Kuhjavere külaseltsile sooviti sünnipäevaks kuhjaga õnne

Möödunud laupäeval, 13. aprillil tähistas piduliku ja meeleoluka kokkusaamisega kahekümnendat aastapäeva Viljandimaal Põhja-Sakala vallas tegutsev mittetulundusühing Kuhjavere külaselts.

Tänukirja saab Kuhjavere Külaseltsi tegus liige Airi Käo. Foto Marko Vilu
Tänukirja saab Kuhjavere Külaseltsi tegus liige Airi Käo. Foto: Marko Vilu

Külamajja oli kogunenud külalisi nelikümmend ja nii lähemalt kui kaugemalt, sest oma mõtete ja tegude poolest on Kuhjavere külaselts kogu Eestis tuntud kogukonnaühendus. Väikese kogukonna külamaja sai parasjagu rahvast täis.

Muusikalise sissejuhatuse tegi Kuhjavere külaseltsi aastapäevapeole Kandlemees Sander (Sander Karu) Tartust. Tema tervitusloos olid ka laulusõnad „Tere, tere, Kuhjavere pere …“ Kokkupuude pillimehega oli esmakordne ja külavanem Romeo Mukk arvas, et kandlemuusika pole meie külamajas veel kõlanud ja muusikat seltsi sünnipäevale sooviti.

„Meie seltsi loomine sai teoks uudsete ideede levimise ajal külaliikumises, kus väga palju juhtuma ja toimuma hakkas“, meenutas tagasivaates Urve Mukk. Ülevaadet illustreerisid fotod alates aastast 1999, rohkesti lisandus alates 2005. aastast toimuvatest Kuhjavere külateatrite festivalist ja selle kauaaegsest patroonist teatrimees Kalju Komissarovist, paiga tunnustamisest Eestimaa Aasta Küla 2007 tiitliga, Eesti Vabariigi presidentide Arnold Rüütli ja Toomas Hendrik Ilvese külakäikudest Kuhjaveresse, külamaja valmimisest, Kuhjavere Aasta tegijate välja kuulutamisest Eesti iseseisvuspäevale pühendatud külavanema vastuvõttudel, talgutest, õpitubadest jne. Ühel pildil oli näiteks ühise ettevõtmisena Parika Väikejärve äärde ehitatud laudtee 2002. aastal, partneriteks olid siis Aimla metskond ja Olustvere vallavalitsus ning rahastas Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Põhja-Sakala vallavalitsusest tõi tervitusi kultuurinõunik Evelyn Härm, kes kinkis omavalitsuse nimel sarjas EV100 ilmunud raamatu „Valitsused ja riigimehed“. Ühendus Kodukant Viljandimaa tunnustas seltsi oma tänukirjaga. Esindajad Anneli Pälsing, Enn Sarv ja Eve Soopa tõid kingituseks kaasa võimsa nimega õunapuu Lembitu ja kultuurpihlaka istikud. Viljandimaa Arenduskeskuse esindaja Jaanika Toome tuli õnnitlema vaarika istikutega ja soovitas nende tulevasi vilju ikka ühekaupa müüa ja lugu juurde mõelda. „Te oskate välja mõelda ka omad lood, sest lugu on tänapäeval väga oluline“, lausus ta. Sellest tekkis tulevikku vaatav idee hakata viljade valmides kogukonnamoosi keetma. Taimed pannakse mulda 4. mai talgupäeval Teeme ära!

Tuhalaane külavanem Enn Sarv aga ütles: „Minult on ka üks uus idee. „Pange sama hästi edasi!“ Kokkusaamise üks eesmärke oligi mõelda Kuhjavere tuleviku jaoks uusi ideid.

Õnnitlejate hulgas olid Sürgavere külaselts (esindaja külavanem Eve Soopa), Holstre Pere Seltsist Marika Kivistik ja Katrin Reimo (Holstre külade piirkond on Viljandimaa Aasta küla 2019 ja Eestimaa konkursi nominent), Olustvere Maanaiste Selts (esindaja Ellen Pallo),Metsküla külaselts (esinaine Maie Arba), Ühtne Võhmaküla (piirkonna külavanem Külli Hiiemäe-Metsar). Veel oli tervitajate seas Kodukant Tartumaa juhatuse esinaine Külli Pann, kes andis üle uudse instrumendi annetuste kogumiseks – elektroonilise mündikoguja. Kutsutud teatritruppide esindajatest oli kohal Tänassilma rahvamaja näitering Pupu Jukud esindajad, kes tõid kaasa käsitööna valminud heade mõtete pingi, mis kohe vilju kandma hakkas. Lisaks andsid minikontserdi Merike Moks ja Meelis Utt, kes oma laule akordionil ja kitarril saatsid. Tänu avaldati ka Avinurme Suveteatrile ja Võhma Linna Teatrile Rassijad, kelle esindajad ise tulla ei saanud. Võhma Rassijad saatsid aga vahva tervitusvideo, mis ette mängiti ja naerupahvakute saatel vastu võeti.

Urve Mukk rõhutas tänukõnes kogukonna liikmetele ja külalistele, et Kuhjaveres on väga palju suudetud korda saata tänu meeskonnatööle, mis oluline allikas jätkusuutlikkuse tagamisel. Praegu on seltsil 22 liiget, neist 12 on olnud asutajaliikmed. Tänukirja sai kauaaegne juhatuse liige Aire Käo, kes hiljuti toimunud seltsi aastakoosolekul teatepulga Mare Lemmingule üle andis. Eriline tänu kuulub ka sõpradele ja koostööpartneritele.

„Pöördun teie poole sõnadega „Head sõbrad!“. Tahan toonitada sõna sõber, sest sõpradest saab sõpruskond, mis loobki koostöövormi“, ütles Romeo Mukk. Tänukirjad pikaajalise koostöö eest ja tänumeeneks valminud Kujavere logoga kruusid sai Põhja-Sakala vallavalitsus (kunagise Olustvere ja hilisema Suure-Jaani valla järjepidevuse kandja), Heiki Soom ja Riina Soom Põltsamaa osaühingust Vali Press, kust Kuhjavere külaselts on tellinud kõik külalehed, külateatrite festivali erilehed ja muudki trükised ning OÜ Jaan-Ivo Lukas Meediabüroo.

Pärast sünnipäevakõnesid koguneti kohvilauda. Uudistati ka külamajja välja pandud näitust Kuhjavere ajalugu ja tänapäeva tutvustavatest materjalidest.

Tänavu on aga Kuhjaveres veel üks tähtpäev. Nimelt möödud 420 aastat küla esmamainimisest 1599. aastal

Jaan Lukas