Hiiu Folk pakub sisukat festivali

Hiiu Folk ootab juulis 15. korda muusikasõpru kogu perega nautima häid kontserte ja hubast olemist kaunil Hiiumaal.

Hiiu Folk 2018. a Astrid Nõlvak tütrega, Mari Kalkun, Sakarias Jaan Leppik. Foto Laur Meldorf
Hiiu Folk 2018. a: Astrid Nõlvak tütrega, Mari Kalkun, Sakarias Jaan Leppik. Foto: Laur Meldorf

[pullquote]Hiiu Folk on alkoholivaba juba 13. aastat, alates 3. festivalist, ning olnud sellega teenäitajaks suuremategi ürituste korraldajatele[/pullquote]Hiiu Folki võiks iseloomustada nagu Hiiumaad ennast: ta võlub külastajaid oma sooja ja turvalise õhustikuga. Hiiumaale ei tulda möödaminnes pidutsema, siia tuleb inimene, kes teab, mida otsib.

Kuigi Hiiu Folk on külastatavuse poolest väiksem kui Eesti suurimad, on ta oma programmi tiheduse poolest suuremate festivalidega täiesti võrdväärne ja mõnes asjas ehk eeskujukski. Hiiu Folk kestab 4 pikka päeva ning sisaldab kontserte, õpitube, ettekandeid, tegevusi lastele, filmiprogrammi ja loodusmatku. Hiiu Folk viib külastajad üle terve saare intiimsetele kontsertidele ja vähem tuntud paiku avastama. Oli aeg, kus Hiiu Folk oli Eesti pikim festival ning kestis kokku 7 päeva. Need olid aastad, kui Hiiu Folk tegi koostööd keskkonnaametiga ja korraldas kolmel festivalile eelneval päeval keskkonnaõhtuid, kus iga päev toimus nii ettekanne kui ka kontsert, vahel lisaks ka matk või tantsuõhtu.

Võrdlustest hoolimata on Hiiu Folk algusest peale järjekindlalt ajanud oma asja.

„Hiiu Folgi teeb eriliseks muu hulgas see, et festivalipaikades ei müüda alkoholi. See muudab festivali armastatuks lastega perede ja teadlikuma publiku seas, kellele pole oluline suur melu, vaid kes tulevad kuulama kindlaid esinejaid ning nautima saare rahulikku atmosfääri,” ütles Hiiu Folgi peakorraldaja Astrid Nõlvak.

Hiiu Folk on alkoholivaba juba 13. aastat, alates 3. festivalist, ning olnud sellega teenäitajaks suuremategi ürituste korraldajatele. „On suur rõõm, et ka laulu- ja tantsupidu on tänavu alkoholivaba,” ütles Nõlvak.

Kogu Hiiu Folgi korralduses on arvestatud just lastega perede heaoluga. Festivali peamine peopaik Kassari kiigeplatsil on hästi läbi mõeldud – suur lastepesa ning toidu- ja laadaala on mugavalt sealsamas pealava juures. Võib panna oma piknikuteki kindlasse kohta maha ning päev läbi hoidagi oma asju seal, vahepeal pisikestega näiteks lastepesas ja laadal ringi käies. Kui lapsed on juba natuke suuremad, saavad nad ka ise lastepesa ja vanemate vahel kartmatult liikuda, sest lastepesa ja pealava on lähestikku ning kogu ala on turvatud ja sealt niisama välja ei pääse. Lastepesad on ka üks festivali „kaubamärke”, sest need on kõikide kontserdipaikade juures.

Ajakiri Pere ja Kodu on valinud Hiiu Folgi kõike peresõbralikumaks festivaliks.

Algusest peale on Hiiu Folgi kaubamärgiks olnud ka retked saare kaunitesse paikadesse. Matkatud on läbi mere nii jalgsi kui ka paadiga ja avastatud Hiiumaa looduse imesid armastatud Tiit Leito ja teiste juhtimisel.

Loodusest hoolimine kajastub igati ka korralduses. Näiteks on tõenäoliselt tegemist Eesti kõige prügivabama festivaliga.

„Kuna meil ei müüda ega tarbita alkoholi, siis meil tegelikult ei tekigi prahti, sest kõik inimesed leiavad prügikastid kenasti üles. Samuti püüame igati vähendada pakendite kasutamist toidu müüjate valimise ja teavitamise kaudu,” ütles Nõlvak.

Väikestes kontserdikohtades on olnud kasutusel päris nõud; esinemispaikade kujunduses, lastepesades meisterdamise korraldamises ja igal pool mujal festivalil on au sees taaskasutus. Muidugi on põhilises peopaigas Kassari kiigeplatsil ka konteinerid prügi liigiti sorteerimiseks.

Festivalile omistati 2016. aastal keskkonnahoidlikkuse eest Hiiumaa roheline märk.

Neljal päeval esinevad Kassari kiigeplatsil, Sõru paadikuuris, Kärdlas, mitmetes kirikutes ja teistes ilusates Hiiumaa paikades Eesti tuntuimad pärimusmuusikud ja sõbrad kaugemalt: Naised Köögis, Tõnis Mägi, Marek Sadam ja Sadamasild, Nedsaja Küla Bänd, Curly Strings & April Verch Band (Kanada) – The Heritage Project, Daniel Wikslund (Rootsi), Madingma, Balkan Horo, Untsakad, Mari Jürjens, Laikrete pereansambel, Robirohi, Cätlin Mägi, Johansonid jpt.

Kuni mai lõpuni maksab festivali pass Piletilevis 35 eurot, 1. juunist on hind 40 eurot. Lastele vanuses kuni 12 eluaastat (k.a) on sissepääs tasuta.

XV pärimusmuusikafestival Hiiu Folk toimub tänavu 18.–21. juulil.

Riina Tobias
festivali pressiesindaja