Kristina Šmigun-Vähi stardib Tartu Teatemaratonil

Kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi osaleb üheksa-aastase vahe järel suusavõistlusel, startides sel pühapäeval Tartu Maratoni programmi kuuluval Tartu Teatemaratonil.

Pildil Kristina Šmigun-Vähi 2013. a põhja suusaalade MM-il Val di Fiemmes. Foto Stanislav Moškov  Õhtuleht  Scanpix
Pildil Kristina Šmigun-Vähi 2013. a põhja suusaalade MM-il Val di Fiemmes. Foto: Stanislav Moškov / Õhtuleht / Scanpix

Esmaspäevase seisuga on end Tartu Teatemaratonile kirja pannud 82 neljaliikmelist tiimi, mida on mullusega võrreldes poole enam. Stardinimekirjast leiab ka Šmigun-Vähi, kes sõidab Reformierakonna võistkonna viimast vahetust (Palu-Elva, 16 km).

Kristina, millal viimati suusavõistlusel osalesid?

2010. aastal Falunis oli viimane MK-etapp ja pärast seda osalesin veel kevadel ka Eesti meistrivõistlustel. Pärast seda pole ma numbrit selga pannud. Ütleme nii, et viimasest stardist on ikka hea mitu aastat möödas.

Kuidas on olnud viimastel aastatel lood suusatamisega? Ehk et palju oled viimastel aastatel rajale jõudnud?

Üks mis kindel – ma olen suusatamist alati armastanud ja see ei ole muutunud. Just viimasel paaril talvel olen suusatamist kohe erilise mõnuga võtnud! Minu viimaste aastate suusatamised on tavaliselt olnud koos oma lastega.

Kuidas jõudsid mõtteni tulla teatemaratonile?

Mul tuli idee, et oleks hea oma uute meeskonnakaaslastega koostööd lihvida. Teatesõit on ju omamoodi meeskonnatreeningu viis.

Oled esimest korda Tartu Maratoni üritusel stardis. Kuigi eelüritusel ehk teatemaratonil, saab siiski nüüd vähemalt linnukese kirja, või kuidas?

Ma olen aastaid mõelnud, et tahaks ja nüüd see siis juhtub. Aga ma julgen ikka päris kindlasti öelda, et see esimene kord ei jää päris kindlasti viimaseks!

Millise eesmärgiga starti tuled?

Kõige rohkem tahan isikliku eeskuju kaudu näidata, et suusatamine annab hea tuju ja suurepärase enesetunde. Kes veel ei ole proovinud, see tehku järgi!

Kas Sind näeb stardis ka Tartu Maratoni põhipäeval?

Kiusatus oli, aga otsustasin, et lähenen samm-sammult. Minu tänane treenitus ja vorm ei ole korralikuks tulemuseks piisavalt hea, aga ma kardan, et see nii-öelda väike vihane tippsportlane minu sisemuses sunniks mind rajal ikka täiega uhama ja nii võib kokkuvõttes endale liiga teha. Sel korral veel ei tee kaasa – olgu seegi omamoodi eeskujuks, et spordis tuleb enda füüsilist vormi võimalikult realistlikult suuta hinnata ja valida endale sobiv distants.

*

7. Tartu Teatemaraton ja Tartu Maratoni Avatud Raja sõidud (63, 31 ja 16 km) toimuvad 10. veebruaril, 46. Tartu Maratoni põhisõidud (63 ja 31 km) aga nädal hiljem, 17. veebruaril. Nii eelürituste kui ka põhipäeva täiendav info, sealhulgas registreerimine, on leitav SIIT.

Tanel Rungi
MTÜ Klubi Tartu Maraton