Tapa valla lastekoori kontsertesinemised algasid ja lõppesid Lätis

Lisaks osalemisele Vievise laulukoori konkursil laulis Tapa valla lastekoor kolmel muusikaliselt rikkal reisipäeval veel mitmel pool mujalgi nii Leedus kui Lätis. Vaatamisväärsustega tutvumiseks jäi väga vähe aega, aga Trakaile heideti siiski põgus pilk peale.

Tapa valla lastekoor Trakais, pildil saatjate hulgas ka Audronė Stepankevičiūtė (paremal äärel istumas). Foto Urmas Saard
Tapa valla lastekoor Trakais, pildil saatjate hulgas ka Audronė Stepankevičiūtė (paremal äärel istumas). Foto: Urmas Saard

[pullquote]Pühapäeval saatis lauljaid Vievise kultuurikeskuse direktor Audronė Stepankevičiūtė[/pullquote]Esimene kontsert toimus reedel Lätis, Ezerkrasti rehabilitatsiooni keskuses. Laupäeval sõideti pärast võistulaulmist Vievisest välja veel enne, kui pooltel osalejatel olid oma laulud laulmata. Sihtkohaks oli Kietaviškių. Tapa valla lauljad teadsid, et kontsert tuleb kahasse teise võistulaulmisel osalenud Leedu kooriga. Aga kohtumisel Elektrėnai külje all asuvas rahvamajas ei teatud, et pisikesel laval esineb koor, kes sama päeva õhtul kuulutatakse Vievise peaväljakul konkursi peavõitjaks. Kontserdi alguses ei aimatud kohe sedagi, et lauldakse vastakuti teineteisele. Algselt arvati, et küllap esinetakse sealse paiga külaelanikele, aga seda ei juhtunud.

Ukmergė linna Antanas Smetona nimelise gümnaasiumi õpilaskooris laulis 40 laulja ringis, ületades arvult Tapa valla lauljaid pea kahekordselt ja nende mahutamine väikesele lavale polnudki kerge ülesanne. Kahe koori ühispildi tegemiseks pidi lavale mahtuma juba tublisti üle 60 laulja. Ega kõik jäänudki pildile. Koorijuht Jūratė Martinkutė hoiatas enne nende esinemist, et laul kõlab väga valjul häälel. Nii see ka oli. Aga ta kiitis ka Tapa lauljaid. Martinkutė osundas kooli nimele, mis kannab Leedu esimese presidendi nime. Antanas Smetona (10. august 1874 – 9. jaanuar 1944) oli president kahel korral: 4. aprillist 1919 kuni 19. juunini 1920 ja 19. detsembrist 1926 kuni 15. juunini 1940.

Pühapäeva ennelõunal ootas Eesti lauljaid looduslikult kaunis asukohas rehabilitatsiooni keskus. Ka Abromiškės asub Elektrėnaile lähedal. Pühapäeval saatis lauljaid Vievise kultuurikeskuse direktor Audronė Stepankevičiūtė. Tema on ühtlasi ka Leedus teguteva Y’s Men Inetrnational liige, kes abistas samasuguse liikumise Pärnu klubi tegevust sealsete rehabilitatsiooni keskuste külastamisel. Abromiškės tervitas lauljaid Ona Patronaitienė, kes kannab hoolt tolle asutuse hoolealuste kultuuriliste meelelahutuste eest.

Lehtse juurtega Piia Karro-Selg

Sealt mindi edasi Trakai kindlust vaatama. Bussisõidu ajal jutustas Audronė ülevaatlikult Leedust. Ta oskas tuua huvitavaid võrdluseid Eestiga. Näiteks küsis ta, kas eestlased teavad Eesti rannajoone kogupikkust koos saartega? Eesti 3 000 km pikkusele rannajoonele on Leedul vastu panna kõigest sadakond kilomeetrit, mis teeb mereäärse piirkonna kasutuse väga kalliks. Audronė sõnul külastavad seepärast leedukad meelsamini näiteks Türgit.

Galvė järvesaarel asuvat Trakai kindlust ei jõutud sedakorda külastada, aga osteti mälestuseks suveniire ja pildistati üle vete paistvate tornide taustal kogu lauluseltskonda.

[pullquote]Ehitustöödega alustati saarel Leedu suurvürsti Kęstutise korraldusel 14. sajandi teisel poolel[/pullquote]Ehitustöödega alustati saarel Leedu suurvürsti Kęstutise korraldusel 14. sajandi teisel poolel, kuid lõpetati tema poja Vytautase valitsemise ajal järgmise sajandi alguses.

Trakaist võeti suund Bauskasse. Viimane kontsert anti ajaloolises Bauska kihelkonnas asuvas Derpele mõisas, mis on samuti tänapäeval rehabilitatsiooni keskusena kasutusel. Keskuse juhataja Iveta Medinska ütles, et Tapa valla lauljaid hakati juba mitmeid tunde enne nende saabumist põnevusega ootama. Piia Karro Selg lausus, et tal on Pärnu Y-klubi esindajana olnud rõõm kaasa aidata äsja lõppenud vahvale kontsertreisile. Tapa valla Lehtse juurtega Piia Karro-Selg ütles lisaks, et erilist head meelt valmistas talle võimalus teha koostööd oma ammuse kodupaiga rahvaga.

Reis leidis aset 17., 18. ja 19. mail. Lapsi ja kogu ülejäänud reisiseltskonda sõidutas ohutult Tapa Buss OÜ bussijuht Randla Raivo, kelle mõlemad tütred on samuti varem selles kooris laulnud. Muljetavaldav oli bussijuhi hoolivus, millega ta lapsi kohtles. Vievise peaväljakul toimunud suure kontserdi ajal tõi Raivo lastele vett ja kustutas nende janu.

Külauudiste infoveski on ka edaspidi valmis kajastama sarnaseid heategevuslikke ettevõtmisi.

Urmas Saard & Kärt Saard

Samal teemal:

Tapa valla lastekoor Vievises. Foto Urmas Saard

 

 

 

Tapa valla lastekoor laulis Vievises võidukalt

Tapa valla väikekandle ansambel   Ezerkrasti rehabilitatsiooni keskuses. Foto Urmas Saard

 

 

 

Tapa valla lastekoor Lätis

 

 

 

Noored laulumehed läksid täna hommikul Pärnust teele Lätti ja Leetu