Eesti Aasta Küla hindamiskomisjon sai Sadala piirkonnast põhjaliku ülevaate

26. juulil kuulutatakse Räpinas Eesti Külade Maapäeval välja Eesti Aasta Küla 2019. Jõgevamaalt on esitatud kandideerima auväärsele tunnustusele Jõgevamaa Aasta Küla 2018- Sadala külade piirkond. Mõned päevad tagasi tutvus selle paigaga Eesti Aasta küla hindamiskomisjon eesotsas Riigikogu esimehe Henn Põlluaasaga.

Hindamiskomisjoni liikmed ja kogukonnaelu edendajad Sadala kõlakoja all. Foto Marge Tasur
Hindamiskomisjoni liikmed ja kogukonnaelu edendajad Sadala kõlakoja all. Foto: Marge Tasur

9. juuli õhtul Sadala rahvamaja juurde kogunenud Eesti Küla valimise hindamiskomisjon sõitis kohe Kantkülasse ja Ookatku külla. „Neid külasid seob Sadalaga ajalooline teadmine, et sel aastal möödub 600 aastat kõigi kolme küla esmamainimisest. Juubelilaulu- ja tantsupeo tule teekond läbis ka need külad, külakividele paigaldati ajaloo meenutuseks tänuplaadid, kivide juurde asetati peotule laternad,” rääkis Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees Pille Tutt.

Ringkäigule järgnenud vestlusringi Sadala rahvamaja saalis avas Tutt sõnadega: „See, mida me hoiame oma südames, peegeldab meile kõigile vastu. Sadala piirkonna inimestele on antud võimalus mõelda ja tegutseda oma kogukonna huvides ja nad kasutavad seda huviga ja entusiastlikult. Me püüame endast maha jätta häid hetki. Nii loome hea pinnase ka lastele ja lastelastele kunagisse kodupaika jäämiseks või tagasi tulekuks.” Rahvamuusikaansamblist Tuustar tervitasid külalisi lustlike lugudega Romet lõõtsaga ja Marta viiuliga. Nemad on erinevate sündmuste korraldamisel seltsi tugevad koostööpartnerid.

Väärika ajalooga Sadala kooli ja selle juurde kogukonna ning Torma valla toetusel loodud lasteaiarühma tutvustas õppeasutuse direktor Angela Saksing. Meeleoluka luuletuse luges lasteaia poiss Jakob.

Paikonna üht kauaaegsemat kodanikuühendust Sadala Hoolekande Ühingut tutvustas selle üks eestvedajaid Luule Väin. Ta rääkis ühenduse eestvedamisel Ookatku külasse mitmel aastal rajatud muinasjutu parkidest, mille loomisel on vabatahtlikena kaasa löönud täiskasvanud ja noored erinevatest sotsiaalsetest gruppidest. Sellise koostöö tõhususes ei kahelda.

Sadala külade teatri tegemistest andis ülevaate trupijuht ja lavastaja ning mitmete näidendite autor Valdi Reinas. Trupis saavad esimesi teatrikogemusi ka lapsed. Katkend etendusest „Väike prints” veenis selles ka komisjoni. Väikese printsi ja rebase vestlus taltsutamisest pakkus kõigile mõtlemisainet. Rebase mõte on oluline igale kogukonnale: „…ainult südamega näed hästi. Kõige tähtsam on silmale nähtamatu. Sa vastutad alati kõige selle eest, mis sa taltsutanud oled.“

Laulutraditsioonidest kõneles muusikaõpetaja ja koorijuht Mare Talve. Koosolijad said ülevaate ka XX tantsupeol „Minu arm” osalenud Laiuse Sadala noorte segarühma, Laiuse naisrühma ja meeste tantsupidudel Sadalat esindanud rühma SaMakas (Sadala maameeste kasvulava) tegevusest.

Pille Tutt märkis haldusreformi eelse Torma valla ja tänase Jõgeva valla panustamist Sadala piirkonna käekäiku. Nii kattis Jõgeva vald kõlakoja, lipuväljaku ja tulealtari ehitamise omaosaluse.

Mõttevahetusel hindamiskomisjoni liikmetega osalesid ka kunagine Torma vallavanem Mati Kepp, kes on praegu Jõgeva abivallavanem ja viimane Torma vallavanem Triin Pärsim. Neist viimane tutvustas Sadala kandi Edendajate Ühingu tööd.

Jõgevamaa Kodukandi ühendust esindas hindamiskomisjoni külaskäigul ühenduse juhatuse esimees Liia Lust, lausudes piirkonnale omapoolseid kiidusõnu. Lääne Virumaal Kadrina vallas asuva Eesti Aasta Küla Läsna Loobu 2017 eestvedaja Heli Napp märkis hindamiskomisjoni liikmena, et kõikides käidud külades on palju huvitavat ja meeldivat ning see käib ka Sadala kohta. „Kadestamisväärne, et Sadala rahvamaja ruumid on nii maitsekalt kujundatud ja renoveeritud, vaatamisväärsuseks on ka kõlakoda ja lipuväljak – ägedad tegijad! Olen ise rahvamaja juhataja ja vaatan kõike sellest vaatevinklist. Vahva, et Sadala rahvamajas käib hoogne ja mitmekülgne huvitegevus, mis ühendab erinevaid põlvkondi.”

Riigikogu esimees ja hindamiskomisjoni esimees Henn Põllaas ütles külaskäigu lõpetuseks Külauudistele: „Kõik Aasta külale pürgivad külad on eripalgelised. Neid ühendavad aga särasilmsed inimesed. Sadala kandist saime kohe esimesed muljed väega kividest, uuest ja ilusast laululavast. Sadala on suurepärane piirkond toredate inimestega.”

Jaan Lukas