Kirjapanek mai alguses peetavaks Teeme Ära talgupäevaks on alanud

Teeme Ära talgupäeva meeskond kuulutas kolmapäeval avatuks tänavuse talgukevade, mis kulmineerub maikuu esimesel laupäeval, 4. mail peetava üleriigilise talgupäevaga. Koostöös Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutusega on sel kevadel üks üleskutse korrastada oma kodukandis laulu- ja tantsupeo tuleteekonnale jäävaid kultuuriväärtuslikke paiku.

Kutsutakse osalema nurmenukutalgutel, mille eesmärgiks on aidata Tartu Ülikooli teadlastel hinnata meie looduse liigirikkust ja seisukorda. Foto Urmas Saard
Kutsutakse osalema nurmenukutalgutel, mille eesmärgiks on aidata Tartu Ülikooli teadlastel hinnata meie looduse liigirikkust ja seisukorda. Foto: Urmas Saard

Töid ja tegemisi mahub aga talgupäeva taas väga erinevaid. Muuhulgas kutsutakse kaasa lööma õueraamatukogude meisterdamise algatuses ning osalema nurmenukutalgutel, mille eesmärgiks on aidata Tartu Ülikooli teadlastel hinnata meie looduse liigirikkust ja seisukorda. Kõiki talguid saab kirja panna talguveebis.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür ütles, et tänavuse talgukevade raames saame kõik kaasa aidata lisaks laulu- ja tantsupeo juubeliaasta õnnestumisele ka oma elukeskkonna – omaenda elu ja keskkonna – hoidmisele. „Soovides väärtustada ühist kultuuripärandit, võiksime suviseks juubelilaulu- ja tantsupeoks valmistudes käised üles käärida ning oma kodukandi kultuuriväärtuslikud paigad koos korda teha,“ lausus Tüür. „Kuid veelgi enam, sel kevadel kutsume inimesi üles jagama ka oma lugemisvara ning pöörama tähelepanu kogukondade vaimsele seisundile, samuti meie looduse liigirikkusele ja seisundile. Kõik see puudutab otseselt meie igapäevast elukvaliteeti ning jätkusuutlikkust edasi kesta terve ja toimiva ühiskonnana, õppides üha enam hoolima oma kodupaiga kõrval ka oma koduplaneedist.“

Laulu- ja tantsupeo juubeliaastaga seotud talgud

Juubelilaulu- ja tantsupidu ning üle-eestiline Teeme Ära talgupäev on kantud ühistest väärtustest – koos panustades näitame hoolimist oma kodust. Eesti laulu ja tantsu juubeliaasta projektijuht Sten Weidebaum ütles, et üleskutse keskmes on korraldada talguid üle Eesti kõigis maakondades tuleteekonnale jäävates paikades. „Soovime seeläbi tuua rohkem tähelepanu kõigile kohalikele kultuuriväärtuslikele paikadele, mis on seotud laulu- ja tantsupeoga, tänavuse tuleteega või on inimestele oma kodukandis olulised,“ sõnas Weidebaum. Just praegu on õige aeg plaane teha, millistes paikades talgutöid vaja oleks, et omakandi rahvast, kollektiive ja kogukondi kaasa kutsuda.

Õueraamatukogude meisterdamise üleskutse

Külaliikumise Kodukant ideest sündis tänavuse talgukevade üks toredaid üleskutseid meisterdada oma kogukonnale õueraamatukogu. Õue- ja tänavaraamatukogu aitab edendada inimeste vahelist suhtlust lugemisvara jagamise näol ning innustab kogukonnas jagama, vahetama ja ühiskasutusse andma ka muid tarvilikke asju, näiteks tööriistu, tehnikat või teisi vahendeid, mida koos on otstarbekam omada ja kasutada. Õueraamatukogu võib meisterdada puust, selleks sobivad hästi taaskasutatavad materjalijäägid. Kohavalikul tasub lähtuda sellest, kus kõige rohkem inimesi liigub. Õueraamatukogu võib ka värvida oma kodukihelkonna värvidesse, mis mullusest talgupäevast juba tuttavad. Enam soovitusi leiab talguveebist.

Nurmenukutalgud looduse seisukorra hindamiseks

Teeme Ära talgupäeva meeskond kutsub koos Tartu Ülikooli teadlaste ja Eestimaa Looduse Fondiga sel kevadel liituma veel ühe põneva algatusega – nurmenukutalgutega. Kuna meile kõigile tuttav kevadelill nurmenukk on selline eriline taim, millel isegi palja silmaga on võimalik õie järgi geenitüüpi eristada, aitab see lill meie teadlasi olulise eesmärgi saavutamisel: hinnata Eesti looduse tervislikku seisundit, liikide ja elupaikade käekäiku. Nurmenukutalgud sobivad hästi koolidele ühiseks väljatulemiseks klassiruumist, kuid nurmenukud saab talgupaigas vaatluse alla võtta ka pärast muude talgutööde tegemist. Kuidas nurmenukutalgud täpsemalt toimuvad ning mil moel saavad talgulised oma kodukandi või suvituskoha rohumaade loodusliku mitmekesisuse hindamisele kaasa aidata, võib lähemalt uurida talguveebist. Aprilli keskpaigas avaneb ka nurmenuku nutiveeb, mis on varustatud spetsiaalse tehnilise lahendusega nurmenukutalgutel kogutava vaatlusinfo edastamiseks teadlastele.

Stardipaketid, talgute ja talguliste kirjapanek

Kõik talgujuhid, kes on oma talgud üles tähendanud talguveebi, saavad talgute ettevalmistamise hõlbustamiseks ka tänavu talgute stardipaketi, mille laialivedu algab 4. aprillil. Talgupäeval on endiselt teretulnud kõik talgud, mis vajavad abikäsi ja õnnestuvad kõige paremini ühisel jõul. Kogu talguinfo on kompaktselt kogutud talguveebi.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Tamrex, H&M, Vizeum, Omniva, Tele2, Nordic Hotel Forum, Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA jt.

Teeme Ära talgupäev on kümnete tuhandete eestimaalaste igakevadine suursündmus, et tulla kokku ja teha üheskoos ära kodupaiga kõige vajalikumad tööd. Talgute registreerimine talguveebis juba algas, stardipakettide laialisaatmine ja talguliste kirjapanek saavad hoo sisse aprillist. 2018. aastal korraldati üle Eesti kokku 2177 talgut, millest võttis osa 53 128 inimest ehk 4% eestimaalastest.