Sindi muusikakooli viiuldajad Viljandi folgil

Täpselt nädala pärast, neljapäeval, 25 juulil algaval XXVII Viljandi Pärimusmuusika Festivalil osalevad esmakordselt ka Sindi muusikakooli õpilased.

Berit Eriste ja Merili Eenraid. Foto Urmas Saard
Berit Eriste ja Merili Eenraid. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Mõlemad tüdrukud on saanud viiuliõpet minu juures nii klassikalises, kui ka rahvamuusika võtmes[/pullquote]Rahvakalendri järgi kesksuvepühal ehk jaagupipäeval astuvad Viljandi folgi Rohelisel laval kuulajate ette viiuldajad Berit Eriste ja Merili Eenraid ning teevad poole tunni pikkuse esinemise ka järgmisel päeval. Nii neljapäeval kui reedel algab kontsert kell 16.30. Nendega on koos laval ka muusikakooli uus õpetaja Regina Mänd, kes ise õpib veel Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias.

Sindis elavad noored on viiulit õppinud Karl Rammi nimelises Sindi Muusikakoolis alates aastast 2011. Kõik need aastad on Beritit ja Merilit õpetanud kooli direktor ja viiuliõpetaja Merike Teppan-Kolk. Regina on tüdrukuid juhendanud koos temaga viimasel õppeaastal.

Kui vanalt nad alustasid viiulimänguga ja millal Sindi muusikakooli lõpetavad?

Merike Teppan-Kolk: Berit alustas viiulimänguga seitsme- ja Merili kaheksa-aastaselt. Tänavu kevadel lõpetasid mõlemad Sindi muusikakooli põhiõppe. Õnneks on tüdrukutel tõsine soov jätkata muusikakoolis ka lisa-aastatel, et jätkata oma arengut noore muusikuna.

Kuidas kirjeldad nende annet, õppimise innukust või töökust?

Merike Teppan-Kolk: Mõlemad tüdrukud on saanud viiuliõpet minu juures nii klassikalises, kui ka rahvamuusika võtmes. Ja mõlemale hakkas rahvalik repertuaar ning mängustiil eriti meeldima. Suure tõuke selleks andsid ka erinevad pillilaagrid, kus kuulmise järgi erinevate rahvaste repertuaari mängiti. Koosmäng on olnud tüdrukutele väga oluliseks motivaatoriks ja see on andnud neile tahte ja eesmärgi ka iseseisvalt pilli harjutada. Tänaseks on Merilist ja Beritist saanud arvestatavad noored muusikud, kes esinevad väga palju mitmetes koosseisudes.

«tõeliselt üllatunud ja südamest tänulik

Küllap on sul varemgi olnud Beriti ja Meriliga sarnanevaid tublisid õpilasi, kes võinuks folgil osaleda. Miks alles nüüd läkitab Sindi muusikakool oma õpilased sellisele suurele muusikasündmusele?

Merike Teppan-Kolk: Kui minevikule mõelda, siis rahvamuusikaga tegelevaid tublisid viiuldajaid on olnud varemgi. Esmalt meenuvad Hanna Kivila ja Karl Kobin. Võibolla jäi nendega folgile minek selle taha, et nad õppisid erinevatel aegadel ja neil polnud omal ajal sobivaid kaaslasi, kellega see teoks teha. Koos on ju ikka julgem. Pikemas plaanis kavatseme muusikakoolist folgile minna ka koos suurema ansambliga. Mine tea, äkki juba järgmisel aastal?

Sinu enda Viljandi folgi elamused?

Merike Teppan-Kolk: Minu enda folgikogemus piirdub peamiselt kuulaja rolliga. Kuid siiski olen ühel korral ka oma bändiga vabal laval üles astunud, aga see oli ammu. Naudin selle festivali kontserte ja melu alati ning tunnetan kuulumist sellesse maailma.

[pullquote]Jakobsoni nimelise konkursi žürii otsustas[/pullquote]Neil päevil selgus, et Carl Robert Jakobsoni nimelise konkursi žürii otsustas sulle kui Sindi muusikakooli direktorile ja tuntud pärimusmuusikule omistada haridus- ja kultuuritegelase laureaadi tiitli, millega käib kaasas ka stipendium. Palju õnne suure tunnustuse puhul! Mida ise kostad selle peale?

Merike Teppan-Kolk: Suur tänu! Olen tõeliselt üllatunud ja südamest tänulik märkajatele ja esitajatele! Olen väga õnnelik selle üle, et saan oma tegemistes koostööd teha suurepäraste inimestega. Nemad inspireerivad, motiveerivad ja annavad energiat. Aitäh!

Kõige olulisem on minu elus aga minu pere. Ja neile võlgnen ma tänu armastuse eest, mis mind igal päeval saadab ja toidab!

Tänan küsimustele vastamise eest ja kohtumiseni Viljandi folgil!

Urmas Saard

Samal teemal:

Eeva Talsi 2018. aasta suvel XXVI Viljandi pärimusmuusika festivalil. Foto Urmas Saard

 

 

 

Viljandi pärimusmuusika festival kontsertkava on nüüd avalik ning üksikpiletid müügil