Anne Adams ja Margus Jürisson esinesid Sindis

Pärtlipäeval jätkus Sindi suvemuusika sari kutseliste muusikute Anne Adamsi ja Margus Jürissoni esinemisega.

Anne Adams Sindis vabaõhukontserti andmas. Foto Urmas Saard
Anne Adams Sindis vabaõhukontserti andmas. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Meie koostöö kestab juba aastaid[/pullquote]Rahvakalendri järgi on pärtlipäev märgitud sügise algusena. Üle-eelmisel sajandil ja läinud sajandi alguses peetud siis pidusid ja laadapäeva, kuna selleks ajaks oli juba aiasaadusi müüa. Laupäeval, 24. pärtlikuul oli siiski veel raske sügise märke aimata ja tavaks saanud laata peetakse Sindis 1. mail. Aga Anne Adamsi järjekordne külaliskontsert oli kindlasti pidupäevaline sündmus, sest linna kõrval Pulli asunduses kasvanud, Taali koolis käinud ja Sindis muusikat õppinud nüüdne laulja on päris oma inimene, kes tuleb alati meelsasti kodukanti ning keda ikka erilise rõõmuga kuulatakse. Anne kontsertkaaslaseks oli Margus Jürisson, kellega koos lauldi ja mängiti klahvpilli.

Margus Jürisson Sindis vabaõhukontserti andmas. Foto Urmas Saard
Margus Jürisson Sindis vabaõhukontserti andmas. Foto: Urmas Saard

Margus on lõpetanud Viljandi Kultuuriakadeemia näitlejana. Tema hiljuti lahkunud isa Ain Jürisson oli draamateatri näitleja ja kadunud ema Estonias laulja. Margus on paljudes kollektiivides tegutsenud ja teeb ka praegu kaasa ühes Eesti säravaimas bigbändis – Glamband. „Meie koostöö kestab juba aastaid ja algas aegajalt vajaminevate asendusmuusiku otsimisega,” tutvustas Anne oma lavakaaslast. „Oleme mängimas ka triona. Pianobaari duo tööd teeme aegajalt pikemalt Stokholmi -Tallinna laevadel, aga ka mitmel pool üle Eesti. Oleme sageli Margusega kutsutud ka väärikamatele kuid siiski lõbusatele sündmustele, kavas meie kaks klaverit ja kaks vokaali.” Neil on tervet õhtut täitev kava selles võtmes olemas. Lisaks hoogsad laulud, kus fonogrammid toeks tolleks puhuks kui peohoog taevani kerkib. Margus loeb ka filmidele subtiitri tekste. Ta toimetab Ivar Viglaga Kanal 2, ilmudes aegajalt reportaaže tehes teleekraanile.

[pullquote]Sageli tabab kuulajagi ennast samastumas lauljaga[/pullquote]Palade vahele jutustatud lood toovad laulu ja muusika autorid kuulajatele lähemale ning muudavad kuuldu mõistetavamaks. Sageli tabab kuulajagi ennast samastumas lauljaga, kes jagab oma mõtteid, mälestusi või olustikku seoses järjekordse loo ettekandega. Tekib huvi uutele küsimustele vastuste otsimiseks, et saada teada enamat. Hinge mälestustesse ulatuvat muusikat ja laulu täiendab räägitud jutt, mis leiab tihtipeale ühiskeele lauljaga.

„Omamoodi Supilinn on linnaosana paljudes linnades, mitte ainult Tartus,” lausus Anne, kes elab Tallinnas Nõmmel, olles muusikaõpetaja ja vokaalpedagoog omaenda tillukeses soololaulu õpetavas huvikoolis Noodipuu. Laul „Veel tollel tänaval on Supilinna maitset” loob kuulaja meelele nostalgiliselt romantilise nägemuse. Tema sõnul aitab see laul paljudel inimestel mäletada head möödunud päevadest. Sõnad kirjutas Tallinna tehnikaülikooli professor Jüri Krustok, kes õppis Emajõe linna ülikoolis füüsikat. „Olen Jüriga tuttav Tartu perioodist kui tema veel tudeng oli.” Anne meenutas, et 1978. a tuli ta oma muusikaga esmakordselt avalikkuse ette Tartu ülikooli klubis, kuid samal ajal laulis oma lugusid seal ka Krustok. Jüri luuletab ja on loodusfotograaf, Anne hinnangul silmapaistvalt hea mõlemas vallas. „Sain Tartus Elleri koolis õppimise päevil ja Vanemuisesse tööle suunatuna nii laulmises kui laulude loomises tuule tiibadesse,” rääkis Anne, kes on nimetatud laulu sõnadele viisi andnud. Laulu kuuleb ka Youtube vahendusel, aga selles videosalvestuses laulavad Anne ja Jaan Sööt, kitarrisoolot teeb Tõnu Hallik. Laupäeval kõlas see laul sama kaunilt Anne ja Marguse duona.

„Ka laulu „Delete” idee sai alguse tema luuletuse jupist, kuhu siiski minu ja veel ühe luuleaja sõnu laenasime,” rääkis Anne. „Olen arranžeerinud ka ühe Jüri laulu, kus viis ja sõnad tema omad.” Kontsertlavastuses oli pealkirjaks „Mis seal siis erilist oli”. See laulu leiab ka Anne vinüülilt ja viimasel CD-l.

Kui mitte varem, siis tuleva aasta 6. märtsil kohtuvad sintlased jälle Annega. Tal on Sindi seltsimajaga tänase päeva seisuga kokkulepitud, et toob kaasa loengkontserdi programmi – täiskasvanute salongiõhtu “Laule ja lugusid loomadest”. „Tuleb põnev kohvikõhtu vormis üritus. Aleksei Turovski esitab saalisolijatele viktoriiniküsimusi. Teises osas kuuleb ka õigeid vastuseid. Need on väga põnevad küsimused! Vastajate vahel loositakse hiljem välja üks auhind. Aga muidugi Turovski enda pajatused ja joonistamised on peamised, mida tasub kindlasti kuulama tulla.”

Suvekontsertide sarja lõpetab 31. augustil Sindi muusikakool. Esinevad erinevad koosseisud muusikakooli koosmängu suvelaagris osalenud õpilastest ja õpetajatest. Kavas on nii eesti, kui ka teiste rahvaste muusika, klassikaline muusika ja ka mõned muud kaunid laulud.

Urmas Saard

Samal teemal:

Lavassaare Trio Sindis. Foto Urmas Saard

 

 

 

Piltuudis: Lavassaare Trio esines pannkoogipäeval Sindi suvemuusika sarjas

Sindi suvemuusika esinejad ansamblitest Top Ten ja Olla Daam. Foto Urmas Saard

 

 

 

Sõprusansamblite suvekontsert Sindis