Sindis tähistati vanavanemate päeva

Naiskodukaitse Pärnumaa ringkond pidas ühiselt kaitseliitlaste ja Sindi tuletõrje seltsiga vanavanemate päeva Sindi seltsimaja juures, kus küpsetati pannkooke, pakuti magusat jooki, määriti nägusid, jagati erinevates valdkondades kasulikke teadmisi näitlike väljapanekute abil ja võimaldati käelist tegevust.

Vanavanemate päeval Sindis Foto Urmas Saard
Vanavanemate päeval Sindis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Päästjate kogemused näitavad, et inimene õpib kõige paremini kogemusest[/pullquote]Soodsa tuulepuhanguga haistsid ninasõõrmed juba kaugelt hõrgutava lõhnaga pannkookide küpsetamist. Sama hõrgutavad ja lähemale meelitavad olid mitmesuguse sisuga moosipurgid, millest lubati tasuta saadud kookidele nii palju moosi peale laduda, kui suu igatses. Kaidi Suusk seisis leegitseva pliidi ääres ja küpsetas aina sedamööda kuidas sööjaid jätkus. Näis, et puudust pannkooke kiitvatest suudest ei tuntud, sest Monika Leosk ladus küll nobedalt kooke taldrikutele, kuid otsekohe olid need ka sama kiirelt järgmise maiasmoka käte vahele kadunud.

Pärnumaa ringkonna esinaine Karmen Vesselov rääkis, et seni on nende naiskodukaitse vanavanemate päeva Pärnus tähistanud, aga sedakorda otsustati tulla suurlinnast väljapoole. Vesselov näitas üht õueala maketti ja küsis, mis sellel valesti on?

Lähemal silmitsemisel torkas silma ajalehtedest ummistunud postkast, õuemurul seisev niiduk ja mootorsaag. Arvatavalt polnud pererahvast juba mitmendat päeva kodus, millest andis selgelt märku tühjendamata postkast. Kellele? Ilmselt ikka pikanäpumeestele… Valeks võis pidada ka katuseharjast välja ulatuvat lagunenud korstent ja maja seinaääres põlevat suurt lõket. Kasvatuslikult igati hästi läbimõeldud näitlik ekspositsioon. Ohtusest kõnelesid veel Hele Nööri ja Maie Pitsal. Kasulikku tegevust jätkus päeva heaks kordaminekuks teistelgi tublidel naistel: Agnes Tambet ja Õie Leigri.

Katariina Vaabel toimetab juba kolmandat ajalehte Tori vallale, aga palju kauem on ta vabatahtlikuna löönud kaasa Sindi Tuletõrje seltsi tegemistes. Lisaks sellele on ta koos Lääne päästekeskuse kolleegidega andnud välja ühekordse väljaandena ajalehe Kindel Kodu, mida nüüd ka Sindi rahvale lahkelt jagas. Leht on sisukas ja lugemist väärt kohe esimesest loost alates. Viktor Saaremets, Lääne päästekeskusest, kirjutab, et vana(vana)vanemad on elanud siin ilmas kauem kui keegi teine meie peredes. „Selle ajaga on kogunenud hulga erinevaid kogemusi – mõned neist on väga vajalikud,…” Ja Saaremets selgitab: „Päästjate kogemused näitavad, et inimene õpib kõige paremini kogemusest.”

Koduteele asudes võis kaasa võtta kahest otsast tarvitatava punase kepi

Sama lehe esiküljel loetleb Katariina asju, mis võiks kodus seitsmel päeval varuks olla. Väga vajalik teadmine! Kellel veel lugemata, muretsegu aga tarvilik leht. Otsa korral nõudke kordustrükki.

Kaitseliidu mehed olid samuti väga sõbralikud ja jutukad. Palusid külastada Soomest saadud telki ja võtta näomaalingute järjekorda. Ka mõned relvad olid kaasa tassitud, aga pauku nendest teha ei lubatud. Küll võis muidu käes hoida ja lihtsalt niisama uudistada.

Lapsed said täiesti iseseisvalt endale rinnamärke joonistada. Täiskasvanu abiga vormiti märgi kujutis päris rinnamärgiks, mille võis sealsamas pidulikult rinda kinnitada.

Koduteele asudes võis kaasa võtta kahest otsast tarvitatava punase kepi, millel pikkust umbes 0,8 m. Selle ühe otsaga saab ilma sügavamalt kummardamata jalanõusid paremini jalga sättida. Teise otsaga ulatab hästi ilma taburetile ronimata suitsuandurit testima.

Korraldajad lubasid järgmisel aastal tagasi tulla ja päeva veelgi suurejoonelisemalt läbi viia. Võibolla saab siis jälle punast keppi küsida ja värskest lehest uusi ohutusalaseid teadmisi lugeda.

Urmas Saard

Samal teemal:

Vanavanemate päeva tähistamine  Sindi gümnaasiumis Foto Urmas Saard

 

 

 

Vanavanematele pühendatud kontsert

Valter Parve esineb Pärnu Tervise konverentsisaalis väärikate ülikooli kuulajatele Foto Urmas Saard

 

 

 

Vanaemad ja vanaisad on vajalikud

Pärnumaa naiskodukaitse tähistas vanavanemate päeva Foto Urmas Saard

 

 

 

Püssi võtsid kätte isegi vanavanemate päeva tähistavad vanaemad

Vanavanematepäeva tähistamine Sindis Foto Urmas Saard

 

 

 

Vanavanematega Pärnu lasketiirus