Tänavu peeti kevadpühi viiendat korda toimunud Sindi laadaga

Sindis on laatasid toimunud ka varematel aegadel, seega pole kordade arvu nimetamine kroonika pidamise seisukohalt mitte väga kohane, aga täpsustava märkusena käib jutt nüüdse aja järjepidevusest. Igal aastal on linna sünnipäeval korraldatud laat seotud mingi kindla teemaga, tänavu keskenduti 125-aastasele Sindi lasteaiale.

Rohkelt fotosid

Sindi viienda laada korraldajate kolmik Ülle Ots, Alice Laanemaa, Anneli Uustalu. Foto Urmas Saard
Sindi viienda laada korraldajate kolmik Ülle Ots, Alice Laanemaa, Anneli Uustalu. Foto: Urmas Saard
Viies Sindi laat. Foto Urmas Saard
Viies Sindi laat. Foto: Urmas Saard

[pullquote]LC Paikuse liige Mart Nõmm ütles, et sedakorda kogutakse raha Sindi ja Paikuse koolide esimeste klasside õpilastele raha silmakontrolli läbiviimiseks[/pullquote]“Mul juba uue laada plaanid mõlkumas,” lausus eelmisel aastal vahetult pärast Sindi laada sulgemist Ülle Ots, üks kevadlaada korraldajatest. „Alati peale õnnestunud üritust uusi mõtteid mõlgutades ollakse optimistlikumad, kui tegelikkuses toimuma hakkab. Erinevatel põhjustel kadus pimedal ajal motivatsioon laadaga jändamiseks ära, aga õnneks leidus kaks vahvat sintlast, seltsimaja juhataja Anneli Uustalu ja igale poole jaguv rõõmsameelne Alice Laanemaa. Nii võib nüüdseks õnneliku, aga väsinuna hõigata: tehtud!”

Väsimatult tegutsev Sindi lasteaia muusikaõpetaja Ülle Ots selgitas, et ajendatuna kõnekäänust „lapsed on eluõied” sai laada pealkirjakski „Sindi Õied”. Lapsi ja lastele mõeldud tegevusi jagus platsile küllaga – batuudid, kiiged, kaarikusõit, poni ja hobune, rong, rääkimata arvukatest mänguasjade pakkujatest. „Ei taha ühelegi kauplejale liiga teha, aga laada lastele mõeldud toodetest väärib eraldi nimetamist arendavate mänguasjadega tegelev Lelunurk OÜ. Lastetelgis sai meisterdada endale meelepärase juukseklambri või peavõru. Toimus ka joonistusvõistlus „Minu unistuste lasteaed”, kuhu laekus 55 tööd. Erapooletu kohtunikuna aitas Tori põhikooli õpetaja Tiina Tominga-Ergezinger välja valida üheksa tööd, mis eripreemiatega tänatud said,” heitis Ots toimunule positiivse arvustava pilgu.

Hommikul toimus Sindi muuseumi eestvedamisel ajarännak „125 aastat Sindi lasteaia radadel”. Seltsimajas oli üleval näitus „Kas tunned Sindi lasteaia kasvandikke”, kus lapsepõlvepiltidelt võis ära tunda nii mõnegi tänase kuulsuse.

Väga populaarseks kujunes Sindi linnaraamatukogu algatusel fondidest mahakantud raamatute tasuta jagamise laat. Kui korraldajad asusid juba platsilt lahkuma, vuras kohale mõni hilinenud uudistaja, kes tahtnuks heal meelel väga suurest valimikust veel midagi leida.

Laadal kauples veidi alla saja müüja, müügivalikus olid taimed, käsitöö, talu- ja toidukaubad, riided ja tööstuskaubad. Eeskujulikule laadale kohaselt leidus ka toitlustajaid, kes häid roogasid ja vajalikke istekohti pakkusid, et kaunist kevadilma pikemalt nautida. Ilus ilm meelitas kohale palju rahvast ja laada lõppedes võis kaupmeeste nägudelt näha vaid rõõmuhelkeis silmi. Väidetavalt kuuldus täna Sindis rahvusvahelisi keeli – teated laada kohta olid jõudnud kaugemalegi, Pärnu suvitajateni.

Ka tänavu olid heategevusega kohal LC Paikuse lõvid. LC Paikuse liige Mart Nõmm ütles, et sedakorda kogutakse raha Sindi ja Paikuse koolide esimeste klasside õpilastele raha silmakontrolli läbiviimiseks. Samas sai harjutada kettagolfi. Õnnestunud viskeid premeeriti maiusega.

Laadaplatsil ei jäänud märkamata kaks Võililletüdrukut – ühte päeva juhtimas, teist lastetelgis abistamas ja hiljem lasteaia kevadkontserti juhtimas. Laada kultuuriprogrammi täitsid seltsimaja enda kollektiivid: rahvatantsijatest naisrühm Kuu, Omasoodu, Murueided, Pererühm ning ansambel Šal-lal-laa.

Kui laadamelu omasoodu kulgema jäi, kogunesid Sindi seltsimaja saali lasteaia aiarühmade lapsed, kes pühendasid uhke kevadkontserdi emadele. Kuigi kavva võeti mitmeid lugusid lasteaia juubelikontserdilt, oli igal rühmal ka siira sõnumiga laul just oma emmele ja memmele. Lasteaia 13 rühmast esines täissaalile üheksa. „Sõimerühmad mängivad ja trallivad emmedega emadepäeva nädala eel ja järel,” osundas Ots. Sõnaliste vahepaladega juhtis kontserti Sindi gümnaasiumi õpilane Annabel Vilgats.

Kontserdi lõpetasid lasteaia õpetajad üllatusliku moedemonstratsiooniga. Kanti riideid lasteaia asutamise aegadest kuni möödunud sajandi üheksakümnendateni. Kontserdist loe lähemalt ja vaata pildigaleriid eraldi uudisloost.

Kokkuvõtvalt oli pikemalt juttu puhunud Otsa suur soov tänada seltsimaja juhatajat Annelit, üliaktiivset Alice’t, helimees Margust, gümnaasiumist Mart Nõmme ja tema imelisi noori, kõiki kauplejaid, laadakülalisi ja muidu moraalselt toetajaid. Ots kinnitas: „Kohtume taas!”

Laadakülaliste hulgast kuuldus rohkeid kiidusõnu laadateema kohta – et just lastele pühendatud.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi lasteia kevadpüha kontsert emadele. Foto Urmas Saard

 

 

 

Kevadpühal laulsid Sindi lapsed oma emadele

Saepuru Sass (Lauri Nebel) ja Vinkli Aadu (Elmar Trink) Sindi laadal Foto Helen Parmen

 

 

 

Sindi juubelipäeva esimene pool keskendus laadaplatsile