Kuhjavere külateatrite festivalil jätkus kuhjaga teatrielamusi

17. ja 18. augustil Viljandimaal Kuhjaveres toimunud 15. külateatrite festivalil astusid publiku ette trupid paljudest Eestimaa paikadest. Näitemängudes oli nii naermaajavat kui ka mõtlemapanevat. Korraldajad ammutasid sündmusest usku ja energiat ka selle kohta, et festivalidega tuleb edasi minna tulevikuski.

Abja seenioride trupp Kolmas Voorus. Foto Marko Reimann
Abja seenioride trupp Kolmas Voorus. Foto: Marko Reimann

Kuhjavere külateatrite festivali avatervitused ütlesid Põhja-Sakala valla vallavolikogu esimees Arnold Pastak ja vallavalitsuse kultuuritööspetsialist Evelyn Härm. Traditsiooniliselt sai sõna Kuhjavere külavanem Romeo Mukk. Kui varem on ta olnud kostümeeritud muinasjututegelaseks Väikeseks-Mukiks, siis nüüd tuli rahva ette iseendana. Teine päev algas rahvusvaheliselt. Tahdittomat täiskasvanute tantsurühm Soomest Põhja-Sakala valla sõpruspiirkonnast Jokioise vallast oli tulnud tervitama esindusliku programmiga, mille kostüümivahetuspause täitis Vastemõisa näitering Poolvillased.

Romeo Mukile endalegi tundus uskumatu, et oleme jõudnud juba 15. korrani ja publiku ning truppide huvi arvestades pole vist veel aeg lõpetada korraldamist.

„Publiku reageeringute järgi otsustades ei jätnud ükski etendus kedagi külmaks. Enamasti oli pilte elust endast, kurvemaid ja rõõmsamaid. Väga liigutas ja teenis publiku tunnustust Tabivere teater E.H.K. lugu „Kastist välja”, saades ka korraldajatelt Kalju Komissarovi mälestuspreemia (taldriku) südamest südamesse mängu eest. Mängisid Helgi Herman ja Esta Sokk. Komissarovi mälestuspreemiat anti välja teistkordselt. Selle pälvib näitemäng, mis eriti liigutab ja on südamega mängitud. Edasi läks esimesel päeval tõusvas joones – aina lõbusamaks ja naljakamaks. Küllike Veede, Alburahva Teatri näitleja on kirjutanud mitmeid näidendeid, mida teised harrastusteatrid mõnuga mängivad. Seekord oli lavastatud tema „Realiseerimiskeskus” (Alburahva Teateris) ja „Võõras mees majas” (Tornimäe Näiteseltsis),“ arvasid nad.

Pärnu-Jaagipist ainult mehed

Igal Kuhjavere Külateatrite festivalil on juba staažikaid olijad kui ka uusi tulijad. Urve Mukk märkis, et taas oli kohal festivali raudvara – kõigil kordadel kaasa löönud Avinurme Suveteater Mustvee vallast. „Veel olid pikaajalistest partneritest osalemas Tänassilma näitering Pupu-Jukud, Margus Mankin Suure-Jaanist, Võhma Linna Teater Rassijad. Samas oli ka esmakordseid üles astujaid – Pärnu-Jaagupi Aleviteater Rändtirtsud ning Haimre rahvamaja näitering Mokakobin, kes oli ka esimene Kuhjaverre jõudnud trupp Raplamaalt. Eraldi väärib esile tõstmist Pärnu-Jaagupi näiteseltskonna täielik sulandumine. Trupp esines edukalt omaloominguga. Laval olid põhiliselt ainult mehed ja pooled kuueteistkümnest trupi liikmest ongi mehed, mis amatöörtruppide hulgas üsna haruldane nähtus. Teisel päeval osales neli väga hea tasemega näitetruppi Viljandimaalt,“ rääkis korraldaja.

Kuhjavere Külateatrite festivali uuel patroonil ehk tagasidestajal Mari Antonil olid kõikidele truppidele head nõuanded varutud. Ta oli tulvil emotsioonidest ja elamustest, mida kahe päeva jooksul Kuhjaveres kuhjaga jätkus.

Siirad ja asjatundlikud hindajad

Põhiosa preemiasaajatest otsustab Kuhjavere külateatrite festivalil publik. „Pealtvaatajad hindavad
siiralt seda, mida näevad, mis pakub elamusi, kõnetab ja avaldab muljet, loob meeleolu või lausa naerutab. Endiselt valisid nad oma lemmiku truppide, mees- ja naisnäitlejate seast mõlemal päeval. Kingituseks saadi Heimtali Loomestuudio keraamiku Külli Alliksaare poolt valmistatud spetsiaalsed taldrikud. Lisaks jagasid korraldajad eripreemiaid ja kolleegid tunnustasid üksteist,“ ütles Romeo Mukk.

Kuhjevere Külateatrite Fesitvali korraldajatel liikus vahepeal mõte lõpetada juubelifestivaliga see sari. Tööd ja vaeva on aga nähtud ja sellest head meelt tuntud. Krooniks on toredad festivalipäevad koos näitetruppide, pealtvaatajate ja koostööparnertiega. Loomulikult on oma osa Kohaliku omaalgatusprogrammi toetusel ja ilmataadilgi, kes tänavu eriti teatrisõbralik oli. Pingevabaõhkond loob sünergia ühtse teatripere tekkimiseks. Nähes seda lõpptulemust tundub Urve ja Romeo Mukile ja teistele eestvedajaile Kuhjaveres, et 16. festival ikka tuleb.

Tunnustamised

1. päeval

Publiku lemmikud

Parim näitetrupp – Tornimäe Näiteselts – Küllike Veede „Võõras mees majas”, lavastaja Urve Sepp
Parim meesosatäitja – Jaanus Kõrre – Avinurme Suveteater, vanaisa roll Francis Joffo vodevillis „Mitte millestki midagi ehk ilma naisteta ei saa…vist!?”
Parim naisosatäitja – Helje Basihhina – Tornimäe Näiteselts, naabrinaine Maria, Küllike Veede „Võõras mees majas”

Korraldajate eripreemiad

Kalju Komissarovi mälestuspreemia Südamest südamesse – Tabivere Teater E.H.K., Galina Lavrinenko „Kastist välja”, näitlejad Esta Sokk ja Helgi Herman
Suurim üllataja – Pärnu-Jaagupi aleviteater Rändtirtsud, trupi omalooming „Russi libisev sidur ehk lugusid naistest” kuue meesnäitlejaga
Parim kõrvalosatäitja – Helle Maidla Tornimäe Näiteseltsist, naabrinaine Aime roll K. Veede „Võõras mees majas”
Pop-autori preemia kuulub Küllike Veedele Alburahva Teatri näitleja ja ka mitmete näidendite autor
Tänutaldriku sai Avinurme Suveteater – vastupidavuse ja mängulusti eest – 15. korda Kuhjaveres
Kolleegipreemiaid jagus Tornimäe Näiteseltsile, Tabivere Teatrile E.H.K., Surju rahvamaja näiteringile, Helje Basihhinale Tornimäe Näiteseltsist, Helle Kingisepale – Lepiku Liisu kohapärimusloos „Kõrts”, Haimre rahvamaja näiteringile Mokakobin

2. Päeval

Publiku lemmikud

Näitetrupp – Võhma Linna Teater Rassijad, lavastaja Olev Rass
Naisosatäitja – Merike Moks Tänassilma näitering Pupu-Jukud
Meesosatäitja – Peter Wüthrich Võhma Linna Teater Rassijad

Eripreemiad

Parim lastetrupp Abja kultuurimaja laste näitetrupp Cipolino
Parim kõrvalosatäitja (2): Ramon Miikael Purju Muti osatäitja “Pöial-Liisis” Abja laste näitetrupist
Arvo Lamp Abja kultuurimaja näiteringist Kolmas Voorus
Näitlejameisterlikkuse eripreemia Hilja Sikka Abja näiteringist Kolmas Voorus etenduses Janno Puusepa “Asemikud”

Kolleegipreemiaid jagasid kõik trupid järmiselt

Pilleriin Randver ja Ramon Miikael Purju Abja laste näiteringist, Leida Lepland Abja seenioride trupist Kolmas Voorus, Luule Tiirma Võhma Linna Teatrist Rassijad

Jaan Lukas