Kokkuvõtvalt rasvhapete tasakaalu tähtsusest Riho Juhansoo ettekande põhjal

Pärnakas Riho Juhansoo rääkis TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli kuulajatele toitumise mõjust organismile ja rasvhapete tasakaalu tähtsusest.

Riho Juhansoo Foto Urmas Saard
Riho Juhansoo. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Mis on tervise ja tasakaalu saavutamise võti? Vastus: toit, mõtlemine, liikumine, uni.[/pullquote]Riho Juhansoo sünniaasta on 1954. Enda tutvustamisel näitas ta kehalist harjutust sooritades oma praegust head füüsilist vormi. Äge psoriaas on põletikuline nahahaigus, mille põhjustatud vaevused sundisid meest 2012. aastal arsti poole pöörduma. Kuid selle haigusega kaasnevad ka liigeste hädad, mis halvemal juhul sunnivad liikumiseks kasutama käimistooli. Ravi näitas haiguse sedavõrd kaugele arenenud kulgu, et seda arsti diagnoosi kohaselt tagasi pöörata enam ei saanud. Juhansoo rääkis, et loobus selle otsuse teada saamisel ravimitest ja hakkas ainult järgima talle tutvustatud nüüdseks juba 35-s riigis esindatud tervisekontseptsiooni ja osalema koolitustel.

Kaheksa kuud hiljem sama arsti juurde minnes kuulis Juhansoo sõnu, mis talle hästi meelde jäid: „uskumatu, uskumatu”, sest seda kontseptsiooni järgides oli toimunud tervenemine. Seejuures kinnitas Juhansoo, et arstid pole meile mitte üksnes vajalikud, vaid isegi väga vajalikud. Ravimite dooside muutust otsustab ikkagi raviarst. Küll rääkis ettekandja sellest, et arstid tegelevad tõestuspõhise meditsiiniga, aga nii öelda funktsionaalne meditsiin on tänapäeval samuti tõenduspõhine – kasutades maailma tipplaboris analüüsitavaid vereteste.

“Immuunsussüsteem aitab võidelda nii vähkkasvajatega kui ka teiste elustiilihaigustega

Juhansoo pidas väga tähtsaks osundada sellele, mille eest pälvisid tänavu Nobeli meditsiinipreemia James P. Allison ja Tasuku Honjo. Nad leidsid võimaluse, kuidas hävitada vähirakke inimeste enda immuunsüsteemi abil ehk immunoteraapiaga. Immuunsussüsteem aitab võidelda nii vähkkasvajatega kui ka teiste elustiilihaigustega, kui anda enda teadliku tegevusega organismile selleks võimalus.

Mis on tervise ja tasakaalu saavutamise võti? Vastus: toit, mõtlemine, liikumine, uni.

Väga olulised on rasvhapped. Palju räägitakse oomega kolme tähtsusest, hoopis vähem oomega kuuest. Põhjamaade Ministrite Nõukogu, Põhjamaade toitumissoovitused ja Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) soovitavad hea tervise nimel hoida oomega 6:3 tasakaalu suhtes neli ühele, aga teaduslikud uuringud kolm ühele või parema.

[pullquote]Eelistatum on juuretisega valminud leib[/pullquote]Kuulajad küsisid, mida siis tuleb süüa ja mida söömisel vältida. Juhansoo sõnul ei peaks toitumisega äärmustesse kalduma ja kindlat toitude nimestikku ta ei öelnud. Siiski soovitas hoiduda valgest jahust. Kui toidupakendile on märgitud pärm, siis peab teadma, et tegelikult mõeldakse tööstuslikul teel valmistatud pärmi. Eelistatum on juuretisega valminud leib, näiteks tema ostab seepärast Saaremaa leiba. Iga inimese puhul tuleb toitumisretsepti koostamisel lähtuda individuaalsest lähenemisest.

Ettekande suurema osa moodustas testide tegemise praktilise kasu tutvustamine, mille tulemusena saab selgeks organismi üldtervislik seisund ning võimalik toitumiskava muutuse vajadus. Andmekaitse seaduse tõttu ta tutvustas seda selleks nõusoleku andnud Eesti Korvpalliliidu presidendi Jaak Salumetsa näite põhjal. Vereanalüüse on käesolevaks ajaks tehtud üle 266 000. Eestis järgivad seda tervisekontseptsiooni tuntud sportlased näiteks FCI Levadias, Eesti Korvpallikoondises, aga ka nimetatud Gerd Kanter – kõik nad kasutavad tipptasemel spetsialistide nõuandeid.

Urmas Saard