30 aasta järel valmiv Pärnu uus lasteaiahoone sai nurgakivi

Täna ennelõunal toimus Pärnus Raja tänavale ehitatavale lasteaiale traditsiooniline nurgakivi asetamine peasissekäigu kohal, kus juba aasta pärast peaksid hakkama lapsed, nende vanemad ja töötajad sisse-välja käima.

Nurgakivi kapsel asetatakse oma kohale. Foto Urmas Saard
Nurgakivi kapsel asetatakse oma kohale. Foto: Urmas Saard

Piduliku toimingu eel tuletas Pärnu linnapea Romek Kosenkranius meelde, et Pärnu on väga spordilembeline linn. Ta nimetas viimastel aastatel valminud kergliiklusteid. 2015. aasta juunis pandi Rannastaadionile nurgakivi ja pidulik avamine leidis aset vähem kui kolm aastat tagasi. „Täna on see hetk, kus me paneme silindri ehitusele, mis on Pärnu viimaste aastate kallimaid investeeringuid – üle 10 miljoni euro – aga selle raha sisse mahub väga eriline lasteaed, mille eest hakkab linn kindlasti saama erinevaid auhindu, ja teine väga oluline objekt samas hoonekompleksis on ujula,” rääkis linnapea. Kosenkranius tänas ka naabreid, kelle kaastegevuse järel kujuneb terve kvartal uueilmeliseks. Linnapea rõhutas, et tegelikult pole lasteaed-ujula üksnes Pärnu projekt. „See on mitmete omavalitsuste koostöö objekt.”

Abilinnapea Marko Šorin teatas, et Häädemeeste vald panustab juunis valmivasse komplekssi 92 000 ja Tori vald 400 000 eurot. Väljakäidud summad lubavad kasutada Pärnu linna lasteaedades kohti vastavalt 10 ja 50 mudilasele. Šorini sõnul hakatakse kohti jagama haridusteenuste haldamissüsteemi Arno vahendusel.

Uue ujula käiku minemise järel Koidula kooli juures asuv bassein suletakse.

„Valmivas ujulas hakkavad päevasel ajal toimuma põhikooli õpilaste ujumistunnid, õhtuti on avatud linnarahvale ja sportlastele. Lasteaialastele valmib suurest ujulast kaugemal asuv bassein, kõigilt külgedelt ligipääsetavana,” selgitas Šorin.

Tori vallavanem Lauri Luur ütles tervituseks, et seni kuni Pärnumaal on rohkem kui üks omavalitsus, tulebki jõudusid ühendada ja sarnaseid kokkuleppeid sõlmida, et meeldivaid projekte ühiselt ellu viia. „Siinkohal pean kindlasti tunnustama neid endiseid Sauga valla ja Sindi linna juhte, kes läksid oma initsiatiiviga Pärnu ettevõtmisel kaasa. Mul on rõõm olla nüüd siin algatuse järglasena ja ühinenud omavalitsuste juhina, et asetada koos teiste osalistega kapsel betooni,” kõneles Luur, kelle käes oli kapslisse pistmiseks värske Tori Valla Teataja ajalehe number.

Lasteaed-ujula arhitektuurse lahenduse koostas KAOS Arhitektid ja projekteeris Projekt O2, ehitab OÜ Nordlin Ehitus.

OÜ Nordlin Ehitus juhatuse esimees Ülo Older tundis head meelt, et nende firma on varemgi Pärnusse ehitanud, näiteks läheduses asuvat Koidula gümnaasiumit. „Kuna lasteaed-ujula ehituse valmimise tähtaeg on järgmise aasta kevad, siis peab maja väljastpoolt saama sellel aastal juba päris valmis, et talvekuudel jätkata sisetöödega. Välitöid ei tahaks kindlasti kevadesse jätta,” rääkis Older ehitusfirma plaanidest. „Sarikapidu võiks planeerida suve lõppu, siis on kindlasti õige aeg.”

Ehitaja poolt rändasid kapslisse mälupulk ja tööle pandud stopper, sest osaliselt on tegemist spordirajatisega. Kapslisse mahtusid ka mõned joonised ja suur panoraamfoto ehituse hetkeseisust. Linnapea lisas Pärnu lipu ja märgi.

Pasunakoori Õnn Tuli Õuele vähendatud koosseisus mänginud pasunameeste kvartett Sakslikc puhus kapsli süvendisse laskmise ja kinnimüürimise ajal veidi melanhoolset lugu „Auld Lang Syne”, mis on vana Šoti traditsionaal.

Urmas Saard

Samal teemal:

Eesti ühele kaasaegsemale lasteaiale pannakse Pärnus nurgakivi. Foto Pärnu linnavalitsus

 

 

 

Riigi üks kaasaegsemaid lasteaedasid saab nurgakivi