Seljametsa rahvamaja staabikohvikut Siin me oleme jätkus pea üle terve Paikuse

Täna avati Pärnu linna Paikuse osavallas esmakordselt ühepäevakohvikuid, sekka ka üksikud hoovimüügid. 1978. aastal tehtud ja ülipopulaarseks osutunud komöödiafilm “Siin me oleme!” kaadrid jooksid rahvamaja seinal ja tuntud tegelaskujud üllatasid kohvikute pidajaid ning külastajaid oma ootamatu ilmumisega erinevatesse paikadesse terve päeva kestel.

Siin me oleme, Paikuse osavalla esimesel kohvikute päeval. Foto Urmas Saard
Siin me oleme, Paikuse osavalla esimesel kohvikute päeval. Foto: Urmas Saard

[pullquote]panid vanale sapakale hääled sisse[/pullquote]Staabikohviku esikusse avaneva ukse kõrval pöörles kauamängiv heliplaat. Välja hõigatud retrokohvikus kuulis retromuusikat ja nägi kino, menüüs leidus retrotoitu. Pakuti sardelle ja hapukapsast, kõrvale võis rüübata hästi maitsvat koduõlut, aga see polnud kõik.

Meelelahutuse eest kandsid hoolt osavalla lustlikud inimesed, kes mõistavad nalja ja oskavad seda ka ise teha. Filmist tuntud kapriisitav ja kuraasi täis Kohviveski kujund sünnitas mõtte, et tegelasrollides võiks osaleda teisigi põnevaid suvitajaid. Nii nad 40 aastat hiljem julgel sammul kinolinalt maha astusidki ja panid vanale sapakale hääled sisse, et sellega osavalla mitmetes külades ringi tuuritada. Kaugeim kodukohvik asus üheksa kilomeetrit väljapool Paikuse alevit – uues arendatavas Jõemänniku elamurajoonis, millele asetati nurgakivi 2015. aasta mihklipäeval. Aga Kuigu tee 33 perenaine ütles, et nemad olid Jõemännikul esimesed ja elanud seal juba kümmekond aastat. Vaatamata kaugele ja võibolla pisut raskesti leitavale asukohale julgesid nemadki teha kohvikut ilma kartuseta, et neid ei külastataks. Kohviku Magusarõõm müügiletilt võis osta eelkõige tuntud headuses kondiitritooteid ja süüa mõnusatel istmetel istudes avara telgikatuse all.

Seljametsa rahvamaja direktor Annika Põltsam ütles, et sarnase kohvikutepäeva algatuse üks olulisi mõtteid seisnebki üksteisega paremini tuttavaks saamises. Et oleks põhjust ka sellistesse näiliselt kaugematesse ja vähem teada asukohtadesse minna ning üksteist paremini tunda.

Esimesel päeval avas oma õueväravad külastajatele 17 kodu.

Urmas Saard