Pärnu annab pealinnatiitli üle Narvale

Pühapäeva varahommikul algab sügis, Pärnus langetatakse suvepealinna lipp ja pealinna tiitel antakse mõneks kuuks üle Narvale.

Tänavuse Pärnu Weekend festivali esimene päev Foto Urmas Saard
Tänavuse Pärnu Weekend festivali esimene päev. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Suvepealinna kultuuriprogrammi mahtus üritusi igale vanusele ja maitsele.[/pullquote]Imeilusate rannailmade, mitmekesise kultuuriprogrammi ja erinevate spordisündmustega oli Pärnu ka sel suvel igati pealinna tiitli vääriline.

Tänavuse suve väljakuulutamisega avati ühtlasi ka rekonstrueeritud Rüütli plats. Viimati 15 aastat tagasi uuenduskuuri läbi teinud väljak sai uue ilme. Lisaks Rüütli platsile uuendati ka Aia tänava kergliiklusteed ning Pärnu Kuninga Tänava Põhikooli esist. Uus lahendus võimaldab juba eelnevalt linnarahva poolt populaarseks saanud väljakut kasutada ka suuremate rahvahulkadega sündmuste puhul.

Käesoleval aastal ehitati Pärnus pea 14 kilomeetri ulatuses uusi kergliiklusteid, pakkudes nii linnarahvale kui külalistele suurepärase võimaluse sportlikuks liikumiseks ja niisama jalutamiseks ning Pärnuga tutvumiseks.

Lisaks Eesti Vabariigi 100. juubeliaastale, tähistas Pärnu kuurort sellel suvel ka oma 180. sünnipäeva. Korraldati erinevaid temaatilisi näitusi ning koos Pärnu Giidide Ühinguga pakuti huvilistele tasuta giidituure. Ranna luidetel on tänaseni eksponeeritud Pärnu fotokunsti rühmituse F8 fotograafide poolt üles võetud kümme fotod teemal “Pärnu, tänapäeva kuurort”.

Suvepealinna kultuuriprogrammi mahtus üritusi igale vanusele ja maitsele. Toimusid erinevad  filmi-, muusika-, laste- ja tänavafestivalid. Pärnu suve rikastasid taas juba traditsiooniks saanud Hea Toidu Festival- Grillfest, Rahvusvaheline Dokumentaal- ja Antropoloogiafilmide Festival, Rõõmsate Laste Festival ning väikeseid pop-up kohvikuid, muusikat ja muud head pakkuv tänavafestival Augustiunetus. Käsitööhuvilistele tõi rõõmu Pärnu Hansa- ja Gildipäevad, mis oma headuses pakkusid külastajatele ehedat käsitööd ning kohalikku toitu.

Pärnu Vallikääru aasal kohalikel pärimuslugudel põhinev tantsulavastus “Saja-aastane öö”, kus osales 700 esinejat

Meedia tähelepanu köitsid vast enim Pärnu rannaliival kolm päeva toimunud põhjamaade suurim elektroonilise tantsumuusikafestival Weekend Festival Baltic ja perekond Järvide eestvedamisel teoks saanud rahvusvaheline Pärnu Muusikafestival. Just Pärnu Muusikafestivalilt välja kasvanud kollektiiv tegi Paavo Järvi juhatusel mõned päevad hiljem Londonis ajalugu, astudes üles maailma suurimal ja vanimal klassikafestivalil BBC Proms.

Pärnu oli sel suvel kindlasti ka spordisõprade huviorbiidis. Pea igal nädalal toimusid erinevad võistlused nii linnatänavatel, rannaliival, palliplatsidel kui ka jõel ja merel. Osavõtjate arvu poolest olid kõige menukamad spordisündmused rahvusvaheline jalgpallturniir Summer Cup, mis tõi kokku üle 3000 noore vutisõbra ning traditsiooniline Jüri Jaansoni Kahe Silla jooks, tuues rajale pea 4000 erinevas vanuses liikumishuvilist.

Ilusa punkti kultuurisuvele pani kindlasti Pärnu kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Eesti taasiseseisvumispäeval, 20. augustil etendus Pärnu Vallikääru aasal kohalikel pärimuslugudel põhinev tantsulavastus “Saja-aastane öö”, kus osales 700 esinejat.

Pühapäeval, 23. septembril viib Pärnu abilinnapea Marko Šorin pealinna tiitli koos valitsemissauaga Eestimaa sügispealinna Narva. Kalendri järgi algab sügis 23. septembri varahommikul kell 4.54.

Gerli Kõiv
kommunikatsioonispetsialist

Samal teemal:

Kevadpealinna Türit külastavad Pärnu abilinnapead Marko Šorin ja Meelis Kukk, keskel linnavolikogu liige Laura Kiviselg Foto Marko Šorin

 

 

 

Türi kuulutati 19. korda kevadpealinnaks