Suur pildigalerii: Tori valla laste ja noorte laulukonkurss 2019

Täna Pärnumaal toimunud esimesel Tori valla laste ja noorte laulukonkursil jagati rohkelt tunnustusi ja auhindu neile, kes naudivad laulmist. Kui enamikke lauljaid saatsid nende juhendajad klaveril, siis oli neidki, kes mängis ise klaverit, suupilli, kannelt.

Tori valla esimene laste ja noorte laulukonkurss Sindi seltsimajas. Foto Urmas Saard
Tori valla esimene laste ja noorte laulukonkurss Sindi seltsimajas. Foto: Urmas Saard

Uue lauluvõistluse ellu kutsumise eesmärgiks on oma valla lastele hea esinemisvõimaluse ja lavakogemuse andmine. Sindi seltsimajas aset leidnud tänasele ligemale nelja tunni pikkusele võistulaulmisele eelnesid eelvoorud, mida korraldasid koolid ja lasteaiad iseseisvalt.

Suurel laval hinnati lauluoskust seitsmes kategoorias. Eelkooliealised jaotusid kahte vanuserühma: kolme-, nelja- ja viieaastased ning kuue- ja seitsmeaastased. Kooliealised jagati viide kategooriasse: III kategooria – 1.-2. klass; IV kategooria – 3.-4. klass; V kategooria – 5.-6. klass; VI kategooria – 7.-9. klass ja VII kategooria moodustasid gümnaasiumi astme õpilased, aga selles eas lauljaid sedakorda lavale ei tulnud. Osaleda võisid kõik lapsed, kes omavad sissekirjutust Tori vallas, õpivad Tori valla koolides või käivad Tori valla lasteaedades. Iga haridusasutus võis esitada ühte kategooriasse kuni kolm lauljat.

Laule hindasid Sindi muusikakooli direktor Merike Teppan-Kolk, Tori abivallavanem Jana Malõh ja lauluvõistluse „Sindi ööbik 2013” võitja Sandra Siil. Nende ülesandeks oli igast vanuseklassist kolme parema solisti valimine. Samuti selgitati välja kaks rahva lemmikut: eelkooliealiste seast Keven Parts Sindi lasteaiast ja kooliõpilaste hulgast Grete Reinsalu Pärnu Kunstide majast.

Kolme- kuni viieaastaste esimeses kategoorias hinnati parimaks Sindi lasteaias käiv Markus Ollep, kes esitas laulu „Kõnnin Eestimaa külas”. Teise koha võitis Helin Tohv, Are lasteaed ja kolmanda Mia Kiil, Sindi lasteaed.

Teise kategooria parimaks tunnistati Keven Parts Sindi lasteaiast, valitud lauluks oli „Laps õpib”. Järgnesid Johanna Vinkler, Tori lasteaed ja Kristeli Krusemann, Are lasteaed.

Kolmandas kategoorias oli esimene Paikuse põhikooli õpilane Ramon Uibo lauluga „Poiste laul”. Teine Annabel Tamme, Sindi muusikakool ja kolmas Siim Kosenkranius, Sindi muusikakool.

Neljanda kategooria võit kuulus Sindi muusikakooli õpilasele Grete Reinsalule lauluga „Laul pajule”. Teine koht Merili Linnas, Sindi muusikakool ja kolmas Marin Tiits, Sauga põhikool.

Viienda kategooria esikoht kuulus Sindi muusikakooli õpilasele Mirtel Metsmaale („Sindi ööbik 2018”), kes esitas laulu „Grazy”. Teine oli Kaari Kasemaa, Sindi muusikakool ja kolmas Ebe-Triin Reinsalu, Pärnu Kunstide maja.

Kuuenda kategooria parim laulja oli Tori põhikooli õpilane Marii-Eliise Lumijõe lauluga „Kaks kuukiirt”. Teine Keili Parts, Sindi gümnaasium ja kolmas Mirelli Loite, Tori põhikool.

Võistulauljad valmistasid esinemisküpseks juhendajad Ülle Ots, Tiina Männik, Ester Murrand, Airi Allvee, Margrit Kits, Anne Rätsep, Mairi Vare, Marika Pähkel, Jelena Kuvšinova, Aita Kaaver, Helle Salumäe, Ülle Kruusemann.

Laululastega vestles ja julgustas neid suurele lavale minema Astrid Lindgreni raamatust välja astunud Ronja, kodanikunimega Pille Amur.

Urmas Saard