Kylauudis.ee

on kodanikualgatuse korras sündinud infoportaal, mis vahendab kodukandi uudiseid ja elulist infot inimeselt inimesele. Loe lähemalt!

ENFRDEESFILVVRO

Kaastööd ja kirjad
palume saata e-posti aadressil info@kylauudis.ee

Nädala mõte

"Pilk üle õla ja sammuga edasi."

Vaata nädala mõtete arhiivi!

Viimased uudised

Arhiiv

Sõbrad, toetajad

aprill 2019
E T K N R L P
« märts   mai »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pärnu väärikad lennutasid Tartus Mitsubishi elektriautot

TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli rahvas on korduvalt Tartus asuva Teaduskeskuse Ahhaa põnevaid atraktsioone ja huviväärseid leiutisi käinud uudistamas. Lustlik reisisaatja Aive ahvatles kõige uudishimulikemaid väärikaid proovima sõiduauto ja keharaskuse vahel toimivat jõuõlga.

Pärnu väärikad lennutasid Tartus Mitsubishi elektriautot Foto Urmas Saard

Pärnu väärikad lennutasid Tartus Mitsubishi elektriautot. Foto: Urmas Saard

Lihtsalt ära seletades võimaldab Ahhaa keskuse ees asuv kangmehhanismi süsteem kanda üle täiendatavat jõudu tõstmiseks. Remondis ja laiendamisel olnud keskus on taas ligemale kaks kuud külastajate päralt ja seda võimalust mindigi kesknädalal ära kasutama. Elektriautot sai lennutada ka aastaid enne remonti. Aga kes polnud varem oma käega proovinud, need võisid ootamatu kerguse tõttu koheselt tasakaalu kaotada ja leida ennast järgmisel silmapilgul upakil või täies pikkuses lausa siruli maas lebamas. Kõik see valmistas väärikatele ütlemata suurt lõbu ja nalja.

Kahes jaos käidi planetaariumis, sest poolsada inimest korraga hoone katusel paiknevasse hõbedase läikega kerasse ei mahu. Terves ilmas ainsana leiduv kerakujuline planetaarium võimaldab vaadelda taevalaotust nii peakohal kui jalge all. Teaduskeskuse planetaariumi giid selgitas, et tolle kera sisemuses kasutatava optilise projektori autor on Jaapani leiutaja. Projektori nimi on Megastar ja tolle seeria projektorid on kantud Guinnessi rekordite raamatusse kui ilmamaa kõige täherikkamad.

Näitleja Mait Malmsteni hääl andis tarvilikke selgitusi siis kui taevatähed pöörlema läksid. Kogu juttu uskuma jäädes võis Ahhaa täissfäärilises planetaariumis näha umbes 10 miljonit tähte. Rootsist pärit digitaalne projektsioonisüsteem võimaldab virtuaalses kosmoselaevas lennata läbi terve teadaoleva universumi. Pead pööritava etenduse kestus on pea pool tundi pikk ja aitab oluliselt meenutada aastakümnete eest astronoomia tundides õpitud teadmisi.

Lisaks virtuaalsele ja päris füüsilisele lendamisele jätkub väärikatelegi selle maja suurel pinnal samavõrd palju avastamise rõõmu nagu ka nooremale põlvkonnale. Peegellaburünti peljati küll minna teadmatuses, kas osatakse uuesti välja tulla, aga nauditavat õõnest tunnet tekitav kreenis käik sai vapralt läbitud. Peadpööritavad illusioonid vedasid korduvalt alt sealgi, kus terve mõistus poleks seda lubanud.

Väga tore oli ühel vanaemal pärast teaduskeskusest väljumist ekskavaatori kange liigutades graniitpuru sõelmeid kopaga tõsta.

Urmas Saard

Comments are closed.