Kääpal peeti laulu- ja kohvikutepäeva taas ühiselt

Jõgevamaal Mustvee vallas Kääpal peeti esmakordselt laulupäeva 1935. aastal. Pärast traditsiooni taaselustamist on peetud seda sündmust üheaegselt kohvikutepäevaga. Tänavu 10. augustil oli rahvakultuur ja toitlustuskultuur ühendatud viiendat korda.

Laulupäeva ja kohvikutepäeva peakorraldaja Annika Oras. Foto Jaan Lukas
Laulupäeva ja kohvikutepäeva peakorraldaja Annika Oras. Foto: Jaan Lukas

[pullquote]Suupistetele mõtlesime algul üsna peened nimed panna. Siis otsustasime eestipäraste kasuks.[/pullquote]Kääpa laulupäev algas rongkäiguga lasteaiamaja juurest paikkonna olulisema kultuurikolde Kalevipoja Koja õuele. Esinejate rivi ees kandsid Kääpa laulupäeva lippu Annika Oras ja Andri Plato segakoorist Serviti. Pidulikud rütmid kõlasid Põltsamaa linnaorkestrilt dirigent Urmas Mägi juhendamisel. Mustvee vallavanem Märt Kraft märkis oma tervituskõnes, et koorilaul on meie rahva ja vilje üks tugisambaid.

Esimesed laulud laulsid Kääpa laulupäeval esmakordselt osalenud lasteaiarühma Siilike poisid ja tüdrukud. Juhendajad on Evelin Tamm ja Heveli Ivask.

Mustvee valla ainsat segakoori Serviti juhatas seekord dirigent Ülle Sakariase tütar Elisa Sakarias, kes ema jälgedes koorijuhiks õppinud. „Koostöö kooriga oli väga meeldiv. Serviti on ju saanud kogemust paljudelt laulupidudelt,” märkis ta.

Kümnest lapsest koosnev Voore kooli rahvatantsurühm esitas Kääpa laulupäeval mõnegi tantsu esmakordselt. „Väga hea, et selliseid sündmusi korraldatakse ja kultuuritraditsioone taaselustatakse,” ütles juhendaja Jeane Plaado.

„Väga tore, et meid Kääpale külla kutsuti. Oleme osalenud erinevatel tantsupidudel, tantsime nii rahvatantse kui ka tänapäevast repertuaari,” ütles Valgamaalt külla saabunud Puka tantsurühma Vokiratas liige, 80-aastane Milvi Pajumäe.

Publiku ees oli ka Voore naisrühm Linely, kes alustas tegevust line-tantsudega, kuid praegu tantsib rahvatantse naisansamblites Eluhelmed ja Allikad Heino Sulgeri juhendamisel. Samuti esines naisansambel Kanarbik ja Puka naisansambel.

Tänavusel Kääpa kohvikute päeval oli avatud kümme kohvikut. Kalevipoja Koja õuel tegutsenud kohvik Grill & Chill tegutses heategevuslikel eesmärkidel. „Meie tulud lähevad sajaprotsendiliselt Kääpa lasteaiarühmale, kes ise otsustab, milleks teenitud raha kasutab,” selgitas kohvikupidaja Viivika Kivi, kelle laps samuti Kääpal lasteaias käib. Kalevipoja Koja õues asuvas kohvikus Magus Elu pakkus head ja paremat kohvikutepäeva eestvedaja Annika Oras koos abilistega.

Kääpa lasteaiarühma Siilike õues asunud kohvikus Lastekas toimetasid kunagised lasteaialõpetajad ja nende sõbrannad. „Tüdrukud on hästi harjutanud, neil jätkus hästi fantaasiat, toime tuldi ka raha arvestamisega. Varane töökogemus on lastele väga vajalik,” rääkis lasteaiarühma õpetaja Evelin Tamm.

Koseveski külas Kääpa jõe kaldal asuvas Väljaotsa talus oli Rannakohvik. „Osaleme omakandi kohvikutepäeval kolmandat korda. Suupistetele mõtlesime algul üsna peened nimed panna. Siis otsustasime eestipäraste kasuks. Näites suure võileiva nimetasime Maamehe võileivaks. Esmakordselt küpsetasime kohvikutepäeval soolaseid ja magusaid pannkooke. Suure osa toidutegemiseks vajalikust toorainest võtsime kodustest varudest – marineeritud kurgi, soolaseened jne. Mõndagi tuli aga osta ka poest,” rääkis talu noorperenaine Jane Kull.

Rannakohviku külastajad vaatasid näitust Kääpa kandi käsitööhuviliste naiste valmistatud riidekottidest ning Heiki Kahro õlimaalidest.

Koseveski külas asunud Aare perekohviku peremees Aare Mäletjärv osaleb Kääpa kohvikute päeval teistkordselt. „Kohvikus saan teha reklaami oma maasikatele. Maasikad on koogi sees, pakun ka maasika toormoosi. Musitseerima kutsusin kohvikusse duo Rehi ja Kalm (Artur Rehi ja Martin Kalm), kelle leidsin üles Facebooki kaudu.”

Metsaääre meeste kohvikus valmistasid toidud ja suupisted põhiliselt mehed. Abiks olid neile ka naised ja lapsed. „Lihatoidud tegime tavalisest vürtsisemad. Pizzat tegime oma valmistatud barbeque ahjus,” rääkis kohviku eestvedaja Andre Säälik. Kohvikus sai harjutada ka vibulaskmist. Igal külastajal paluti kõigis kohvikutes panna pudelisse üks hernes. Nii tehti kindlaks kohvikute külastajate arv. Metsaääre kohvikus kogunes pudelisse 457 hernest.

„On väga hea meel, et laulupäeval osalesid sel aastal ka laste kollektiivid. Kuskilt peab see pisik ju alguse saama. Ja kirsiks tordil oli puhkpilliorkestri kontsert. Kohvikutepäeval oli rekordarv kohvikuid, kaks neist olid laste tehtud. Sel aastal oli põnevaks osaks päevast ka pärimustund, kus räägiti vikatiga niitmisest ja meisterdati põnevaid asju. Väikse juubeli puhul lõppes õhtu Koseveski puhkekeskuses tantsuõhtuga ansambli Säde saatel. Selline päev toob kokku inimesi lähemalt ja kaugemalt, ergutab inimesi kogukonnas midagi koos ette võtma ja jätab nii tegijatele kui külalistele mõnusa tunde põue. Ja loomulikult aitab laulupäev hoida meie kultuuri, keelt ja traditsioone jätkusuutlikuna,” arvas Annika Oras, SA Kalevipoja Koja juhatuse liige.

Laulupäeval ja kohvikute päeval osalejad heitsid pilgu ka Kääpal paiknevale Kalevipoja muuseumile, mille hoonet praegu väljast ja seest põhjalikult renoveeritakse, et avada see modernsemal ja atraktiivsemal kujul.

Jaan Lukas