Julius Friedrich Seljamaa monument on peatselt valmis

Käesoleva nädala kolmel päeval toimetasid mitmed firmad Sindi gümnaasiumi esisel väljakul, kuhu paigaldati üks betoonist ja kaks graniitkivist moodulit. Oma kohale asetamist jääb ootama veel üksnes kujur Ülo Kirdi loodud Seljamaa pronksist büst.

Julius Friedrich Seljamaa monumendi graniitkivist osa on paigaldatud. Foto Urmas Saard
Julius Friedrich Seljamaa monumendi graniitkivist osa on paigaldatud. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Punane graniit sulandub hästi taustal asuva punastest tellistest koolihoonega ja muidugi sambale tõstetava pronksist büstiga[/pullquote]Enne kaevetööde juurde asumist uuris Tori valla majandusosakonna juhataja Jüri Puust meeterhaaval ehituse alla minevat maapinda raadiodetektoriga, et lisaks plaanidel näidatud kaablitele tuvastada sedagi, millest olemasolev dokumentatsioon võiks vaikida. Vaatamata kohati ilmnenud hoiatavatele piiksumistele sai kopamees lõpuks loa kopp maasse lüüa.

Tori vallavalitsus tellis vundamendi Põhja-Pärnumaa ehitusfirmalt Revdeco OÜ, kes kaasas tööde teostamisele Maden Grupp OÜ ja Pärnu Graniit OÜ. Kuna miinuskraadidesse langenud temperatuuri puhul polnud mõttekas kohapealset betoonivalu teha, siis valmistati vundamendi moodul tehasetingimustes. Teisipäeval kaevati eelnevalt märgistatud asukohta vundamendi süvend, mille põhi tasandati tihendatud killustikuga.

Kolmapäeval sõidutati kohale 1,8 tonni kaaluv betoonist risttahukas, mille mõõtmed on 1100 X 1060 X 1460 cm. Väärib märkimist, millise millimeetrise täpsusega nii kõrgust kui horisontaalset asetust jälgiti. Vaevalt keegi oskaks hiljem arvata, kas arhitekt määras monumendi asukohaks mõni cm koolimaja või Sindi gümnaasiumi sümbolpuu punase vahtra poole sellest punktist kuhu ehitaja viimaks tolle aluse paika pani. Aga Revdeco OÜ juhataja Andrus Aarna ütles kõhklematult, et täpsus on töömehe auasi ja pealisrajatise parim tulemus oleneb olulisel määral alusest – vundamendist. „Eriti veel nii tähtsale mehele mälestusmärki püstitades,” lõpetas Aarna jutu.

Täna võttis tööjärje üle Raplamaa firma Grandecor OÜ. Elen Meriküla ja Viljar Meriküla ülesandeks oli graniidist samba paigaldamine.

„Punane graniit on toodud Soomest, paarisaja kilomeetri kauguselt Helsingist,” rääkis Elen Meriküla. Punane graniit sulandub hästi taustal asuva punastest tellistest koolihoonega ja muidugi sambale tõstetava pronksist büstiga. Seepärast jäigi valik punakale toonile pidama. Soome graniidi lõikas ette antud mõõtudesse ja tegi lihvimise Eero Vainikka (Sorvikivi OY, Soome).

“Seljamaa büst on pronksi valatud ja ootab viimistlust

Esmalt asetati vundamendile graniidist alusplaat, mõõtmetega 1,66 X 1,21 m. Alusele tõsteti püsttahukas, mille mõõtmed on 2,1 X 0,53 X 0,6 m. Vundamenti ja püsttahukat ühendab terasvarb, kivid liideti omavahel liimiga. „Suvesooja saabumisel peaks tegema vuugi täitmist ja lihvitud pinnad vajavad spetsiaalse õliga poleerimist, et ei tekiks sammaldumist,” selgitas Elen Meriküla vajalike hooldustööde tähtsust. Neid töid ei saa külmaga teha.

Ülo Kirt teatas, et Seljamaa büst on pronksi valatud ja ootab viimistlust. „Saan ta enne jõule kätte, et siis viimane lihv anda.”

Julius Friedrich Seljamaale pühendatud mälestusmärgi avamine on kavandatud Tartu rahu 99. aastapäevale, 2. veebruarile 2019. aastal. Mälestusmärgi püstitamise mõtte algataja ja üldrahvalikku rahakorjanduse ellukutsuja oli Sindi ajalooklubi. Seoses omavalitsuste liitumisega on vahepeal arveldusarve number muutunud. Annetustega saab jätkata muudetud arveldusarve numbriga pangakontole: Tori Vallavalitsus, Swedbank – EE642200001120160667, märksõna „Seljamaa“. Olulise panuse rahastamisse on andnud Tori vallavalitsus. Sindi linnavalitsuse poolt alustatud kõiki monumendi püstitamisega seotud asjaajamisi juhib ja korraldab Tori vallavalitsuse majandusosakonna juhataja Jüri Puust, kes on senise toimekusega pälvinud kõigilt asjaosalistelt eriliselt kiitvaid hinnanguid. Kui Jüri Puust on Seljamaa mälestusmärgi projektijuht, siis samaväärselt tänuväärset tööd teeb Sindi muuseumi juhataja Heidi Vellend, kelle muuseumi ekskursioonid on ühendatud Seljamaa isiku tutvustamisega. Seljamaa monumendi miniatuurne makett asub Sindi muuseumis.

Urmas Saard

Samal teemal:

Ülo Kirdi kutsel ateljees, kus valmib Seljamaa büst Foto Urma Saard

 

 

 

Seljamaa büsti hakatakse pronksi valama

Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi makett, autor Ülo Kirt Foto Urmas Saard

 

 

 

Seljamaa sünniaastapäeval tutvustati poliitiku mälestusmärgi maketti

Eliise Kull,  Sindi gümnaasiumi õpilasesinduse president, kutsub noori 8 aprilli keskpäevaks  punase vahtra juurde Foto Urmas Saard

 

 

 

Pühapäeval meenutatakse Julius Friedrich Seljamaad

Julius Friedrich Seljamaa büsti makett, valmistaja Ülo Kirt Foto Urmas Saard

 

 

 

Seljamaale avatakse mälestusmärk vähem kui 11 kuu pärast

Annetuste kast Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi püstitamiseks Sindi linna Foto Urmas Saard

 

 

 

Väärikad toetasid mälestusmärgi püstitamist Seljamaale

Nunnad, Margus Oopkaup Foto Urmas Saard

 

 

 

Heategevusetendus Julius Friedrich Seljamaale mälestusmärgi püstitamiseks

Sintlased auvalves Julius Seljamaa hauamonumendi juures, Tallinna Rahumäe kalmistul Foto Urmas Saard

 

 

 

Rahumäel meenutati Julius Seljamaad ja tema raamatut „“Päiksepaisteline“ revolutsioon“

Julius Friedrich Seljamaa hauasammas Rahumäe kalmistul Kujur Ferdi Sannamees, arhitekt Karl Lüüs Foto Urmas Saard

 

 

 

Mälestades Julius Friedrich Seljamaad

8 aprillil Sindi gümnaasiumi juures Julius Friedrich Seljamaa 133 sünniaastapäeva tähistamine Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindis tõdeti, et harimata põld väärib harimist

Sindi noored enne ettekandeid Sindi muuseumi ees Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi noored suudavad õpetada õpitut ka endist eakamatele

Väljapakutud Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi asukoht Sindi linnas

 

 

 

Julius Seljamaa mälestusmärgi asukoha määramine

Julius Seljamaa hauasammas Rahumäe kalmistul Arhitekt Karl Lüüs, kujur Ferdi Sannamees Foto Vikipeediast

 

 

 

Sindis algatati Julius Seljamaale mälestusmärgi püstitamiseks üldrahvalik rahakorjandus