Mammutite ja jääkaru juures ning miljoneid aastaid ajalugu

Äksi Jääaja Keskus on terves Baltikumis ainulaadne elamusi tekitav õppekeskkond, kus saab tutvuda aastatuhandete kestel kujunenud maailma ja Eesti looduse, elusuuruses eelajalooliste loomade ja palju muu huvipakkuvaga.

Mammutiema Voorika Jääaja Keskuses Foto Urmas Saard
Mammutiema Voorika Jääaja Keskuses. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Päris viimasest jääajast on möödas umbes kümme tuhat aastat, aga seegi polevat veel päriselt lõppenud[/pullquote]Möödunud nädala kolmapäeval vuras taas suur buss Pärnust Äksi alevikku. Reisijateks TÜ Pärnu Väärikate ülikooli tudengid, kellest enamik külastas Vooremaa keskmes asuva Saadjärve kaldal paiknevat jääaja elamuskeskust esmakordselt. Mõned sõitsid Jääaja Keskuse õppematerjalidega tutvuma juba teist korda, sest 2200 ruutmeetri suurusel näitusepinnal jätkub vaatamist ja teadasaamisi sootuks rohkem kui tunni-paari või koguni terve päevaga suudaks haarata.

Samas iga giid on oma jutustamise tahkude poolest erinev ja iga järgmine huviseltskond võib paluda vastuseid küsimustele, mida varem pole osatud küsida. Nii pole korduvad külastused igavad varem kogetud kohtumised, vaid alati uudsed ning põnevad.

Meie ringkäik algas 13,7 miljardi aasta pikkuselt ajaskaalalt. Liikusime Suurest Paugust Päikesesüsteemi ja Maa tekkeni. Kaupo selgituste saatel sammusime gloobuste real ja imetlesime mandrite triivimist. Saime teada, et gloobusel märgitud Äksi ja New Yorgi vaheline kaugus on olnud mingil ajajärgul märksa väiksem ja siis jälle palju suurem. Tulevikus võivad eraldunud mandrid ühineda taas üheks suureks kuivaks maaks, mida ümbritseks ainumas ookean.

Kui palju on viimastel miljonitel aastatel Maal jääaegasid olnud, seda ei oska vist keegi kokku arvata, aga räägitakse umbes neljakümnest. Päris viimasest jääajast on möödas umbes kümme tuhat aastat, aga seegi polevat veel päriselt lõppenud, sest Gröönimaal alles jää sulab… Vooremaa maastik on jääaja pärandus.

Inimese ilmumine Maale muutis elu müsteeriumi veelgi müstilisemaks. Vahepeal eemaldus ees liikuv inimeste rühm mammutitest ja Kaupo viis meid kokku mammutiema Voorika ning mammutipoiss Äkseliga.

Ekskursioon lõppes kolmandal korrusel, kus näeb kunagi Tallinna loomaaias elanud isase jääkaru Franzi topist.

Urmas Saard

Samal teemal:

Äksel ja Voorika. Foto Urmas Saard

 

 

 

Äksil elavad mammutid Voorika ja Äksel

Jääaja keskus. Foto Urmas Saard

 

 

 

Tartumaal avatakse homme uudne Jääaja Keskus