraldamist toetasid Jõgeva vald, Leader program, Kultuurikapitali Jõgevamaa Ekspertgrupp ja Kohaliku Omaalgatuse Programm. Projektijuht oli Sadala Külade Seltsi juhatuse esinaine Pille Tutt.

Jaan Lukas