Fotodele kogutud Jõgeva valla ajalugu jõudis näitusele

Jõgeval tegutsev mittetulundusühing „Piltijad” seab mitmekülgses loomingulises tegevuses oma eesmärgiks ka ajaloo tutvustamise läbi kaamerasilma. Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidustuste teise aasta algul avasid ühenduse asutajaliikmed Johannes Haav ja Raivo Tasso Jõgeva kultuurikeskuses fotonäituse „Jõgeva vald. 100. aasta pildid”.

Johannes Haav aerofotoga Jõgeva linnast aastast 2011. Foto Raivo Tasso
Johannes Haav aerofotoga Jõgeva linnast aastast 2011. Foto: Raivo Tasso

Näitusel näeb üle paarikümne pildi- või fototöötluse ja tänapäevaseid vaateid nüüdses Jõgeva vallas paiknenud ja paiknevatest mõisahoonetest, häärberitest, tõllakuuridest, aitadest, tallidest. Fotomontaažidel on laialdaselt tuntud Luua ja Kuremaa mõis, Jõgeva mõis tänases Jõgeva alevikus, selle kõrval Pakaste, Kärde, Tarakvere, Saduküla ja Kurista mõis jne. Raivo Tasso fotol on ettevõtja ja esimese Jõgeva linnapea (valiti 1938) Johannes Võsu esinduslik elumaja, mis põles tulekahjus vahetult enne Eesti taasiseseisvumist ja kahjuks lammutati. Veel on Tasso pildistanud koolimaja, milles kunagi asus Jõgeva keskkool, seejärel vene õppekeelega kool. Praegu paikneb seal Jõgevamaa gümnaasium.

Jõgevat lähiminevikku tutvustab Johannes Haava aerofoto aastast 2011. Arhitektuuriloolistes piltides kajastuvad möödaniku keerdkäigud, ühiskondlike formatsioonide vahetumine ja Eesti rahva töö ning võitlus kogu selles protsessis, mille tulemuseks on saja-aastane iseseisev Eesti riik emakeelse hariduse ja kultuuriga.

Näitus pakub elamusi vaatamiseks, mõtlemiseks, arutamiseks. Vaataja tähelepanu juhitakse ka arhitektuuri puremisele ajahamba poolt läbi sõdade, aga ka hoolimatuse ja ükskõiksuse tõttu.

Johannes Haava ja Raivo Tassot õnnitlesid näituse avamisel Jõgeva kultuurikeskuse juhataja Ainar Ojasaar, Jõgeva abivallavanem Viktor Svjatõšev ja Riigikogu liige Aivar Kokk. Vabakutseline fotograaf Johannes Haav on tegelenud pildistamisega ligi pool sajandit. Tutvustanud oma fotosid näitustel Jõgevamaal ja teisteski Eestimaa paikades, samuti välisriikides. Samuti on ta tuntud kultuurilooliste ja loodusaineliste videofilmide loojana.

Raivo Tasso on töötanud fotograafina ajalehtedes Eest Maa ja Maaleht. Ta on tutvustanud oma loomingut paljudel näitustel.

Näitus jääb Jõgeva kultuurikeskuses avatuks 3. veebruarini.

Jaan Lukas