XVIII Ülemaaline Jõuluvanade konverents saab alguse Sindist

1. detsembri hommikul koguneb kõikjalt üle riigi Sinti rohkem kui poolsada punakuuelist jõulutaati, -memme ja päkapikku, kes liiguvad loode-kagu suunal pikas rongkäigus läbi linna noortekeskuse esisele väljakule.

Jõulutaat Ärni telekaamera huviorbiidis Foto Urmas Saard
Jõulutaat Ärni telekaamera huviorbiidis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]eeskava kokkuseadmise eest on hoolt kandnud Sindi Naisliit[/pullquote]Paraadrongkäiguga liituvad Janne Ristimetsa tantsuinglid ja piparkoogivabriku ansambel Kardemon. Tori valla avalike suhete spetsialist Katariina Vaabel andis teada, et sarnaselt eelmisele aastale tänavu jõuluvanade suurkogunemise paika tuledesäras jõulupuud püsti ei aeta, sest seal puuduvad sobivad tingimused. „Tänavu ehitakse olemasolev Kooli 5 ja Kooli 7 vahel kasvav jõulupuuks sobiv kuusk. Sindi Kommunaal on juba puu aluse võsast puhastanud ja korteriühistutega on kooskõlastatud. Puu ehitakse hiljemalt esimeseks advendiks,” teatas Vaabel. Seda kuuldes jäi jõuluvanade konverentsi eestvedaja Ärni mõtlikuks, aga arvas, et kui punakuuelised oma liikumisvahenditega ikka majadevahelistele teedele ära mahuvad, siis vaatavad nad ka uues asukohas ehitud jõulupuu üle.

Noortekeskuse ees avatakse jõuluvanade traditsiooniline postkontor. Rongkäik peaks hiljemalt kell 11 olema jõudnud väljakule. Seal toimuva eeskava kokkuseadmise eest on hoolt kandnud Sindi Naisliit, kelle vahendusel pakutakse meelelahutust, kuuma teed, kringlit ja piparkooke. Esinevad Sindi Murueided. Pärnu Tammsaare koolist tuleb esinema Pärlike. Tantsuansambli juhendaja on Jelena Vaganova. Oma sõnumi ütlevad jõuluvanade konverentsile vallavanem Lauri Luur, abivallavanem Jana Malõh ja Sindi Naisliidu esinaine Juta Velleste. Saabuva adventpüha mõtteid jagab EELK Pärnu praostkonna praost Tõnu Taremaa. Temalt saab kodudesse kaasa ka advendi tuld.

“keskpäevaks tahavad punakuuelised jõuda Pärnu Vanalinna jõulukülasse

„Kui 18 aastat tagasi kogunesid kümmekond jõulutaati Pärnus ja hakkasid pidama pereüritust “jõuluvanade konverents”, siis nüüdseks on sellest ettevõtmisest kujunenud väga suure eeskavaga traditsioon. Mitte ükski jõuluaeg ei alga advendi saabudes punakuuelistele ilma tähtsa kokkusaamiseta,” rääkis Ärni. Läbi aastate on muinasjutuline sündmus peredele ja jõulutaatidele toimunud erinevates Eestimaa paikades: Pärnus, Paides, Haapsalus, Ida-Virumaal, Lääne Virumaal, Vana Võrumaal, Saaremaal, Vormsis, Raskveres, Valgas, Võrus, Tartus. „Kümne jõulutaadi kogunemisest on välja kasvanud MTÜ Eestimaa Jõuluvanade Ühendus, mis koondab Eestimaa küladest ja linnadest üle saja punakuuelise. Seekordne konverents on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale ja seepärast asub tänavune konverentsi kese meie riigi sünnilinnas Pärnus,” selgitas Ärni.

Eile püstitati pühadepuu Pärnus Rüütli platsile, kus oskuslikke töövõtteid juhendas Ärni koos oma abilistega. Juba 1 detsembri keskpäevaks tahavad punakuuelised jõuda Pärnu Vanalinna jõulukülasse. Rüütli tänaval leiab aset Lapsepõlvemaagia festival. Mis seal kõik toimuma hakkab, saab lugeda tänavatele riputatud reklaamplakatitelt. Samal päeval toimub jõuluvanade pressikonverents ja jõuluvana Juhani raamatuesitlus.

Kella viiest avavad jõuluvanad oma postkontori Tõstamaa mõisa õuel. Tund hiljem kuuleb mõisahoones jõulukontserti. Erinevate maade jõululaule laulab Tallinna Vanalinna segakoor, juhatavad Lauri Aav ja Katrin Puusaag.

Pühapäeval, esimesel adventpühal avatakse jõuluvanade postkontor Lindi keskväljakul, kus esinevad Janne Ristimetsa tantsuinglid. Järgmine peatus tuleb Audru keskkuuse juures. Aga kell 16.40 jalutavad jõulutaadid, -memmed, päkapikud taas Pärnus Rüütli tänaval ja kümmekond minutit hiljem algavad esimese adventpüha pidustused Rüütli platsil.

Kahe päeva teekonnast Sindist Pärnusse teeb ülevaate koos suure pildigaleriiga Külauudiste reporter, kes on samuti arvatud konverentsi kaasteeliseks.

Urmas Saard

Samal teemal:

Jõulutaadid Kulla ja Vidi, nende kõrval kuulab tähelepanelikult jõuluvanade juttu Sindi lasteaia muusikaõpetaja Ülle Ots Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindis ei hoolitud kehvast ilmast

Krõõt Nõmmela-Mehide asetab Eestimaa Jõuluvanade ühenduse poolt kingitud kuusekese valitud kohale Foto Urmas Saard

 

 

 

Jõuluvanade pressikonverents Rakvere Targas majas

Aasta Jõuluvana 2017 on jõulutaat Anti Foto Urmas Saard

 

 

 

Rakveres kuulutati Aasta Jõuluvana 2017 tiitli saajaks Anti

Jõuluvanade moedemosntratsioon Kadrinas Foto Urmas Saard

 

 

 

Kadrina laulis ja tantsis jõuluvanade ülemaalisele konverentsile

Päkapikk Jan ja jõulutaat Olle lahkuvad Vohnja mõisast paljude laste kirjade ja heade muljetega Foto Urmas Saard

 

 

 

Jõulutaat Olle kiitis teatrikallakuga Vohnja Lasteaed-Algkooli

Jõuluvanade konverents on jõudnud Kadrinasse Foto Urmas Saard

 

 

 

Eestimaa Jõuluvanade Ühenduse XVII konverents liikus Kolu mõisast Kadrina alevikku

Jõuluvanad Valga raudteejaamas, teiste hulgas ka Ärni Foto Ärni isiklikust kogust

 

 

 

Kadrinasse kogunevad jõulutaadid ja -memmed