Sindis tähistati lipu päeva tänaval ja suures saalis

Eesti lipu 135. sünnipäeva tähistati Sindis pea koolipäeva pikkuselt. Pärast pikal teekonnal marssimist ja linna raekoja ees vahepeatusena toimunud pidulikku lipurivistust jäi väheke aega puhkuseks ning kehakinnituseks, et jätkata Sindi gümnaasiumi kontserdiga seltsimajas.

Sindi gümnaasiumi lipu päeva kontsert Sindi seltsimajas. Foto Urmas Saard
Sindi gümnaasiumi lipu päeva kontsert Sindi seltsimajas. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Laval sõidutati jalgrattaga isegi kuningat[/pullquote]4. juuni keskpäeval hõivati Sindi seltsimaja suure saali enamik istekohti ja lipu päevale pühendatud kontsert, milles osalesid eranditult kõik Sindi gümnaasiumi klassid, võis alata mudilaskoori lauluga „Palvesse sean käed”. Nelja- kolmeaastased Sindi lasteaia lapsed laulsid „Kodulaulu”, mida nende muusikaõpetaja Ülle Ots saatis laste seljatagant vargsi piiludes ukuleelet mängides. Viieaastaste laulda oli „Kõnnin Eestimaa külas”. Sindi lasteaed on olnud Sindi gümnaasiumile palju aastaid lipupäevade tähistamise oluline partner. Ühiselt on käidud ka Pärnus lipu päeva tähistamas. Seepärast oli nende osalemine kooli kontserdil täiesti loomulik jätk kõigele eelnevale. Sindi lasteaed kasvatab oma linna gümnaasiumile hea ettevalmistusega Eesti lipuvilje kujundajaid.

Kuna lipu sünnipäevaga samal kuupäeval võis tähistada ka täpselt 100 aasta möödumist päevast, kui esmakordselt mainiti Eesti Vabariigi seaduslikus aktis eesti keelt riigikeelena, siis keskendus lipu seltsi Sindi osakonna esimees Urmas Saard oma tervituskõnes rohkem eesti keelele.

Kogu kontsert üllatas kuulajaid sellega, et laval esinesid lisaks tuntud tegijatele needki, kellel lavaline kogemus on olnud väheldane või üldse puudunud. Kellegi esile toomine võiks riivata teise nimetamata jätmist. Terviklikus pildis sobis kõik hästi kokku. Ühtsesse kontsertkavasse sobitamise vastutust kandis õpetaja Eneli Arusaar. Aga koos oma õpilastega tulid mitmel puhul lavale ka nende õpetajad. Laval sõidutati jalgrattaga isegi kuningat.

preemiareisiga Otepääle

Üllatusesineja oli lipu seltsi esimees Jüri Trei, pikaaegne meeskoori laulja. Kui esinemise järg jõudis 8a klassi kätte, sammus Trei õpilasrivi keskel samuti lavaesisele trepiastmele, et laulda noortega ühiselt „Kas tunned maad”. Trei tervitas kooli liputoimkonda, kes on valmistunud Tallinna üldlaulupeo rongkäigus esindama oma kooli lauljaid, aga ka Sindi linna üldiselt. Väikese nimelise laualipu kinkis Trei lipu seltsi poolt Marko Šorinile – tänutäheks selle eest, et ta Pärnu abilinnapeana ja lipu seltsi Sindi osakonna liikmena on andnud olulise panuse Pärnus toimunud lipu päeva tähistamise õnnestumisse.

Sindi gämnaasiumi direktor Ain Keerup jätkas tänamisega. Kooli ja lipu seltsi Sindi osakonna ühise raamitud tänukirja said paljud kontserdi heaks tööd teinud õpilased ja õpetajad.

Abivallavanem Jana Malõh hindas Tori valla nimel noorte lipuvilje edendajate panust preemiareisiga Otepääle, mis leiab aset 18. juunil.

Kontserdi lõpetas sama mudilaskoor, kes ka alustas ja laulis viimase lauluna „Ilus oled, isamaa”, juhatas Marje Tilk.

Kontserdilt ära minnes põikasid mõned lipu seltsi liikmed Sindi muuseumisse. Linna mäluasutusel on lipu päevaga samal kuupäeval samuti sünnipäev, saades 4. juunil 36-aastaseks. Lipu selts on varemgi Sindi muuseumit ühisel tähtpäeval meeles pidanud ja teinud ka kingitusi.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi gümnaasiumi liputoimkond koos kooli lipu ja direktor Ain Keerupiga sinimustvalge lipu 135. sünnipäeval koolimaja õuel. Foto Urmas Saard

 

 

 

Traditsiooniline lipu päeva tähistamine polnud Sindis mitte päris tavapärane