Kuhjaveres külateatrite festival saab viieteistkümne aastaseks

17. – 18. augustil toimub Viljandimaal Põhja-Sakala vallas Kuhjaveres taas külateatrite festival, millel seekord on juubelihõngu. Publiku ette astub nii ammu tuttavaid kuid ka Kuhjavere teatrisündmuse jaoks uusi truppe. Rahvusvahelist hõngu annavad rahvatantsijad Soomest. Festivalil on ka uus patroon Mari Anton.

Teatrikohviku külastajad. Foto Martti Kasemets
Teatrikohviku külastajad. Foto: Martti Kasemets

[pullquote]Kuhjavere külateatrite festivalil puudub endiselt žürii, preemiad määrab publik[/pullquote]Tänavu saab Kuhjavere Külateatrite Festival juubelihõnguline, sest saab teoks viieteistkümnendat korda. „Alustasime tagasihoidlikult 2005. aastal teatripäevaga. On olnud ka kolmepäevaseid 26 osalejaga festivale,” ütles Kuhjavere külavanem Romeo Mukk.

Festivalide vahelisel ajal on Kuhjaveres peetud teatrikohvikuid, algul toimusid need koos sündmuse kauaaegse patrooni teatrilegend Kalju Komissaroviga. „4. augustil olid kohvikus külalisteks muusikud Marek Sadam ja Martin Trudnikov, kes esitasid šansoonliku kava ning teatrit tegi Väägvere külateater Tartumaalt. Nemad esitasid oma repertuaarist Erki Aule kirjutatud „Limonaadi Etsi”. Heategevusliku kohviku sisustasid Kuhjavere küla ja seltsi perenaised suupistete, pirukate ja suussulavate kookidega. Külalisi oli üle 80 ning nad said ettevaate kahepäevase teatrifestivali kavast,”rääkis külaseltsi juhatuse liige Urve Mukk.

„Lootsime, et seekordne festival saab olema rahvusvaheline – ootasime külla Soome sõprusvalla teatritruppi. Kahjuks nad ikkagi tulla ei saa, aga siiski on Tahdittomat täiskasvanute tantsurühm Tiina Mattila juhendamisel, kes avavad meie festivali teise päeva väikese kontserdiga. Rõõmuga võime tõdeda ka seekord, et Avinurme Suveteater, kes tegutseb 15. hooaega, jõuab Kuhjaverre 15. festivalile oma jaanipäeval esietendunud tükiga – meie traditsioonilised ettevõtmised püsivad samas rütmis,” rääkis ta.

Tänavusel Kuhjavere külateatrite festivalil osaleb kaksteist truppi – just parasjagu kahe päeva peale. „Tullakse Jõgeva-, Järva-, Pärnu-, Rapla-, Saare-, Tartu- ja Viljandimaalt. Esmakordselt osalejad on Pärnu-Jaagupi Aleviteater Rändtirtsud ja Haimre rahvamaja näitering Mokakobin. Viimane on ühtlasi esimene Raplamaa trupp, kes Kuhjavere festivalil osaleb. Lugude valik, mida seekord lavale tuuakse, on päris mitmekesine: on pärimuslugusid, näitejuhtide omaloomingut, eluliselt tõsiseid ja naljakaid. Lastele sooviks rohkem elamusi pakkuda, päris ilma ei jääda seegikord – Abja kultuurimaja lastenäitering Cipolino mängib „Pöial-Liisit”. Tasub kogu perega tulla,” rääkis Urve Mukk.

Romeo Muki sõnul on sel aastal soetatud uued päikesekollased telgid publiku jaoks, mis juba teatrikohviku ajaks paigaldatud said. „Eraldi telk tuleb heli- ja videomeistritele. Oleme külaplatsi korrastanud, ümbrusest võsa vähendanud, lilli istutanud – ikka selleks, et ka külalised end mõnusalt tunneksid,” ütles külavanem.

Kuhjavere külateatrite festivalil puudub endiselt žürii, preemiad määrab publik ning kolleegid jagavad omakorda üksteisele tunnustust. Publik saab valida mõlemal päeval parima näitetrupi, mees- ja naisosatäitja. Auhinnad valmistab keraamik Külli Allikvee Heimtali Loomestuudiost. Korraldajad lisavad veel omalt poolt tunnustusi lavastajaile, kostüümidele, üllatajatele jt – sõltuvalt, kes parasjagu erilisi emotsioone pakuvad.

Festivali esimene patroon Kalju Komissarov valis välja endale asemiku oma õpilaste hulgast Helena Kesoneni, kes aitas truppidele tagasisidet anda kolmel eelneval aastal. Nüüd on ta õnnelik beebi emme ja ei saa kahte pikka päeva meile pühendada ning valis omakorda välja Viljandi kultuuriakadeemia 12. Lennu lõpetaja Mari Antoni, kes sel aastal festivalil suhtleb truppidega vahetult pärast nende etteastet. Mari Anton on Rakvere teatris lavastanud diplomitööna „Pipi peab jõule”.

Kuhjavere Külalehe traditsiooniline Teatrieri number on juba trükikojas, kus leiab kajastamist festivali kava, truppide tutvustused, tagasisidestaja Mari Antoni tutvustus, eelmise aasta tunnustamised ja fotogalerii. Seda saavad endale mälestuseks näitemängutegijad ja ka publik, et paremini jälgida etendusi ja valida lemmikut.

Jaan Lukas