Paeluvad polkad Tartu tantsuklubis

Tartu tantsuklubi hooaja 2018/2019 avamiseks on valitud teemaõhtu “Paeluvad polkad”, mis aitab paljudele tantsijatele meelde tuletada, et veel sadakond aastat tagasi armastati väga polkade tantsimist Eesti külapidudel.

Kadri Lepasson tantsuks mängimas Foto erakogust
Kadri Lepasson tantsuks mängimas. Foto: erakogust

[pullquote]Polkat on küll iga tantsuklubiline tantsinud, aga kas see on parasjagu hüplev polka, pöiapolka või tallapolka[/pullquote]Kindlasti 21. sajandil pole tantsijad pelgalt vähese võhmaga, vaid lihtsalt on unustatud või puudub teadlikkus selle kohta, kui palju paeluvaid ja erinevaid polkasamme on olnud kasutusel siinmail. Hea kavatsus on polkade õpitoas tantsuklubilistele tutvustada mitmesuguseid polkasid ja näidata, et pole vaja tantsusaalist ilmtingimata põgeneda, kui muusikud laval suure õhinaga polkasid mängivad. Polkade õpitoas saavad huvilised õppida erinevaid polkasamme ja tantse, kus neid samme saab rakendada. Õpituba juhendab Kadri Lepasson (2-realine lõõts, rahvakannel), kellega liituvad noored rahvamuusikud Aia Rikka (külakannel) Mooste Rahvamuusikakoolist ja Võru Muusikakooli vilistlane Kirke Rumvolt (külakannel, väikekannel, karmoška).

Polkade õpituba tutvustab rahvamuusik ja tantsuõpetaja Kadri Lepasson järgmiselt: “Polkat on küll iga tantsuklubiline tantsinud, aga kas see on parasjagu hüplev polka, pöiapolka või tallapolka, seda hooaja esimeses Tartu tantsuklubis lähemalt vaatamegi.”

Tartu tantsuklubis on heaks tavaks saanud koosmusitseerimine. Pärast õpituba musitseerivad H. Elleri nim. Tartu Muusikakooli pärimusmuusika osakonna õpilased ja Kaisa Kuslapuu õpilased muusikakoolist Helivõlu. Enne südaööd kõlavad lisaks polkadele kindlasti teisedki tantsuklubilistele armsaks saanud tantsud nii Eestist kui ka võõrsilt, mida tavatseti tantsida 20. sajandi alguses ja mäletatakse seniajani. Kõik rahvamuusikasõbrad on teretulnud Tartu tantsuklubisse lustima – nii tantsima kui ka tantsuks mängima! Soovitame enda heaolu tagamiseks kaasa võtta tantsimiseks mugavad vahetusjalanõud, külakosti ühisele teelauale, häid tuttavaid ja pühendunud rahvatantsusõpru.

Tartu tantsuklubi toimumisajad ja teemad hooajal 2018/2019 kell 20.00–24.00 Tiigi seltsimajas (Tiigi 11, Tartu):

26. septembril Tartu tantsuklubi: Paeluvad polkad;
31. oktoobril Tartu tantsuklubi: Nupud ja klahvid;
28. novembril Tartu tantsuklubi: Seto tantsud;
26. detsembril Tartu tantsuklubi: Eesti lõõtspillid;
30. jaanuaril Tartu tantsuklubi: Tantsuks laulmine;
27. veebruaril Tartu tantsuklubi: Duode õhtu;
27. märtsil Tartu tantsuklubi: Unustatud vanad tantsud;
24. aprillil Tartu tantsuklubi: Šoti keilitantsud;
29. mail Tartu tantsuklubi: Sõpradega suveootuses.

Pilet 2 eurot; osalemine on tasuta pillimängijatele, lastele ja rahvarõivastes külastajatele.

Tartu tantsuklubi koostööpartnerid: Tiigi Seltsimaja, Eestis elavad rahvamuusikud ja rahvatantsusõbrad.

Tartu tantsuklubi toimumist toetavad: SA Tartu Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp

Lisateave: +372 5560 2102, triinu.nutt@gmail.com