Pärnu kunstihoone arhitektuurivõistluse võitsid Salto AB arhitektid

Pärnu kesklinna kavandatava kunstihoone ja selle lähiümbruse arhitektuurivõistluse võitsid Salto AB arhitektid Maarja Kask, Ralf Lõoke ja Martin McLean, kelle võistlustöö „Sisse“ loob Pärnu kesklinna uue kaasaegse maamärgi.

Pärnu kunstihoone arhitektuurivõistluse võidutöö
Pärnu kunstihoone arhitektuurivõistluse võidutöö

„Hoone vorm on selge ja konkreetne, samas õhuline, maja põhiplaan on ratsionaalne ja igavaid koridorisüsteeme lõhkuv. Tulevane kunstihoone on ilmakaarte suhtes hästi paigutatud, mis võimaldab rajada hoone peasissepääsu juurde õhtupäikesesse avaneva terrassi. Hoonel on äratuntav sissepääs nii Port Artur 2 ette rajatava linnaväljaku kui Martensi maja juurest algava piki endist raudteetammi kulgeva jalakäijate tee poolt, kohvik ja kunstigaleriid saavad oma tegevust väljaku poole laiendada,“ iseloomustas linnaarhitekt Henri Eessalu võidutööd.

Üks võitjatest, arhitekt Ralf Lõoke pidas kõige olulisemaks seda, et kunstihoone ehitatakse kesklinna. „Loodan, et ehitate selle tõesti valmis,“ lausus ta.

Teiseks tulid BOA OÜ arhitektid Anto Savi, Jürgen Lepper, Margus Soonets ja Maiu Hirtentreu, kelle võistlustöö kandis nime „Nurgakivi“. Kolmas koht kuulus Molumba arhitektide Karli Luige, Johan Tali ja Harri Kaplani võistlustööle „Art Port“. Žürii otsustas anda ka kaks ergutuspreemiat, mille said Metusala Arhitektide Egon Metusala ja Liis Uustali „Puri“ ning Part OÜ arhitektide Siim Tuksami ja Sille Pihlaku „Pablo&Jackson“.

Pärnu linnavalitsus premeerib võidutööd 12 000, teise koha tööd 8000 ja kolmanda koha tööd 5000 euroga. Ergutuspreemiate suuruseks on 1500 eurot. Arhitektuurivõistluse korraldas Pärnu linnavalitsus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga.

Võitlustöid hindas seitsmeliikmeline žürii eesotsas linnapea Romek Kosenkraniusega. Lisaks linnapeale kuulusid žüriisse linnaarhitekt Henri Eessalu, Pärnu Linnagalerii juhataja Alar Raudoja, arhitektid Andres Siim, Aet Ader ja Kaur Talpsep ning maastikuarhitekt Karin Bachmann.

Kunstihoone, mis koosneb galeriidest, saalidest, Pärnu kunstikooli ruumidest ja loomemajanduse rendipindadest, on kavas ehitada 2021. aastaks Pärnu kesklinna, bussijaama vastas asuvale Pikk tn 14  kinnistule. Sellega piirnevale Ringi tn 2 kinnistule on planeeritud avalik linnaväljak. Tulevases kunstihoones hakkaks ka Pärnu linnavolikogu oma istungeid pidama.

Samal teemal:

Praegu poolitab tulevase Pärnu kunstihoone asukohta kunagine raudteetamm. Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnu linn kavandab uut esindushoonet