Suurim kodanikuteaduse algatus kestab mai lõpuni

Tänavusel Teeme Ära talgupäeval osales täpsustatud andmetel vähemalt 45 150 talgulist, nurmenukutalgutel on kaardistatud juba ligi 100 000 õit

Nurmenukutalgud. Foto Kaarel Kaisel
Nurmenukutalgud. Foto: Kaarel Kaisel

Teeme Ära talgupäeval osales tänavu talgujuhtide täpsustatud andmetel 2060 talgul vähemalt 45 150 talgulist, mis moodustab Eesti elanikkonnast 3,4%. Enim talguid toimus Harjumaal ja Tallinnas, kus 466 talgul lõi kaasa 14 646 inimest. Elanike arvu järgi võttis kõige rohkem inimesi talgutest osa Saaremaal, Hiiumaal ja Läänemaal. Teeme Ära talgukevade raames alanud nurmenukutalgud jätkuvad veel maikuu lõpuni, vaatlusandmeid saab sisestada nurmenuku nutiveebis. Praeguseks on kaardistatud juba ligi 100 000 õit.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür ütles tänavuse heitliku ilmaga talgukevade kokkuvõtteks, et eestimaalased tõestasid end taas tõelise talgurahvana. „Laulu ja tantsu juubeliaasta egiidi all said korda tuleteega seotud kultuuriväärtuslikud paigad, meisterdati ligi sada õueraamatukogu ning osaleti teadaolevalt suurimas Eesti kodanikuteaduse algatuses, nurmenukutalgutel, kus määratleti tuhandete nurmenukkude kasvukohtades õite eripära,“ rääkis Tüür. „Lisaks tehti veel tuhandeid muid talgutegusid nii linnas kui ka maal, ja seda polegi nii vähe. Õigemini – seda on väga palju! Eestimaa tänab kõiki talgute eestvedajaid ja kaasalööjaid!“

Talgupäeval osales Saaremaal 10,8% elanikkonnast, Hiiumaal 9,2%, Läänemaal 8,1%, Järvamaal 7,3%, Raplamaal 6%, Jõgevamaal 5,3%, Valgamaal 5,1%, Võrumaal 5%, Lääne-Virumaal 4,6%, Pärnumaal 3,6%, Põlvamaal 3,2%, Ida-Virumaal 2,7%, Harjumaal 2,5%, Viljandimaal 2,4% ja Tartumaal 2,9%. Talgustatistika on leitav tabelina  ning talgukaardina.

Teeme Ära talgukevade raames Eestimaa Looduse Fondi ja Tartu Ülikooli koostöös alanud nurmenukutalgud võeti üle Eesti hästi vastu ja läksid hea hooga käima. Teadaolevalt Eesti suurim kodanikuteaduse algatus kestab maikuu lõpuni ning esimesed tulemused saab teadlastelt jaanipäevaks. Praeguseks on tehtud nurmenuku kasvukohtades Eesti eri paigus 966 vaatlust ning määratletud kokku juba 97 598 nurmenuku õie tüüp. Saartel ja Lääne-Eestis on nurmenukud mõnda aega juba õitsenud, ent Kesk- ja Ida-Eestis algas nurmenukkude õitsemine hiljem ning algatuse korraldajad innustavad kõiki aktiivselt osalema. Nurmenukutalgute vaatlusandmeid ja pilte saab sisestada nurmenuku nutiveebi aadressil nurmenukk.ee, sotsiaalmeedias piltide jagamiseks on teemaviited #nurmenukk ja #eestiotsibnurmenukke.

Talgujuhtide tagasiside tänavuse talgupäeva kohta leiab Teeme Ära kodulehelt aadressil teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside. Talguliste saadetud fotode galerii avaneb siit. Kokkuvõttev lühifilm talgupäevast on vaadatav lingilt. Talgulistele kehtivad veel ka mitmed eripakkumised.

Talgupäeva korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena lõid kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Tamrex, H&M, Vizeum, Omniva, Tele2, Nordic Hotel Forum, Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA jt. Talgute stardipakette aitasid kokku panna Tamrex, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Terviseamet, Corny, Vilma, Bauhof, Salvest, Tallink, MTÜ Lilleoru, National Geographic Eesti, Balti Logistika ja Ecoprint. Paketid toimetas talgujuhtidele kätte Omniva.

Teeme Ära talgupäev peetakse traditsiooniliselt mai esimesel laupäeval ning iga kogukond saab ise otsustada oma talgutööd ja tegemised. 2018. aastal korraldati üle Eesti 2177 talgut, millest võttis osa 53 128 inimest ehk 4% eestimaalastest. Järgmine Teeme Ära talgupäev toimub 2. mail 2020.

Erkki Peetsalu
Teeme Ära talgupäeva meeskonna liige