Urmas Reinsalu pälvis Valge Lindi auhinna

Igal aastal naistevastase vägivallaga võitlemise päeval välja antava Eesti Naisteühenduste Ümarlaua (ENÜ) Valge Lindi auhinna pälvis tänavu justiitsminister Urmas Reinsalu.

Urmas Reinsalu. Foto Urmas Saard
Urmas Reinsalu. Foto Urmas Saard

[pullquote]Võitlus vägivallaga peab olema süsteemne ja katkematu, hirmuahel tuleb katkestada.[/pullquote]ENÜ tunnustas ministrit mitmete oluliste seadusemuudatuste eest, mis mõjutavad vägivalda kogenud naiste ja laste igapäevalu. Näiteks hiljuti valitsusest heakskiidu saanud tsiviilkohtumenetluse seadustiku muudatused, milles määratakse senisest selgemalt lastega seotud eestkoste küsimusi, samuti karistusseadustiku ahistavat jälitamist ja seksuaalset ahistamist käsitlevad süüteokoosseisud jmt.

Reinsalu tänas tunnustuse eest ja ütles, et see on väga suur kohustus ja vastutus. „Võitlus vägivallaga peab olema süsteemne ja katkematu, hirmuahel tuleb katkestada. Oleme tänaseks astunud mitmeid olulisi samme – võtnud Eesti õigusesse üle parimad praktikad Euroopa Liidu õigusest ja lisanud seadusesse sätteid ohvri kaitsevajaduste kohta. Peame jätkama sarnaste, veelgi jõulisemate, sammude astumist, et kannatanu saaks õigel ajal just seda abi, mida tal parasjagu vaja on,“ märkis Urmas Reinsalu.

„Teine pool selles ahelas on kurjategija. Seisan selgelt selle eest, et korduvkurjategijad peavad kandma reaalset vangistust ja käitumiskontroll peab olema jäigem. Senisest rohkem tuleb kasutada agressiivsuse vähendamise programme, alkoholismiravi, elektroonilist valvelt, lähenemiskeeldu jmt,“ kinnitas justiitsminister.

ENÜ annab Valge Lindi auhinda alates 2004. aastast inimesele või organisatsioonile, kes on möödunud aasta/aastate jooksul kõige enam ära teinud naistevastase vägivalla tõkestamiseks või sellest probleemist teavitamiseks.