Šoti keilitantsud Tartu tantsuklubis

Šoti keilitantse õpetab huvilistele rahvamuusik Jaagup Kippar, kes seekord on tantsuklubis tantsuõpetaja ning karmoška- ja torupillimängija. Lisaks kõlavad õhtu jooksul Tartu tantsuklubis tavapärased tantsuklubiliste jaoks tuttavad ja tuttavlikud rahvatantsud, mida tavatseti tantsida Eestis ja mujal Euroopas 20. sajandi alguses mitmesugustel küla- ja linnapidudel. Osalema on oodatud kõik õppimisest huvitatud muusikud ja tantsijad.

Šoti keilitantsud Pärnus Nooruse majas 2015. a oktoobris, alumisel pildil Jaagup Kippar. Fotod Urmas Saard
Šoti keilitantsud Pärnus Nooruse majas 2015. a oktoobris, alumisel pildil Jaagup Kippar. Fotod: Urmas Saard

Šoti keilitantsude juurde sattus kodumaisest rahvamuusikust Jaagup Kippar mõneteistkümne aasta eest, kui sel teemal valmivale õpikule oli vaja tantsumuusikat. Selles projektis osalenud muusikud jäid ka edaspidi keilisündmustel mängima ja moodustasid Tallinna Keilibändi. Bändimehed satuvad ise tantsima harva, aga neil seevastu on tundide kaupa põhjus ja võimalus tantsijaid ja nende jalgu jälgida, tantsude ja nende õpetamise üle mõtiskleda ning niimoodi end tantsualaselt üha targemana tunda. 2006. suvelõpul saabuva Šoti teemaõhtu puhul selgus mõni kuu enne etteastet, et teised koos mänginud pillimehed on kaalukatel põhjustel sündmuspaigast kaugel. Plaanitav sündmus taheti aga kindlasti maha pidada. Jaagup mõtles, et mis ei tapa, see teeb tugevamaks, ja arutles, et keiliviise on karmoškaga kergem eest mängida kui seni tuttavama kontrabassiga. Sel põhjusel tassis Jaagup karmoškakasti maakoju kaasa ning harjutas kogu suve igapäevaselt nii, et muusikakooli õpetaja käest võinuks selle eest kiita saada. Meeles mõlkus lihtsalt, et mõne kuu, nädala või lõpuks päeva pärast on tantsijad ringis, tantsujuht ütleb ja näitab sammud ette ning siis on pillimehe kord hoolitseda, et lugu koos püsiks. Püsiski.

Nii tekkis julgus edaspidi eesti lugude vahele ka mõni šoti oma välja pakkuda ja ise sammud ette kõndida. Šoti õppetorupill on Jaagupil juba paarkümmend aastat. Ülikooliõpingute kaudu Šotimaal käies oli kiusatus temaatiline instrument endale hankida. Müüja esimese hooga küll imestas, et miks soovitakse pilli enne ostmist proovida. Lõpuks selgus, et säravamas poes välja pandud torupillid olid seest vatti täis. Kui selgus, et vatiga täidetud torupilli ta tõesti osta ei soovi, siis juhatati tagasihoidlikumasse kõrvalpoodi, kus juba musikaalsem tunne tekkis torupillimängu proovides. Noodid on sama sõrmehoiu korral ühe astme võrra eesti torupillist madalamad, aga mõninga kohanemise järel on šoti torupill täiesti mängitav. Paari aasta eest õnnestus ka “suurte mängumeeste” Highland Pipe hankida – sellega võib enamikes kohtades ilma võimenduseta ette astuda – Tiigi seltsimaja saalis kaasa arvatud.

Kõik rahvamuusikasõbrad on teretulnud Tartu tantsuklubisse õppima ja lustima! Soovitame enda heaolu tagamiseks kaasa võtta tantsimiseks mugavad vahetusjalanõud, külakosti ühisele teelauale, häid tuttavaid ja pühendunud rahvatantsusõpru.

Tartu tantsuklubi viimane kokkusaamine toimub 29. mail algusega kell 20.00 Tiigi seltsimajas (Tiigi 11, Tartu), mis ühtlasi lõpetab hooaja 2018/2019.

Pilet 2 eurot; osalemine on tasuta pillimängijatele, lastele ja rahvarõivastes külastajatele.

Tartu tantsuklubi toimumist toetavad: SA Tartu Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp.

Triinu Nutt

Samal teemal:

Eesti ja šoti tantsud Raeküla Vanakooli keskuses Foto Urmas Saard

 

 

 

Eesti ja šoti tantsudega Raeküla Vanakooli keskuses

Erika Jeret ja Roger Evans läbivad väravat Foto Urmas Saard

 

 

 

Keilit tantsima minnes ära looda kiiret koju naasmist

Möödunud aastal tantsiti keilit Café Grand'is Foto Urmas Saard

 

 

 

Šoti peotantsud Pärnu Nooruse Majas